Yollar tuzaklardan temizleniyor… Trafikte güvenliği tehlikeye sokan rögar kapakları asfalt seviyesine geliyor

Son bir haftadır kentin ana caddelerinde başlayan bir çalışma var. Gerçi trafik akışını etkilediği, hatta yolun daralması nedeniyle uzun araç kuyrukları oluşmasına yol açtığı için tepki görüyor ama çok önemli bir çalışmanın sürdüğünü vurgulamak gerekiyor.
Çünkü…
Kent içindeki caddelerde daima sorun oluşturan rögar kapakları yolla aynı seviyeye getiriliyor.
Araç kullananlar bilirler…
Caddelerde gerek yağmur suyu, gerek diğer altyapıların bacalarıyla rögar kapakları nedense hep araçların tekerlek hizasında yapılır.
O nedenle, yolda giden bir araç o kapakların üzerinden geçmek zorunda kalır.
Ne var ki…
İlle de tekerlek hizasında yapılan o rögar kapakları ille de yol seviyesinden aşağıda kalır ve çukur oluşturur.
Araçlar da bu kapakların çukurlarından kaçmak isterken yan şeritlerdeki araçlar için ciddi tehlikeler oluşturur, hatta kazalara neden olur.
Yolları yapan mühendislerin rögar ve baca kapaklarını tekerlek hizasına denk getirme ısrarlarını anlayabilmiş değiliz.
Dahası…
Anlayamadığımız bu durumun ciddi anlamda yol güvenliğini tehlikeye soktuğunu düşünüyoruz.
İşte…
Büyükşehir Belediyesi kent içi caddelerdeki yol güvenliği için ciddi sorun olan bu tehlikeyi ortadan kaldırmaya karar verdi. Bir haftadır kentin değişik bölgelerinde trafik sıkışıklığın neden olan ve sürücüleri bezdiren çalışmaların nedeni bu.
Bu kapsamda…
Ana arterler üzerinde bulunan 12 bin rögar kapağı ile bin bin ızgara hem değiştiriliyor, hem de özel bir çalışmayla asfalt seviyesine getiriliyor.
Çalışma sırasında…
Kapakların bulunduğu yer özel olarak geliştirilen bir araçla dairesel şekilde kesiliyor, yerine yeni kapak takıldıktan sonra çevresi yine özel olarak hazırlanan kimyasal maddelerle dolduruluyor. Sonra da asfaltlama yapılarak yolla aynı seviyeye getiriliyor.
Yenilenen kapakların bir özelliği ise çalınmaya karşı korumalı olmaları. Bu da menteşeli kilit sistemine sahip olmalarıyla sağlanıyor.
Ama en önemlisi…
Çalışma yapılan yerlerde anlık trafik sıkışıklıkları yaşansa da, yol güvenliğini sağlayacak olması.