Küçük Ovaazatlı’da büyük bir seçim mücadelesi yaşandı. Üstelik yaşananlar zaman zaman siyasetin sınırlarını aşan görüntüler ortaya çıkmasına neden oldu.
Bir aya yakın süredir Ovaazatlı’ya karargah kuran siyasi partiler oy kullanacak 1300 seçmene her şeyi vaad etti, her sözü verdi.
Ev ev yapılan ziyaretlerde bu vaadler daha da özel boyutlara ulaştı. Ovaazatlı’nın yolları, sokakları hizmetin en alasını gördü.
Liderler geldi gitti, seçmenler turistik gezilere gönderildi. Küçük beldeye kebap bile getirilip dağıtıldığını söyleyen var.
Sonuçta…
Yapılan seçimi AK Parti açık ara kazandı
Üstelik…
6 partinin yarıştığı seçimde AK Parti’nin adayı, diğer 5 adayın aldığı oyların toplamından fazla oy aldı.
Bu sonuçta…
AK Parti’nin iktidar gücünü seçime yansıtması kadar, adayının beldede sevilen bir isim olması da önemli etkendi.
Bu noktada…
Ovaazatlı’nın belediye süreci de önemli. 2007 yılındaki Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altına indiği için beldeliği ortadan kalkan ve belediyesi kapatılan Ovaazatlı, belediye meclisinin aldığı son kararla Mustafakemalpaşa’ya mahalle olarak bağlanmıştı.
Sonrasında…
Mahkeme kararıyla seçim yapılmasına karar verildi ve o seçim bugün gerçekleşti.
Peki…
Bundan sonra ne olacak? 2009’da kapanan Ovaazatlı Belediyesi seçimin ardından açılacak ama Ovaazatlı’yı bundan sonrasında acaba neler bekliyor?
Kısacası…
Ovaazatlı Belediyesi artık kendini kurtardı mı?
İşte…
Seçimin ardından gündeme gelen bu soruların cevabı olacak yorumu, Ovaazatlı gibi nüfusu 2 binin altına düşmese bile Büyükşehir sınırlarına girdiği için kapatılan ve 2009 yerel seçimine giremeyen Mudanya’ya bağlı Güzelyalı’nın son belediye başkanı Selçuk Mutlu yaptı:
“Ovaazatlı belde olma hakkını geri elde etmedi… Sadece 2009 seçimlerine girme hakkını yeni elde etti. 3 yıllığına bir belediye başkanı seçip, daha bütçeyi denkleştiremeden hemen kapanacaklar. Ya da zaten kapanmış durumdalar şu anda.”
Böyle düşünmesinin nedeni şu:
“Çünkü 220 ilk kademe belediyesini ve Büyükşehir sınırları dışında nüfusu 2000’in altına inen 880 belediyeyi kapatan kanun halen yürürlükte. Sadece Büyükşehir sınırları dışındaki beldeler nüfus ölçeği esas alınıp kapandığı için bu seçimi kurtardılar. 2014’te kurtarma şansları zaten yok.”
Bunun gerekçesi de şu
“Sinop’un Kovanlı Belediyesi, nüfuslarının 2000’in altına düştüğüne dair TÜİK tarafından tebligat yapılmadığını, bu yüzden kapanacaklarından haberlerinin olmadığını, o yüzden 2009 seçimine girmesi gerektiğini söyleyerek kanunun işleyişi açısından dava açtı.”
Konunun teknik detayında şunlar var:
“Danıştay da haklı buldu ve seçime kalan süre sadece 4 olduğu için Yüksek Seçim Kurulu bu beldelerin 6 Şubat 2009’a kadar başvurmaları halinde en azından 2009 seçimlerine girebileceklerini söyledi. Çünkü Anayasa Mahkemesi kanunu anayasaya uygun buldu. O kanunun geçici maddesinde; bir beldenin nüfusunun 2000’in altına düşmesi ve köy olması halinde, o beldeye 5 kilometreden daha yakın bir ilçe belediyesi varsa, o belde belediye meclisinin karar alıp ilçeye mahalle olarak bağlanmak isteyebileceği yer alıyor.”
Devamı şöyle:
“Türkiye’de Ovaazatlı gibi köy olacak 13 belde bu maddeden yararlanmak için belediye meclislerinde karar alıp en azından köy yerine mahalle olmak istediler. YSK işte bu kararı alan beldeleri kapanacaklarından haberi olmayan beldeler statüsüne sokmadı. Nüfusun 2000’in altına indiğinizden ve de kapanacağınızdan haberiniz nasıl karar aldınız dedi ve 2009 seçimlerine sokmadı. İşte şimdi bunlar Anayasa’nın eşitlik ilkesine göre teker teker seçime giriyorlar.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Ama değişen bir şey yok. Nüfusu 2000’in altına ineceklerin kapanacağı hususu halen geçerli. 2014’te bu listeye yenileri de eklenecek.”
Konunun Bursa özeline yönelik yansımasını da Selçuk Mutlu şöyle anımsattı:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları İl sınırına genişlerse, o zaman zaten kapanacaklar. İlk kademe olacakları için kapanmayan 13 belde otomatik kapanacak.”
Konu teknik açıdan şunu gösteriyor:
Ovaazatlı’da bir aydır yoğun bir kampanya yaşandı ve küçük beldede büyük vaadlerle önemli bir seçim geride kaldı.
Ama…
Kapanma sorunu 2014’te Ovaazatlı’yı yeniden bekliyor. Görüntü bu.
Bununla birlikte..
Beldeden köye, köyden mahalleye, mahalleden yeniden beldeye dönüşüm sırasında ortaya çıkan bir başka kritik noktaya da Faruk Bayezit dikkat çekti:
“Bu yeni bir seçim değil, mahkeme kararıyla kazanılmış bir hak. 2009’da yapılamadığı için şimdi yapıldı. İyi ama Ovaazatlı’nın seçmeni 2009 yerel seçiminde mahalle olarak Mustafakemalpaşa Belediyesi seçiminde oy kullandılar. Peki şimdi o oylar ne olacak?”
Gerçekten de…
Ortada kaotik bir durum var. Gel çok işin içinden…
