Yazık oldu ulaşımın geleceğine… Körfez geçişi köprü sözleşmesi demiryolu hattı olmadan imzalandı

Herkes aynı noktada birleşiyor… Ulaşımın geleceği demiryolunda. Zaten dünya da ulaşım sorununu hızlı trenlerle çözüyor, karayolu ulaşımından olabildiğince uzaklaşıyor.
Aslında…
Türkiye de bunun farkında. Bu dönem yapılan hızlı tren yatırımları konunun hükümet tarafından önemsendiğini de gösteriyor.
Ne var ki…
Türkiye’yi hızlı trenle tanıştıran, yıllar sonra demiryolu ağını genişletmek için ilk adımları atan siyasi iktidar, en büyük projede demiryolunu göz ardı etti.
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesi gerçekten de bu ülkenin bu dönem en büyük yatırımı olarak dikkat çekiyor. Ulaşım açısından gelecek için çok önemli.
Projenin en önemli halkası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ise ulaşım adına en kritik kavşakta bulunuyor.
Ankara-İstanbul hızlı tren hattı buradan geçtiğinde kısalıyor ve ekonomik açıdan daha rantabl oluyor. Planlama aşamasında olan İstanbul-İzmir hızlı tren hattı için Körfez Köprüsü çok önemli bir aşamayı oluşturuyor.
Yanı sıra…
İleriye yönelik düşünce aşamasındaki İstanbul-Antalya hızlı treni için bile geçiş güzergahı bu köprüde.
Gelin görün ki…
Başlangıçta köprü projesinde demiryolu hattı da olmasına karşın, maliyetin yükseleceğini söyleyen müteahhitlerin ısrarı sonucu demiryolu hattı çıkarıldı, köprü yalnızca lastik tekerlekli araçların geçeceği şekilde ihaleye çıkarıldı.
Anımsıyoruz da…
Bunu ortaya çıkaran İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin haftalarca adeta feryat etti, çalmadık kapı bırakmadı, Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a kadar herkese mektuplar gönderdi.
Ama…
Siyasi irade hem Türkiye’deki ulaşımın kavşak noktasında bulunan, hem Bursa’nın ileriye yönelik umudu olan projeden demiryolunu çıkardı.
Bugün…
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun en önemli aşaması olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün yapımı için Ulaştırma Bakanlığı ile müteahhit arasında sözleşme imzalandı.
Ve…
Bu önemli projede demiryolu hayali, imzalanan sözleşmeyle birlikte resmen sona erdi.
Ulaşıma da, Bursa’ya da yazık oldu.
Üzücü olan ise şu:
Bursa’nın siyasetçileri, kentten gelen uyarı ve isteklerle köprüye demiryolu şeridini koydurmak için çalışmak yerine, müteahhitlerin ısrarıyla alınan kararı savunmayı tercih ettiler.
Gerçekten çok yazık oldu.