Bir süredir Cumhuriyet Halk Partisi içinde yeni siyaset anlayışı adıyla bazı açıklamalar ve bunlara yönelik tartışmalar var. Bunu kısaca CHP’nin bugüne kadar savunageldiği ve kuruluşunun temel gerekçeleri olan ilkeleri yeniden ele alıp günün koşullarına göre değiştirme önerisi olarak tanımlamak mümkün.
İşte…
Bu kapsamda en can alıcı soruyu, CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ın son gelişmelerle ilgili bilgilendirme amacıyla düzenlediği basın toplantısında Meydan gazetesi yazarı meslektaşımız İhsan Bölük sordu:
“CHP’de eksen kayması var mı?”
Soruya…
Kulislerde bir süredir konuşulan bu konu ilk kez İl Danışma Kurulu’nda kürsüden dile getirildiğinde sert tepki veren Akdoğan yine benzer sertlikte bir değerlendirmeyle cevap verdi:
“Cumhuriyet Halk Partisi’nde eksen kayması var demek haksızlık olur. Ama eksenin kaymasına yönelik bilerek ya da bilmeyerek davranış sergileyenler olabilir. Böyle bir tehlike var. İşte biz buna izin veremeyiz.”
Bu noktada…
Avrupa Birliği temsilcilerinin son zamanlardaki açıklamalarında, resmi kurumlardan Atatürk fotoğraflarının indirilmesi, Atatürk ideolojisi ve öğretilerinin bırakılması gibi istekleri öneri olarak sunduklarını anımsattı ve şöyle devam etti:
“Bu isteklere karşı kendimizi koruyacağız. Partimiz için 6 okun ilkelerine sahip çıkacağız. Değiştirmek isteyenlere ve CHP’ye eksen kayması yaşatmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz.”
Bir de uyarı yaptı:
“Kimse bize statükonun kibirli temsilcileri demesin. Bunu söylemek, AKP’ye hizmet etmek demektir. Biz değişimden yanayız.”
Şuna da vurgu yaptı:
“Türbanın siyasallaşmasına karşıyız. Dün gündemde bu konu vardı ve biz de laikliği savunuyorduk. Ama bugün gündemde hukuk devletine yönelik girişimler var ve biz hukuk devletini savunduğumuz için gündeme getiriyoruz.”
