Wikileaks’e göre Amerika onları izliyor… Dünyaya makine satan Durmazlar, Baykal ve Ermaksan Bursa sermayesinin gururu

Medyada bir haftadır Wikileaks adlı internet sitesinin Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan sızdırdığı diplomatik belgelerle ilgili fırtına var. Fırtına da, Amerikalı diplomatların merkezlerine gönderdikleri kriptolarda kullandıkları ifadelerden ve yer verdikleri bilgilerden kaynaklanıyor.
Tartışmalar büyük…
Kimi bu belgeleri olduğu gibi doğru kabul ediyor, kimi külliyen düzmece görüyor, kimi ortalık karıştırma amaçlı buluyor.
İşte…
Değişik kesimlerde değişik yaklaşımlarla ele alınan bu sızıntı belgeler arasında, Bursa’da faaliyet gösteren dünya devi üç makine üreticisi firma da yer aldı.
Yaygın gazetelerde bugün yayınlanan haberlere göre, 18 Şubat 2009 tarihli bir belgede Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliği için kritik önem taşıyan tesislerin listesi yer alıyor.
Her yıl güncellendiği belirtilen bu listenin Türkiye bölümünde İstanbul Boğazı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı’nın yanı sıra Bursa’da bulunan metal ve makine üreticileri Durmazlar, Baykal, Ermatal firmaları da yer alıyor.
Aslında…
Bursa sermayesinin gururu olan ve dünyaya makine satan bu üç firmanın Amerika tarafından da yakından izleniyor olması büyük bir sürpriz değil. Çünkü, üçü de dünya çapında önemli makine ve metal üreticisi firma.
Hatta…
Durmazlar şu sıralar Bursa Büyükşehir Belediyesi için tramvay bile üretiyor.
Yani…
Her bakımdan gelişen, önemi giderek artan firmalar.
O bakımdan…
Başka ülkelerde olduğu gibi Amerika’da da stratejik önem taşıyan gelişme kapsamında izlenmelerini biz gayet doğal bulduk.
Bununla birlikte…
Bursa’nın gururu firmalar olarak dünyanın tanıdığı Durmazlar, Baykal ve Ermaksan’ın listede yer almalarını kuşkulu bir hedef gösterme olarak kabul edenler de var.
Üstelik…
Yayınlanan haberlerde bu kaygıyı bizzat ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley dile getirmiş ve “El Kaide’ye hedef listesi verildiğini” söylemiş.
Açıkça söylemek gerekirse…
3 Bursa firmasının gösterdikleri büyüme ile birlikte Ar-Ge’ye dayalı üretimleriyle tüm dünyada olduğu gibi Amerika tarafından da izlenmeleri gayet doğal bir gelişme.
Bunun altında başka anlamlar aramak, Amerika’nın çıkarlarıyla firmaları bağdaştırmak son derece hata ve yanlış bir bakış açısı olur.
Çünkü…
Bu firmalar bugüne kendi bilgileri, çabaları, üretim ve pazarlama stratejileriyle geldiler, Bursa sermayesinin de gururu oldular.
Biz de onlarla gurur duyuyor ve alkışlıyoruz.
Zaten…
Alkışı hakettikleri, üretim bilgilerinden gayet net şekilde ortaya çıkıyor.
Durmazlar:
• Geçen yıl TBMM’den üstün hizmet ödülü alan şirket Bursa’da faaliyet gösteriyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz.
• Durmazlar Makine bugün 5 kıtaya 105 ülkeye ihracat yapıyor.
• Otomotiv, inşaat, tekstil, beyaz eşya ve havayolu sektörüne tersaneler, elektronik sanayisine üretim yapıyor. 150 milyon dolar değerindeki ciroya sahip.

Ermaksan:
• Ermaksan Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurul Başkanı Erol Özkayan.
• Yılda 3 bin adet makina üreten şirket 70’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor.
• Şirket üretiminin yüzde 80’ini dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor.
• Son 20 yıldır sac işleme makinelerine odaklanan Ermaksan, bugün dünyanın önde gelen sac işleme makineleri üreticilerinin arasına girmeyi başardı.

Baykal:
• 1950 yılında kuruldu, 1976’dan beri şirket 500 milyon dolarlık ihracat yaptı.
• 2008’de 70 milyon dolarlık ihracatla rekor kıran şirket, 60 ülkeye satış yapıyor.
• Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sulhi Baykal.
• Hollanda, İtalya ve Bulgaristan’da gerek iştirak ettiği gerekse % 100 sermaye sahibi olduğu makine dağıtım ve pazarlama şirketleri bulunuyor.
• 2007 yılında, Alman Weinbrenner şirketini satın aldı. Şirketin ürettiği abkant pres makinası, 11 Eylül terör saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine yapılmakta olan “Özgürlük Kulesi” inşaatının çelik konstrüksüyon imalatında kullanılıyor.