Sedat Yalçın’dan denge listeleri… Kavgacı değil uzlaşmacı, hesaplaşma amaçlı değil kucaklayıcı

Bursa siyaset kamuoyu günlerdir AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın hazırladığı İl Yönetim Kurulu listesiyle, yeni dönemin fotoğrafını ortaya koyacak Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçe yönetim kurulları listelerini merak ediyordu.
Bekleyiş sona erdi, merak edilen listeler bugün belli oldu.
İlk bakışta…
Çıkan listelerde, partinin değişik kesimlerinin temsil edildiğini vurgulamak gerekiyor.
Ek olarak…
Yalçın’ın hem kendi İl Yönetim Kurulu listesi için, hem de 3 merkez ilçe yönetimleri için dengeli listeler hazırlandığını söylemek de mümkün.
Aslında…
Listelerin ipuçlarını Yalçın daha önce vermişti. Yeni dönemde, “kavgacı değil uzlaşmacı” bir listeyle kamuoyu karşısına çıkacaklarını söylemişti.
Yanı sıra…
Eski ya da önceki dönemlerle, ya da parti içi başka mekanizmalarla hesaplaşma arzusu içinde olabilecek isimlere yer verilmemesi de AK Parti Genel Merkezi’nin öncelikli tercihiydi.
Nitekim…
Nagip Vardar’ın il başkanlığından alınma sürecinin başlangıcındaki kırılma noktasını oluşturan İl Başkanlık Divanı’ndaki görev değişikliği olayının kahramanları olan Murat Demir, Hasan Gürses ve Kamuran Çatalkaya bu doğrultuda listeye alınmadılar.
Oysa…
Bu üç isim, özellikle de ekip lideri konumundaki Murat Demir, yaşanan süreci devrim, kendilerini de devrimi gerçekleştirenler olarak görüyordu.
Siyasi devrimlerin önce kendi çocuklarını kurban aldığı gerçeği burada bir kez daha yaşandı.
Aynı şekilde…
Yıldırım İlçe Başkanı olan Mümin Demir ile Nilüfer İlçe Başkanı olan Metin Düvencioğlu’nu alıp dönemin İl Başkanı olan Nagip Vardar’ı şikayet için habersizce Ankara’ya götüren Osmangazi’nin eski ilçe başkanı Tahsin Kara da bu girişimi, “Vardar’ı görevden aldıran neden” olarak görüyor ve bir çeşit devrim beklentisi de o yaşıyordu.
Ama…
Kara ile birlikte diğer ilçe başkanları da liste dışında kaldı.
Aslında…
Kara’nın yönetime alınması tuhaf olacaktı. Çünkü, ilçe başkanlığından alınan bir kişinin il yönetimine girmesi, hele bir de İl Başkan Yardımcısı olması kolay anlatılabilecek ve anlaşılabilecek bir durum değildi.
Bu…
Olsa olsa siyasetin paradoksu olurdu.
Anlaşılan…
O paradoksun oluşmasına da AK Parti Genel Merkezi izin vermedi.
Listede olması beklenen Nuri Daştan’ın neden olmadığını ise anlayamadık. Acaba denge kurbanı mı oldu, yoksa Genel Merkez’den sokuşturulan isimler nedeniyle yer mi kalmadı?
Tam bu noktadan bakıldığında…
Dengeleri sağlamaya yönelik uzlaşma listesi hazırlayan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın kadar Bursa’da iyi bir isim çalışması yaptığı görülen AK Parti Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem ve Enver Yılmaz’ın da listedeki etkilerini göz önüne almak gerekiyor.
Gerçi…
Vardar’ın görevden alınması sonrası Bursa’da yapılan istişare görüşmelerini bu sayfalarda yorumlarken, “Bu tablodan çözüm değil, çözümsüzlük çıkar” demiştik ama AK Parti Genel merkezi bizi de yanılttı.
Listeler konusunda milletvekillerinin görüşlerinin alınmaması, Yalçın ve Genel Merkez yönetiminin birlikte hazırlamaları ise, daha önceki söylemlerin tersinde kaldı.
Dahası…
Genel Merkez’in şu anki görünüm itibariyle hata yapmamasına karşın, İl ve 3 merkez ilçe listelerinde bu denli belirleyici olması, ileriye yönelik siyasi vesayet görüntüsü verir ki, böyle bir görüntü de Yalçın için sıkıntı olur.
Umarız…
Listenin oluşmasında etkin olan AK Parti Genel Merkezi, sonrasında bu listenin çalışmasına müdahil olma hakkını kendinde görmez.
Bu arada…
Yalçın’ın hazırlık aşamasındayken açıkladığı “listeye girecek isimlerin belediye ve kamuyla işi olmayacak” kriterinin işleyip işlemeyeceği de önemli.
Bir kere…
Yeni dönemde İl Başkan Yardımcılığı üstlenmesi beklenen Tahsin Bulut halen Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri olarak görev yapıyor. Gazeteci arkadaşımız Cennet Cankılıç’ın listeye girmesi halinde Olay gazetesindeki yazarlık görevini bırakacağı daha önce açıklandı ama Bulut için şu ana kadar herhangi bir bilgi ulaşmadı.
Ayrıca…
Listenin açıklanmasından sonra, çok sayıda isim için de belediye şirketleriyle iş yaptıkları yolunda kimi iddia, kimi de ihbar özelliğinde telefon geldi. Sanırız Yalçın da bu araştırmayı titizlikle yapmıştır ya da yapar.
Bir şey daha…
Listelerin onaylanması aşamasında Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçe başkanlarının da son bir değerlendirme için Ankara’ya çağırılabilecekleri bekleniyordu.
Ne var ki…
Genel Merkez bu görüşmeye gerek duymadı. 3 ilçe başkanı listelerini İl Başkanı Sedat Yalçın’a verdiler, o da Ankara’ya götürdü.
Anladığımız kadarıyla…
İlçe başkanları Bursa’da beklerken, Ankara’daki görüşmede ilçelerin hazırladıkları her bir listelerden 2-3 isim değiştirildi. Sayısı az olsa bile bu da pek şık bir davranış değil.