Tirilye 1960 ihtilalinde kaybettiği adına 50 yıl sonra Bakanlar Kurulu kararıyla kavuştu, darısı Burgaz’a…

Bu sütunların okurları biliyorlar… Kent isimlerini halkın dilindeki şekliyle yazmaya özen gösteriyoruz.
Örneğin…
Tirilye’ye yıllardır Tirilye dedik. Yalnızca belediyeyi tanımlarken Zeytinbağı Belediyesi adını kullandık.
Yine…
Aynı bölgedeki Burgaz’ı da yıllardır Güzelyalı Belediyesi ya da Güzelyalı Hızlı Feribot İskelesi gibi adresler dışında, halk dilindeki kabullenilmiş adıyla Burgaz olarak yazıyoruz.
Çünkü…
Resmi makamlar ne ad verirlerse versinler, halkın dilinde yer eden tarihi adlar kentler, kasabalar, beldeler, köyler, hatta mahallelerle bütünleştikleri için çok yakışıyor. Türkçeleştirme adına iğreti adlarla bütünleşemiyor.
Nitekim…
Nilüfer’de de aynı durum söz konusu. Misi’ye Gümüştepe demeye kimse alışamadı. Alaaddinbey, yöre halkının dilindeki Fodura’nın yerini alamadı. Yeni taşınanlar dışında yörede yaşayanlar İnesi’den vazgeçip Özlüce diyemedi.
Gelin görün ki…
1960 darbesi sonrası yer adlarını Türkçeleştirme adına başlatılan uygulamanın kalkması için ilk adım dün Tirilye’den geldi.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan 5393 Sayılı Kanun’un 10. Maddesi uyarınca Zeytinbağı Beldesi’nin adı Tirilye olarak değişti.
Bu karar…
Halk organizasyonuyla toplanan bin imzalı kampanyanın başvurusu üzerine Zeytinbağı Belediye Meclisi’nin 3 Ekim 2011 tarihli toplantıda aldığı “Zeytinbağı adının Tirilye olarak değiştirilmesi” kararının önce İçişleri Bakanlığı, sonra da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığı anlamına geliyor.
Oysa…
Aynı Zeytinbağı Belediye Meclisi 2006’da da benzer bir karar almış ama dönemin Bursa Valisi olan Nihat Canpolat bu kararı uygun bulmamıştı.
Böylece…
Tirilye, 50 yıl aradan sonra eski ve gerçek adına kavuştu, halk dili kazandı.
Gelinen noktada…
Benzer bir halk dilindeki adının iadesi durumunu Burgaz için bekliyoruz.
Gerçi…
29 Mart 2009 yerel seçiminden bu yana Güzelyalı Belediyesi kalmadığı için yeniden Burgaz adını almak üzere karar verecek bir mekanizma yok ama bu sorumluluğu Mudanya Belediyesi üstlenebilir.
Misi’yi de, kimsenin kullanmadığı Gümüştepe eziyetinden kurtarmak gerekiyor.

Tirilye adının öyküsü

Osmanlı öncesinden kalan Tirilye’nin adı ilk olarak 1909’da değiştirildi ve Babıâli Baskını’nda öldürülen Sadrazam Mahmut Şevket Paşa’nın adı verildi. Sonra cumhuriyet döneminde Tirilye adı geri geldi.
O nedenle Tirilye’nin mahalleleri İttihak ve Terakki liderleri Talat, Enver ve Halil paşaların adlarını taşıyor.
Beldenin adı, 1960 ihtilali sonrası Rum adı taşıyan yerleşim merkezlerine Türkçe ad verilmesi kapsamında 1963’de Zeytinbağı oldu. Dün de Bakanlar Kurulu kararıyla Tirilye adı iade edildi.

Başkan Turan mutlu

1963’te askeri yönetime kaptırdığı tarihten gelen adının geri alınmasıyla artık Tirilye Belediye Başkanı olan Ali Turan dün çok mutluydu.
“Dünyanın tanıdığı Tirilye Zeytini var, turizm bu bölgeyi Trilye olarak kabul ediyor, olması gereken oldu” diyen Turan yaşanan gariplikleri anlatırken “Zeytinbağı’na gelip kafası karıştığı için Tirilye’yi soran turistler oluyordu” dedi.
Turan, halk dilindeki Tirilye adının geri verilmesine destek olan Bursa Valisi Şahabettin Harput’a da teşekkür etti.