Bu konu daha çok tartışılır… Yeni Adliye Sarayı için Odalar’dan farklı bakış

Yeni Adliye Sarayı’nın Buttim yanındaki araziye yapılması kararıyla ilgili bir değerlendirme de, TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli’den geldi.
Düşünceli, gönderdiği elektronik postada önce süreci özetlerken, 2008’de gündeme gelen Altınova Mahallesi’ndeki yerle ilgili sorunları anımsatıyor ve Büyükşehir Belediye Sarayı temelinin atıldığı eski hâl yerini önerdiklerini vurguluyor.
Otosansit yanındaki yer için Bursa Barosu, TMMOOB Bursa İKK, BAOB’un yaptıkları itirazların dikkate alınmadığını, Bursa Barosu’nun ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyelerine hazırlattığı 76 sayfalık raporda yerin olumsuzluğu belirtildiğini anımsatıyor. 15 alternatif arasında en uygun yer olarak eski hâl binası alanının gösterildiğini söylüyor.
Sonra da şuna işaret ediyor:
“Yargı organlarının yer seçimi, basitçe bir erişebilirlik konusuna ve ‘uygun yeterli büyüklükte alanın varlığı’ konusuna indirgenmemeli. Hele bir bölgenin kentsel dönüşüm aracı olarak hiç görülmemeli.”
Şunu da ekliyor:
Sizin aracılığınızla bir kez daha belirtelim ki bu kent ile ilgili kararlar, kentin dinamikleri ile birlikte, tamamen bilimsel verilere dayanarak kamu yararına görüşlerini beyan eden (hiçbir siyasi ve ekonomik rant kaygısı olmayan) akademik meslek odalarının (TMMOB, BAOB, Baro gibi) görüşleri (çok geç olmadan) dikkate alınmalı.”