Açıkça söylemek gerekirse… Mudanya Yolu’nu kullananların uzun süredir gündeme getirdiği ve istediği bir konuydu.
Hele, doğalgazın gelmesiyle yazlık konutların sürekli konuta dönüşmesi üzerine bölge nüfus yoğunluğunun artması, Bursa’daki işine Mudanya ve çevresinden gidip gelenlerin fazlalaşması, bir de hızlı feribotun devreye girmesinden sonra yoğunlaşan yol trafiği için elzem görülüyordu.
İşte…
Uzun süredir dillendirilen ama karşılık görmeyen bu isteği Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe gündemine aldı ve çok hızlı hareket edilerek Mudanya Yolu’nun aydınlatılmasına başlandı.
Çalışmalar da çok hızlı gitti…
Yolun Bademli Kavşağı-Tepederbent arasındaki bölümü zaten daha önce aydınlatılmış, bu bölümde orta refüj de yeşillendirilmişti.
Bu nedenle…
Aydınlatılması istenen bölge ise Tepederbet ile eski adıyla Siemens Kavşağı olarak bilinen Mudanya girişi arasıydı.
Vatandaşın sesini Altepe’nin duymasından sonra birkaç gün içinde yolun orta refüjü kazıldı, yine birkaç gün içinde direkler dikildi ve dikilir dikilmez de geceleri yol aydınlandı.
Çok hızlı çalışıldı, çok da güzel oldu.
Ancak…
Aydınlatma direklerinin orta refüje dikilmesi ilk anda dikkatimizi çekti.
Şimdilerde ise…
Yolun Bademli Kavşağı-Tepederbent arasındaki bölümünde orta refüjdeki yeşillendirilmiş alan fidanlar dikilerek ağaçlandırılıyor.
Yine…
Aynı bölümde, Mudanya’dan geliş yolunun sağ tarafına istinat duvarı yapılıyor. Yol kenarındaki tabelalara bakılırsa, bu bölümde kaldırım çalışması da gündemde.
Kuşku yok ki tüm bu çalışmalar Mudanya Yolu’nu hem güzelleştirecek, hem de daha güvenli hale getirecek.
Ne var ki…
Bu yolla ilgili bildiğimiz ve zaman zaman da bu sayfalardan paylaştığımız bir başka büyük proje var.
O da şu:
Karayolları Bölge Müdürlüğü, artan trafik yoğunluğu nedeniyle Mudanya Yolu’nu gidiş dönüş üçer şeritli hale getirmek istiyor. Yani, yolu birer şerit genişletme projesi var.
Hatta…
Yolu genişletecek proje, yol üzerindeki Bademli ve Göynüklü kavşaklarıyla Çağrışan girişi düzenlemesi planlanarak geniş kapsamlı hazırlandı.
Tam çalışma başlayacağı sırada Büyükşehir Belediyesi’nden Karayolları’na “Biz bu yolda metrobüs çalıştıracağız. Metrobüs hattını da yolun orta refüjü olarak düşünüyoruz” uyarısı geldi.
Bunun üzerine…
Bildiğimiz kadarıyla Karayolları, bu gelişme üzerine yolun ortasını metrobüs hattı olarak bırakarak projeyi yeniden yaptı.
İşte…
Mudanya Yolu’nda bitirilen aydınlatma çalışmasıyla devam eden ağaçlandırma ve istinat duvarı yanında kaldırım için de proje hazırlandığını fark edince aklımıza Karayolları’nın projesi geldi.
Gelince de kafamız karıştı.
Nedeni şu:
Eğer Mudanya Yolu’nun orta refüjünde metrobüs yolu oluşturulacaksa, tam da oraya dikilen aydınlatma direkleri ne olacak?
Yine…
Yolun ortasından metrobüs hattı geçecekse, yeşillendirilen yerlere ağaç fidanları neden dikiliyor?
Ayrıca…
Yol üç şeride çıkarılmak üzere genişletilecekse, bir bölüme dahi olsa istinat duvarı neden yapılıyor, kaldırım projesi neden hazırlanıyor?
Zira…
Yol genişletildiğinde istinat duvarıyla kaldırımlar gidecek. Genişletme sırasında orta refüj metrobüs hattına dönüştürüldüğünde bu kez de yeni dikilen aydınlatma direkleriyle halen dikilmekte olan ağaç fidanları gidecek.
Anlayamadığımız ise şu:
Büyükşehir Belediyesi’nin parası o kadar çok mu ki yakın bir süre sonra bozulacağını bile bile güzergah üzerinde başka çalışmalar yapıyor?
Yoksa…
Büyükşehir yönetimi ve teknik kadroları yolun genişleteceğini unuttukları için mi bu güzergahta projeler üretip yaşama geçiriyorlar?
Ya da…
Mudanya Yolu’nun genişletilip gidiş-geliş üçer şeride çıkarılmasından vaz mı geçildi? Yolun genişletilmesinden vaz geçildiği için de Mudanya Yolu’nda uygun olmadığını düşündüğümüz metrobüs projesi gündemden kalktı mı?
Tam da bu noktada akla geliveren bir soru daha var:
Yoksa…
Büyükşehir yönetimi planlı-programlı hareket etmek yerine günlük düşünerek mi iş yapıyor? Şimdilerde yapılan yerleri yolun genişletilmesi için yıkılırken ve bozulurken mi göreceğiz?
Bu soruların bir cevabı olsa gerek.