Yıl 1955… Bursa bugünkü Bursa değil. Sanayileşme henüz başlamamış. Hele otomotiv sanayii hiç gündemde bile değil. Tekstil bile daha fabrika düzeyine geçmemiş.
O yıllarda…
Tophane Sanat Okulu’nun üç teknik öğretmeni Süleyman Beltan, Kemal Coşkunöz, Talat Diniz okuldan ayrılmaya ve birlikte iş kurmaya karar veriyorlar.
Ayrılıyorlar da…
Şimdi açık otopark olan, Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin tam karşısında bulunan bir zamanların Bıçakçılar Çarşısı’nda küçük bir atölyede işe başlıyorlar.
Firmalarının adını da, kendi adlarının baş harflerini bir araya getirerek oluşturuyorlar: Süleyman Beltan’ın S’si, Kemal Coşkunöz’ün K’sı, Talat Diniz’in T’si.
SKT işte böyle kuruluyor ve çalışmaya başlıyorlar.
Sonra…
Otomotiv sanayii Bursa’da kurulunca, onlar da SKT’yi otomotiv yan sanayii olarak üretim yapar hale getiriyorlar. Kısa sürede sektörün en önde gelen firması oluyorlar.
Sonrasında…
Sanat Okulu’nun üç öğretmeninin yolları ayrılıyor. Süleyman Beltan kendi firması Burselkur’u kuruyor, Kemal Coşkunöz yine bugünün dev firmalarından Coşkunöz Holding’i kuruyor, SKT de Talat Diniz’de kalıyor.
O süreçte…
Talat Diniz öğretmenliği ve sanayiciliğinin yanında 1969-1973 yılları arasında Bursaspor Başkanı olarak da bu kente hizmet veriyor.
Üç arkadaştan önce Süleyman Beltan yaşama veda ediyor. 9 yıl önce Kemal Coşkunöz aramızdan ayrılıyor.
Bugün de…
Talat Diniz’i yitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Aslında…
Üç arkadaşın, üç eski ortağın ölüm sıralamaları da SKT ismindeki sıralamayla örtüşüyor.
Ama gerçek olan şu:
Bursa’ya atan, bu kente değer katan, bu kent ve bu kentin insanı için önemli işler yapan değerleri bir bir kaybediyoruz.
Talat Diniz’e Allah’tan rahmet diliyoruz. Bursa’nın başı sağolsun. Cenazesi 24 Kasım Çarşamba günü öğle namazında Organize Sanayi Bölgesi Camii’nden kaldırılacak.