Yıllar önce siyasetçinin mesajını iletme yolu son derece kısıtlıydı. İstanbul’da yayınlanan gazetelerin büyük kentlere ertesi gün ulaşabildiği televizyonun olmadığı yıllarda en önemli kanal TRT Radyosu haberleriydi.
Bir de, siyasi liderlerin meydan mitingleri halka ulaşma yoluydu.
70’li yıllarda gazeteler daha fazla devreye girdi. 1983 seçimleriyle birlikte de tek kanallı TRT Televizyonu siyasetin yeni gözdesi oldu.
Çünkü…
Evinde, işyerinde ya da kahvede oturan vatandaş bir yandan yemeğini yiyip çayını içerken, bir yandan da karşısındaki ekrandan siyasi parti liderlerini zahmetsizce izleyebiliyordu.
Sonra…
Yerel radyolar dönemi başladı. Siyasetçi de yaşadığı il ya da ilçede kendi seçmenine doğrudan ulaşmanın tadını aldı.
Son yıllarda siyasetin önemli iletişim kanalları arasına internet girdi. Özellikle 2007 genel ve 2009 yerel seçimlerinde değişik web siteleri aracılığıyla internet kullanıcılarına ulaşmak da siyasetin yeni ilgi alanı oldu.
Derken…
Şimdilerde internet içinde sosyal paylaşım siteleri öne çıkmaya başladı. Bu alanda Facebook çok daha özel bir kaynak haline geldi.
İnternetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook’u özel ve farklı kılan etkenlerin başında kişilerin ya da kurumların sayfa açıp üye yapmaları geliyor. Bu üyelerle bilgi ve mesaj paylaşımı yoluyla da anında iletişim sağlanabiliyor.
Hele…
İçinde bulunduğumuz süreçte işyerleri ve evlerde, hatta umuma açık mekanlarda kesintisiz ADSL hizmeti geliştiği için internet kullanımı ve Facebook iletişimi daha da arttı.
Dahası…
Her geçen gün biraz daha genişleyen bir kesim insan artık günün her saatini internette sanal ortamda yaşayarak geçiriyor.
Nitekim…
Facebook’ta siyasi partilerin her kademelerinin sayfaları ve binlerce üyeye ulaşan grupları var. Yalnızca kurumsal anlamdaki parti kademeleri değil, adayların ve siyasi parti yöneticilerinin bireysel Facebook sayfaları da doğrudan ve hızlı iletişim için çok önemli bir kanal haline geldi.
İşte…
Böyle bir ortamda CHP Bursa’nın Facebook sayfasını incelerken duyuru mesajı dikkatimizi çekti. Mesajın altındaki imza CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan’a aitti.
“Değerli arkadaşlarım” diye başladığı mesajında Akdoğan, partiyle Facebook üzerinden iletişim sağlayan internet kullanıcısı partililere ve sempatizanlara şöyle sesleniyordu:
“Daha önceki mesajlarımızda da belirttiğimiz üzere, Facebook sayfamızdaki amacımız niceliksel bir çoğunluktan öte partimize gönül veren , bu kavgada ben de varım diyen dostlarımıza ulaşmak. Şimdi tekrar sizlerden bu kriterlere uyacağını düşündüğünüz arkadaşlarınızı grubumuza davet etmenizi rica ediyoruz.”
Bu cümleler…
CHP’nin sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfası üye sayısını arttırmak üzere harekete geçtiğini gösteriyor.
Akdoğan, bunun nedenini ise mesajda şöyle açıklıyor:
“Çünkü etkinliklerimizde yaptığımız değerlendirmelerden gördüğümüz kadarıyla, Facebook duyurusu yaptığımızda katılımlar ciddi oranda artmaktadır. Bu noktadan yola çıkarak, grubumuzdaki kişi sayısının artmasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”
Bu çağrıyı…
Siyasetin interneti keşfetmesinin yanında, sosyal paylaşım sitesi Facebook’un doğrudan ve hızlı iletişiminden fark edip bundan yararlanmak istemesi adına önemsedik.
Yeni siyaset anlayışı, iletişimin tüm kanallarından ve gelişen teknolojilerinden yararlanmak istiyor. Bu da siyaset iletişimi adına devrim özelliği taşıyor.