Yeni siyasi vitrin 2014’te 3 sandıkla gelir mi?

Türkiye’nin hem iç siyaseti, hem de dış siyaseti açısından çok kritik gelişmelerin adeta sıkışma yaşayacağı dar bir sürece giriyoruz.
Dış siyasette…
Özellikle de bulunduğumuz coğrafyada ve bizi çok yakından ilgilendiren uluslararası gelişmeleri Engin Özpınar büyüğümüzün sütunundaki yorumlardan izliyor, satır aralarından anlamlar çıkarıyoruz.
İç siyasette ise…
12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dillendirdiği “Bu benim son seçimim” sözü, önümüzdeki sürecin işaret fişeği özelliğini taşıyor.
Çünkü…
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tüzüğüne göre hem genel başkanın, hem de milletvekillerinin üç dönem seçilme barajı bulunuyor.
O bakımdan…
12 Haziran seçimi yalnızca Erdoğan için değil, AK Parti’nin öne çıkan ve kamuoyu üzerinde etkili pek çok isminin de son seçimi oldu.
Bu isimler, normalde 12 Haziran 2015’te yapılması gereken bir sonraki seçimde aday olamayacakları için, çoğu kendilerine yeni siyasi hedefler belirleyecekler ve o yönde siyasi yürüyüşlerini sürdürecekler.
Bununla birlikte…
Parlamentonun açıldığı günden itibaren başlayan yeni anayasa hazırlıkları var. O hazırlıkların da, iktidar partisi üst kademesini ilgilendiren bu duruma göre şekilleneceğini beklemek gerekiyor.
En çok merak edilen de, Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki dönem Cumhurbaşkanı olup olmayacağı. Ya da olası bir anayasal düzenleme yapılarak, başkanlık sistemi olarak adlandırılan yeni bir modele geçilip geçilmeyeceği.
İşte…
Tüm bu merak edilenler, beklentiler ve hedefe yönelik siyasi stratejiler açısından Türkiye’nin önündeki dar sürece sıkışmış seçim takvimi belirleyici olacak.
Birincisi…
Sisteme göre, son yerel seçim 29 Mart 2009’da yapıldığı için, en geç 29 Mart 2014’te yerel seçimler yapılacak.
İkincisi…
28 Ağustos 2007’de seçilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yedi yıllık görev süresi dolacağı için 28 Ağustos 2014’e kadar yeni Cumhurbaşkanı seçilecek.
Üstelik…
Daha önce yapılan anayasa değişikliğiyle, ilk kez cumhurbaşkanını 5 yıllığına halk seçecek ve yeni bir uygulamaya başlayacak.
Üçüncüsü…
Son genel seçim 12 Haziran 2011’de yapıldığı için, mevcut işleyişe göre 12 Haziran 2015’e kadar da genel seçimler yapılacak.
Yani…
Eğer bugünkü işleyiş sürerse, Türkiye 14 aylık bir süreçte üç kez sandık başına gidecek.
Soru da tam bu noktada geliyor:
Acaba…
14 ayda üç kez seçim yerine, 2014’te üç seçim bir arada olur mu?
Daha açık sormak gerekirse…
Yerel seçimin son tarihi olan 29 Mart 2014, cumartesi gününe geldiği için bir önceki pazar olan 23 Mart 2014’te aynı anda hem yerel seçim, hem genel seçim, hem Cumhurbaşkanı seçimi yapılır mı?
Kuşku yok ki…
Kısa takvime sıkışan bu süreçte AK Parti lideri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği karar ve seçeceği yol çok önemli.
Ama…
Erdoğan’ın milletvekilliği, dolayısıyla başbakanlığı 2015’te biteceğine göre, 23 Mart 2014’te üç seçim bir arada yapılma olasılığı ortaya çıkıyor ki, böyle bir gelişme de Türkiye’nin yeni siyaset tablosu ve vitrinini ortaya çıkaracak.
O nedenle…
İçinde bulunduğumuz dönemin iç siyaset hareketlerini, çok değil 2.5 yıl sonra oluşacak yeni durumun olasılıklarına göre okuyup izlemek gerekiyor.
Bu da…
Siyaset anlamında çok renkli ve heyecan katsayısı yüksek bir sürece girmekte olduğumuzu gösteriyor.