Cumartesi akşamı AK Parti Osmangazi kongresindeki belagat örneği konuşmasında kendisi de anlattı.
Bülent Arınç siyasete 70’li yıllarda, daha gencecik bir delikanlıyken Necmettin Erbakan’la birlikte Milli Nizam Partisi’nde başlamış. 24 yaşındayken Milli Selamet Partisi’nin Manisa İl Başkanı olmuş.
Koalisyon ortağı bir partinin genç il başkanı olarak ilk iktidar gördüğü yıllar bu yıllar.
Sonrasında…
Refah Partisi’nin kuruluşunda ve onun kapatılmasıyla Fazilet Partisi’nin kuruluşunda hep Erbakan’ın en yakınındaki kişi olmuş. Ama yolları Saadet Partisi kurulurken ayrılmış. Daha doğrusu, Arınç 4 saat baş başa görüştüğü Erbakan’a yanlışlarını anlatmış ve elini öperek ayrılmış.
Gencecik bir delikanlı olarak ilk siyaset heyecanı yaşamış, il başkanlığı, parti kuruculukları, bakanlıklar, üst düzey yöneticilikler yapmış, hep karar mekanizması içinde yer almış.
Kısacası…
Bülent Arınç her fırsatta tekrarladığımız gibi siyaseten çok deneyimli bir isim. Daha açık söylemek gerekirse, bugün AK Parti’nin tüm kadrolarında ondan daha deneyimli kimse yok.
Cumartesi akşamı yaptığı siyaset dersi içeriğindeki kongre konuşmasını aslında bu deneyimlerin ışığında değerlendirmek gerekiyor.
O açıdan baktığımızda ise şunu görüyoruz:
Osmangazi kongresi, AK Parti’deki kongre süreci için gerçek anlamda kırılma noktası oldu.
Bu sonucu da yine Arınç’ın konuşmasından çıkardık.
Özellikle…
Genel Merkez kararıyla aday olamayan Refik Özen’in kongre konuşmasında “karara saygı duyduğunu” açıklamasından sonra Arınç’ın yaptığı değerlendirmeleri çok önemli buluyoruz.
Örneğin…
“Bizde görev istenmez, verilir” diye başlayıp şunu vurguladı:
“Görev verilmediği zaman da kıyamet koparılmaz. Bağırılıp çağırılmaz. 10 yıldır ne yapılıyorsa, bugün de o yapılıyor. Sistem böyle.”
Bize göre, Arınç’ın konuşmasındaki kilit noktalardan biri de yaptığı “sistem böyle” vurgusu.
Şu mesajının da üzerinde durmak gerekiyor:
“Karar budur. Bu karara hepimiz saygı duymak zorundayız.”
Bir adım sonrasında, biraz daha açık mesaj hissettik:
“İstişareye önem veriyoruz. İstişarede de herkesin doğruları söylemesi gerekiyor.”
Biz bu cümleden…
Arınç’ta, Bursa’daki kongre süreciyle ilgili doğru bilgilendirilmediği kanısı oluştuğu izlenimi edindik.
O nedenle de…
Deneyimli siyasetçi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bu cümlesinin AK Parti’deki kongre sürecinin kırılma noktası olduğu anlamını çıkardık.
Verdiği mesajların sürecin gidişatına yönelik olduğunu ve sarsıcı değişimlerin her an yaşanabileceği uyarısı anlamı taşıdığını düşünüyoruz.
Galiba…
Cumartesi akşamı Osmangazi kongresi AK Parti için yeni bir dönemin miladı oldu.
–Nedim Akdemir’e saygı–
Nurettin Avcı’nın milletvekili aday adayı olup ayrılmasıyla İl Genel Meclisi Başkanlığı görevini Nedim Akdemir üstlendi.
Yıldırım kökenli bir siyasetçi olan Akdemir kendi ilçesinin, yani Yıldırım kongresine mahallede seçilmiş delege olarak katıldı. Ancak il delegesi yapılmadı.
Yıldırım’ın göstermediği siyasi saygıyı Osmangazi gösterdi ve İGM Başkanı Nedim Akdemir’i Osmangazi’den il delegesi yaptı.
–Delege listelerinde eleme–
AK Parti’nin şu anda Bursa’da 12 eski milletvekili var. Bunlardan Ertuğrul Yalçınbayır ve Şerif Birinç’in partiyle ilişkileri kalmadı.
Kalan 10 milletvekilinden yalnızca Zafer Hıdıroğlu ve Mehmet Tunçak bu süreçte, şu ana kadarki kongrelerde il delegesi yapılmadı.
Ayrıca, AK Parti İl Yönetim Kurulu’nun da büyük bölümü delege listelerinde yer almadı.