Referandum sürecinde çıkmasını istedikleri sonuç için kampanyalarını düzenleyip çalışan siyasi partiler şimdi çıkan sonucu değerlendirmeye yönelik açıklamalar yapıyorlar.
İlk olarak…
AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın dün medyanın karşısına çıktı ve ayrıntılı analizler ortaya koyup, referanduma sunulan anayasa değişikliğinin kabul edilmesi nedeniyle başarılı olduklarını açıkladı.
İkinci olarak…
CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan bugün medyanın karşısına çıktı ve o da hayır oyu için yaptıkları çalışmaları anlatıp referandum sonucunu değerlendirdi.
CHP Bursa Milletvekili ve MYK Üyesi Abdullah Özer ile ilçe başkanlarının büyük bölümünün de katıldıkları basın toplantısında Akdoğan sözlerine, “Her seçim sonrası her parti kendisinin ne kadar başarılı olduğunu açıklar. Benim bugünkü açıklamam böyle anlaşılmasın” diyerek başladı.
Sonra da ilk tespitini ortaya koydu:
“Referandum sandığından evet çıkması, hayır çıkmasını isteyenler açısından bakıldığında, örneğin bizim istediğimiz sonucu alamadığımız görülür.”
Şunu vurguladı:
“Halkın iradesine, hukukun üstünlüğüne sonuna kadar saygılıyız. Ama toplum bu kararı verdi diye, düşüncemizi devam ettirmekten vazgeçecek de değiliz. O nedenle, anayasa değişikliğine hayır derken ortaya koyduğumuz düşüncelerimiz ve kaygılarımız aynen devam ediyor.”
Konuşmasında…
Türkiye’nin bu referandumla evetçiler ve hayırcılar olarak kamplaştığını, Başbakan Erdoğan’ın hayır oyu verenleri darbeci ilan etmesi nedeniyle 15 milyon kişinin darbeci suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Yine…
Başbakan’ın referandum gecesi okyanus ötesine selam göndermesinin kendisinde “Acaba Pensilvanya’ya mı selam gönderiyor?” sorusuna yol açtığını, ancak ertesi sabah Obama’nın kutlaması nedeniyle Amerika’ya selam gönderildiğinin anlaşıldığını ifade etti.
Bunu da…
“Referandumda bütün emperyal güçlerin işbirliği yaptığı” sonucuna bağladı.
Ardından…
“Bu oy oranıyla anayasanın sivilleştiğini söylemek akla, mantığa yakın değil” diyen Akdoğan, kendileri açısından şu yorumu yaptı:
“Yine de, hayır isteyen bir parti olarak biz bu sonuçtan ders çıkaracağız, eksiklerimizi yeniden gözden geçireceğiz. Sonra da modern yönetim teknikleri uygulamak suretiyle mükemmelliğe doğru yürüyeceğiz.”
Bu noktada…
Her ilçenin kendi değerlendirmesini yapacağını ve kısa bir süre sonra da ilçelerden başlamak üzere Danışma Meclisleri’ni toplayıp sonucu ele alacaklarını açıkladı.
Genel tespitlerin ardından da CHP Bursa olarak özel değerlendirmeler yaptı.
Örneğin…
Kendisinin il başkanı olduğu sürece işaret ederek “2007’den beri böyle yaptığımız için CHP oyları safha safha artıyor” dedi. Bunu söylerken de sağ tarafından, kendisinden önceki il başkanı olarak Abdullah Özer oturuyordu.
CHP’nin kamu olanaklarının kullanıldığı Türkiye genelindeki kampanya gibi Bursa’da da zor koşullarda mücadele ettiğini kaydeden CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan yaptıklarını anlatırken şu noktayı özellikle vurguladı:
“Partimize kazandırmamız gereken tüm etkenleri kazandırarak ivme yakaladık. Güler Buğday, Yahya Şimşek, Kemal Ekinci, Mehmet Küçükaşık, Mümin Ceyhan, Günay Onayman, Nejat Vardar, Kadriye Gökçadır, Can Ertan başta olmak üzere ciddi bir insan kaynağını sahaya sürdük.”
Özel bir vurgu da yaptı:
“Çok önemsediğim Gençlik ve Kadın kolları çalışmalarından da memnunum. İl Başkanı olarak katkı parası veremedim. Kendi olanaklarıyla afişler ve broşürler hazırlayıp dağıttılar. İş dünyasından da tek kuruş almadık.”
••••••••••
Bütün bunların ardından…
Bursa’da ilçeler bazında referandum sonuçlarını ele alan CHP İl Başkanı Akdoğan, öncelikle hayır oyu çıkan ilçeleri sıraladı:
Mudanya yüzde 61.4, Karacabey yüzde 54.7, Nilüfer yüzde 58.1, Mustafakemalpaşa yüzde 50.4.
Ardından…
Kıl payı evet çıkan ilçelerde hayır oylarını anımsattı:
Gemlik yüzde 49.8, İznik yüzde 48, Orhangazi yüzde 48, Yenişehir yüzde 49.5
Bu tabloyu şöyle yorumladı:
“Referandumda hayır oyları bakımından 8 ilçede yüzde 50 bandında oy çıkmasıyla ciddi bir başarı yakaladık.”
Şunu ekledi:
“Osmangazi’de yüzde 44’e ulaşmamız bizi mutlu etti. Yıldırım zorlandığımız bir ilçe. Yüzde 37 hayır oyu çıktı. Yıldırım’ın bir bölgesinde yüzde 45’e kadar yükseldik.”
Bu arada…
CHP açısından önemli bulduğu bir noktaya işaret etti:
“2007 seçiminde sandık tutanaklarından ancak yüzde 23’ü İl Başkanlığı’na gelmişti. 2009 seçimlerinde bu oran yüzde 46’ya çıktı. Bu referandumda ise sandık tutanaklarının yüzde 94’ü İl Başkanlığı’na geldi ve değerlendiriliyor.”
Ayrıca…
Bazı çizelgeler ortaya koydu. Bu çizelgelerde, 2007 genel seçimi ve 2009 yerel seçimindeki İl Genel Meclisi seçiminde CHP ve MHP’nin oylarının toplamı ile 12 Eylül referandumunda ortaya çıkan hayır oyları arasında karşılaştırmalar yaptı.
Çarpıcı bir örnek de verdi:
“İnegöl’ün Cerrah ve Yenice beldeleri MHP’nin seçim kazandığı, güçlü olduğu yerler. Ama yüzde 73 evet çıktı.”
Rakamların ardından yeni hedefe döndü:
“Referandum gecesi sonuçların belli olmasından iki saat sonra 2001 genel seçimi için hazırlığa başladık. Hemen Danışma Meclisleri’ni toplayacağım, bu toplantılarda sahada çalışanların görüşlerini alacağız. 2011 seçimlerinde de bütünlük içinde başarılı olacağız.”
Sonuçta da şu yorumu yaptı:
“Referandumdan çıkan sonuç istediğimiz gibi olmasa da, CHP olarak örgütlerin hedefi adına başarıyla çıktık. Ben bu sonucu önemsiyorum.”