Tarım politikasında iddialı hedef: Sağlıkta olduğu gibi, tarımın da yeniden dizaynı gerekir

AK Parti’nin listesinde tarımı temsil eden iki aday var. Biri, tarımsal sanayi kökenli Önder Matlı, diğeri ise tarımsal yönetim bürokrasisinden gelen Bedrettin Yıldırım.
Üstelik…
Yıldırım’ın bürokrasi geçmişinde üst düzey görevler var.
Örneğin…
2002 seçimleri sonrası AK Parti iktidarı başladığında, Bedrettin Yıldırım’ı yeni yapılanmanın Tarım Bakanlığı Müsteşarı olarak gördük.
Daha sonra…
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü görevini üstlendi ve 12 Haziran seçimi için milletvekili aday adayı olmak için ayrılıncaya kadar da önemli hizmetler verdi.
O bakımdan…
Tarımın hem sorunları, hem ihtiyaçları, hem uygulamaları, hem de ileriye yönelik planlamaları konusunda Türkiye’deki en birikimli birkaç kişiden biri.
Çok yoğun adaylık çalışmaları arasında bir kahve içimi konuğumuz olduğunda, “Vatandaş sizden ne istiyor?” diye sorduk.
Şu cevabı verdi:
“Gittiğim her yerde güzel sözler işitiyorum. Çiftçisi olsun, esnafı olsun, küçük sanayicisi olsun insanlar istikrarın sürmesi, Türkiye’nin sıkıntıya girmemesi yolunda görüş belirtiyorlar.”
İlginç bir örnek verdi:
“Konuştuğum kesimlerden ‘Geçmişte daha çok kazanıyorduk, şimdi az kazanıyoruz ama daha önce aldığımız bir ürünü 3 ay sonra yine aynı fiyattan alabiliyoruz’ diyorlar. Bu gerçekten önemli.”
Peki…
Tarım sektöründe yıllarca hizmet veren bir bürokrat olan Bedrettin Yıldırım’a çiftçi neler söylüyor?
Şu bilgiyi aktardı:
“Köylere gittiğimde, çiftçilerimizin tarımsal desteklerden memnun, ama bu desteklerin yönteminden memnun olmadığını görüyorum.”
Şöyle devam etti:
“Destek güzel ama 40 ayrı kalemden veriliyor. Çiftçimiz de, ‘Bu kadar detaylı olmasın, tarımın en önemli girdileri olan elektrik, gübre ve mazotta uygulansın’ önerisini dile getiriyor ki bence de son derece doğru.”
Bu noktada…
Listede tarım kökenli iki aday olmasının “AK Parti’nin tarıma verdiği önemi gösterdiğini” söyleyen Bedrettin Yıldırım’ın gözlemi şu:
“Gürsu’da yılda 100 bin ton meyve üretiliyor. Ama 30 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu var. O nedenle ürün değerlendirilemiyor ve çürüyor, çiftçinin cebine giren para azalıyor. 100 bin ton kapasiteye ulaşacak soğuk hava depoları yapmak zor değil.”
Bunun finansmanının, tarımsal destek kredilerindeki düzenlemeyle elde edilebileceğini vurguladıktan sonra da iddialı bir hedef ortaya koydu:
“Sağlıkta olduğu gibi, tarımın da yeniden dizaynı gerekiyor.”