Hızlı trenin maliyetiyle 2012 bütçesindeki ödenek hesabı karışık

Hızlı trenin ihalesi yapıldı ve sözleşmesi imzalandı ama inşaatı henüz başlamadı. Anlaşılan şu ki, inşaat başlayıncaya, hatta her şey bitip trene binene kadar tartışmaları sürecek.
Bu noktada…
Raylı sistemlerin yapımı ve maliyeti konularında uzman özellikleri olan bir dostumuz dün “hızlı tren gelişmeleriyle ilgili medyadan izleyip edindiği bilgiler” doğrultusunda özel uyarıda bulundu.
Özellikle…
Projenin tüm hat maliyeti ile 2012 yılı bütçesinde öngörülen ödenek konusunda aklına yatmayan ve karışık bulduğu bazı noktalar var.
Önce…
Bursa-Yenişehir Etabı ile ilgili henüz kamuoyuna yansımayan asıl maliyet üzerinde durdu:
“Demiryolları, 75 kilometrelik Bursa-Yenişehir Etabı alt yapı ihalesini 393 milyon liraya ihale etti. Bu ihale yalnızca ray döşenmesi için. Raylı sistemlerde üst yapı, yani elektrifikasyon ve sinyalizasyon tutarı maliyetin hemen hemen yarısıdır.”
Şu hesabı yaptı:
“Yani, Bursa-Yenişehir Etabı’nın yalnızca rayların döşenmesini gerektiren alt yapısı 393 milyon liraya ihale edilmişse, elektrifikasyon ve sinyalizasyon kurmayı içeren üst yapı da en az 393 milyon lira demektir ki buradan Bursa-Yenişehir Etabı maliyetinin en az 786 milyon lira olacağı anlaşılıyor.”
Oradan da şu hesaba geldi:
“Gazetelerde okuduğuma göre, 215 kilometrelik Bandırma-Bursa-Bilecik hattı için 963 milyon liralık maliyet öngörülmüş. Yalnızca Bursa-Yenişehir Etabı maliyeti 786 milyon lirayı bulduğuna göre, kalan 140 kilometrenin yalnızca 177 milyon liraya mal edilmesi gerekiyor.”
Çıkardığı yorum ise şu:
“Doğrusu bu hesap hiç de mantıklı değil.”
Galiba…
Bu noktada CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli’nin 15 gün önce verdiği ve hızlı trenin maliyetini öğrenmek istediği soru önergesi önem taşıyor.
O önergeye verilecek cevap, pek çok konuyu açığa çıkaracağa benziyor.