Araştırma öyle gösteriyor… Haziran seçiminde partilerin “hassas gündemi” türban-başörtüsü olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği seçimlerin 12 Haziran 2011’de yapılması önerisi görünüşe göre Yüksek Seçim Kurulu tarafından da benimsenmiş durumda.
Bu da…
Seçime 7 aydan daha kısa süre kaldığını gösteriyor.
Siyasi partiler bu nedenle bir yandan teşkilat eğitimi çalışmalarını hızlandırırken, diğer yandan stratejilerini belirliyorlar ve kampanyalarını oluşturma hazırlıklarını sürdürüyorlar.
İşte…
Tam da böyle bir ortamda Selçuk Köylüoğlu’ndan siyasi partilerin seçim stratejilerini ilgilendiren önemli bir kamuoyu araştırması geldi.
Araştırma…
Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen, özellikle CHP’deki yönetim değişikliğiyle birlikte yeni siyaset ve yeni CHP söylemleri içinde önemli kavşaklardan biri haline gelen türban-başörtüsü üzerine yapılmış.
Köylüoğlu, 81 ilde gerçekleştirdiği araştırmasında önce “Günlük yaşamınızda sürekli başörtüsü veya türban ile başınızı örtüyor musunuz?” diye soruyor.
İşte çıkan sonuç:
Sürekli başörtüsü ile başımı örtüyorum: Yüzde 39
Sürekli türban ile başımı örtüyorum: Yüzde 19
Başımı örtmüyorum: Yüzde 30
Bazen türban bazen başörtüsü ile başımı örtüyorum: Yüzde 6
Bazen türban veya başörtüsü ile başımı örtüyorum, bazen örtmüyorum: Yüzde 6
Ardından…
Başörtüsü ya da türban takanlarla eğitim durumu ilişkilendirilmesine yönelik bir soru yöneltilmiş.
Buna göre…
Hiçbir eğitim kurumundan mezun olmayanların yüzde 67’si sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 20’si sürekli türban taktığını, yüzde 8’i bazen türban bazen başörtüsü ile başını örttüğünü söylerken, yüzde 5 de başını örtmediğini söylemiş.
İlkokul mezunlarının yüzde 48’i sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 25’i sürekli türban taktığını, yüzde 6’sı bazen türban bazen başörtüsü ile başını örttüğünü, yüzde 6’szı bazen başını örttüğünü bazen örtmediğini söylerken, yüzde 14’ü başını örtmediğini söylemiş. Yüzde 1 de cevap vermemiş.
Ortaokul-ilköğretim mezunlarının ise yüzde 36’sı sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 21’i sürekli türban taktığını, yüzde 5’i bazen türban bazen başörtüsü taktığını, yüzde 7’si başını bazen örttüğünü bazen örtmediğini söylerken yüzde 31’i başını örtmediğini söylemiş.
Lise ya da dengi okul mezunlarından yüzde 17’si sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 10’u sürekli türban taktığını, yüzde 6’sı bazen türban bazen başörtüsü taktığını söylerken yüzde 6’sı başını bazen örttüğünü bazen örtmediğini söylemiş, yüzde 61 de başını örtmediğini söylemiş.
Üniversite mezunlarının ise yüzde 10’u sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 10’u sürekli türban taktığını, yüzde 6’sı başını bazen örttüğünü bazen örtmediğini söylerken yüzde 79’u başını örtmediğini söylemiş.
Tablodan…
Eğitim düzeyi yükseldikçe başını örtmeyenlerin sayısı ve oranının arttığı anlaşılıyor.
Bu noktada…
Araştırmayı yapan Selçuk Köylüoğlu deneklere parti bazında soru yöneltmiş.
Çıkan sonuç dikkat çekici:
AK Parti seçmeninin yüzde 47’si sürekli başörtüsü takarken, yüzde 31’i sürekli türban takıyor, yüzde 8’i başını bazen başörtüsü bazen türban takıyor, yüzde 2’si bazen örtüyor bazen örtmüyor söylüyor. AK Parti seçmeninin yüzde 12’si başını örtmediğini söylüyor.
CHP seçmeninin yüzde 18’i sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 1’i sürekli türban taktığını, yüzde 4’ü bazen türban bazen başörtüsü taktığını söylerken yüzde 8’i başını bazen örttüğünü bazen örtmediğini söylüyor. Araştırmada başını örtmediğini söyleyen CHP seçmeninin oranı ise yüzde 69 olarak ortaya çıkıyor.
MHP seçmeninin ise yüzde 36’sı sürekli başörtüsü taktığını, yüzde 19’u sürekli türban taktığını, yüzde 3’ü bazen türban bazen başörtüsü taktığını söylerken yüzde 3’ü başını bazen örttüğünü bazen örtmediğini söylüyor. Başını örtmeyen MHP seçmeninin oranı ise yüzde 39 oluyor.
••••••••••
Çıkan sonuçların ne anlama geldiğini 81 ilde araştırmayı yapan Selçuk Köylüoğlu’na sorduk.
Önce…
Rakamlara dikkat çekti:
Kadınlarımızın yüzde 64’ü sürekli türban veya başörtüsü ile başını örtmekte olduğu gözüküyor. Yüzde 6 kadarının ise başını bazen örttüğü, eğitim düzeyi arttıkça başörtüsü veya türban kullanımının azaldığı ortaya çıkıyor.”
Şu rakamları da anımsattı:
AK Parti kadın seçmenlerinin yüzde 86’sının sürekli başörtüsü veya türban kullandığı gözükürken CHP kadın seçmenlerinin yüzde 23’ünün sürekli başörtüsü veya türban kullandığı, MHP kadın seçmenlerinin ise yüzde 58’inin sürekli başörtüsü veya türban kullandığı anlaşılıyor.”
Peki…
Bu tabloları siyasi partiler nasıl okur ve seçime yansıması nasıl olur?
Soruya…
Köylüoğlu cevap verirken şu yorumu, daha doğrusu analizlerden çıkardığı şu tahmini yapıyor:
“Her siyasi partinin oy potansiyelini arttırması ya da yüksek tutabilmesi için türban veya başörtüsü kullananların hassasiyetlerini dikkate alan politikalar üretip buna göre konumlanması gerekiyor.”
Şu uyarıyı da yapmadan geçemiyor:
“Türban ya da başörtüsü üzerine yaklaşımlarla dini özgürlüklerin yaşanması ya da buna izin verilmemesi ikilemi üzerinden oluşan algılar, seçmenlerin oy verme davranışlarına yönelik olarak parti tercihlerinde en önemli unsuru oluşturuyor.”