Trenin adı hızlı, ama kendi o kadar da hızlı değil

Yıllarca normalini beklerken bir anda hızlısını bulduğumuz trenin ihalesi 1 Ağustos’ta yapıldı, sonucu 18 Kasım’da açıklandı, itirazlar nedeniyle Kamu İhale Kurumu incelemesini yeni tamamlayabildi ve inşaat aşamasına nihayet gelindi.
İnceleme sürerken…
DDY projenin ihalesi yapılmayan ikinci ayağında, yani Yenişehir-Osmaneli etabında revizyona gitti ve bu hattı Yenişehir-Bilecik olarak değiştirmek üzere çalışmalara başladı.
O gelişmeyi…
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in, Plan-Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında DDY Genel Müdürü Süleyman Karaman ile yaptığı görüşmeye dayanarak aktardık.
Sonrasında…
Hızlı trenin projelendirilmesiyle ilgili yeni bir gelişme daha ortaya çıktı.
Daha doğrusu, trenin kullanımına yönelik bir ayrıntıyı yine AK Parti Bursa Milletvekili Şahin’in, DDY Genel Müdürü Karaman ile yaptığı görüşmeden öğrendik.
O da şu:
Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatlarında sefer yapan hızlı trenler ortalama olarak saatte 250 kilometre hız yapıyorlar. Hatta, Konya Hızlı Treni geçenlerde bir rekor denemesine gitti ve 283 kilometreye kadar çıktı.
Ne var ki…
Bizim hızlı tren Bursa-Bilecik arasında en fazla 200 kilometre hız yapabilecek. Yani, adı hızlı olan trenin yolculuğu çok da hızlı olmayacak.
Çünkü…
Bursa-Bilecik arasında, hızlı tren seferinin olmadığı saatlerde raya yük trenleri de girecek. Böylece Eskişehir, Bozüyük, Bilecik sanayi bölgelerinin en yakın liman konumunda olan Gemlik’e ulaşabilmeleri sağlanacak.
Raylar da hem hızlı tren, hem de yük trenlerine uygun olarak projelendirildiği için yüksek hıza elverişli olmayacak.
O nedenle…
Ankara’dan ya da İstanbul’dan Bilecik’e kadar çok hızlı gelen tren, Bilecik’ten Bursa’ya hızını düşürerek ulaşacak.