470 bin öğrenci, 20 bin öğretmenli dev aile… Milli Eğitim sosyal projelerle müşfik yüzünü gösterdi

Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar düzenlediği basın toplantısına değişik bir uygulamayla isme davet yaparak çağırdı. Üstelik davet metninde “Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmaları paylaşmak ve değerlendirmek üzere…” diye başlayan bir ifade yer alıyordu.
Gerçekten de…
Davet yöntemi kadar basın toplantısı içeriğindeki farklılık da dikkat çekiciydi.
Açıkça söylemek gerekirse…
Okullarla ilgili teknik bilgilerin değerlendirilmesini beklerken, 470 bin öğrenci ve 20 bin öğretmenle dev Milli Eğitim ailesinin bir başka yüzüyle karşılaştık.
Çünkü…
İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak klasik eğitim hizmetleri ve uygulamaları dışında hem toplum hem de öğrencilere ve öğretmenlere yönelik çok sayıda sosyal proje yürütüldüğünü gördük.
Bir anlamda…
Bu sabah, Milli Eğitim sosyal projelerle donanmış müşfik yüzünü gördük.
Üstelik…
Toplantının daveti ve içeriği kadar sunumu da farklıydı.
Çünkü…
İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonları olarak yürütülen sosyal projelerin tümünü, projeleri yöneten uzmanlar sundular.
Böylece…
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar farkını da çok açık bir şekilde sergiledi.
Örneğin…
Basın toplantısı Bursa’nın yüzünü güldüren başarılı iki okulun müdürlerinin sunumlarıyla başladı. 2009 Kal-Der Ödülü sahibi olan Zübeydehanım Teknik Meslek Lisesi’nin başarı öyküsüyle Eğitim Koçluğu projesindeki başarısıyla Türkiye Birincisi olan Yeşilyayla Endüstri Meslek Lisesi’ndeki “öğrenciye önemsendiğini hissettiren” uygulamalar göğsümüzü kabarttı.
Sonra…
Çoğu sosyal psikologlar tarafından sunulan Milli Eğitim Projeleri hakkında bilgi edindik.
Eğitimde İyi Örnekler projesi ilgi çekiciydi. Bursa’ya Avrupa Birliği’nden toplam 3.5 milyon euro hibe yardım gelirken bunun 1 milyon 900 bin eurosunun Milli Eğitim  projelerine gelmesi bizi de sevindirdi. Bilim Eğitimi ve Avrupa Platformu adlı proje ilgi çekiciydi.
Hele…
Milli Eğitim’in geliştirdiği akıl bankası projesiyle öğretmenleri eğitip bilgi paylaşımlarını sağlaması önemli bir paylaşım projesiydi. Eğitime Yüzde Yüz Destek kampanyasıyla krize rağmen Bursa’nın Türkiye’de en çok hayırsever katkısı olması da çok sevindirici.
Mahalle konaklarında okul öncesi eğitim kadar mobil okul öncesi eğitim projesi çok özel bir farklı çalışma.Öğrenciler İngilizce lisanını geliştirmeleri için scrabble adlı kelime üretme oyunun okullarda teşvik edilmesi dikkatimizi çekti. Bursa Okuyor kampanyasında kitap dağıtılması, Haydi Babalar Okula ve Ana-Kız Okuldayız kampanyalarıyla okumla-yazma oranının yükseltilmesi farklı projeler arasında yer aldı. İletişim becerileri, eğitimcilerin eğitimi ve bilim şenliği adlı projelerde neler yapıldığı tek tek uygulamayı yönetenler tarafından anlatıldı. Bursa’daki okulların spordaki başarıları da toplantının gündem maddeleri arasındaydı.
Gördük ki…
Milli Eğitim basına yapacağı sunuma çok iyi hazırlanmış. Görsel destekli sunumları yapanlar çok ciddi bir çalışma gerçekleştirmişler. Hata, anladığımız kadarıyla genel prova bile yapılmış.
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da sunumlar sırasında araya girip hem ek bilgiler vererek, hem sunumu yapanlara sorular yönelterek konulara ne kadar hakim bir kurum yöneticisi olduğunu gösterdi.
“Bursa’da 470 bin öğrencimiz var. Ben kendimi 470 bin çocuğun babası olarak” görüyorum derken, Milli eğitim’in müşfik yaklaşımını ortaya koydu. “Bu devirde Bursa gibi bir kentte 100 bin okuma yazma bilmeyen olmasından utanıyorum” derken de samimiydi.
Bununla birlikte…
Sosyal ve bilimsel projelerin çok fazla dikkat çekmediği, Milli Eğitim’in başarısının sınav sonuçlarıyla ölçüldüğü gerçeğini gözardı etmemek gerekir.
Gülsar da bu gerçeği bildiği için, kendi dönemi olan 2008’den sonraki sınav sonuçları grafiğini toplantının sonunda açıkladı.
Buna göre…
Üniversite sınavında 2008’de Türkiye’de 54. sırada bulunan Bursa geçen yıl 41. sıraya, bu yıl da 30. sıraya yükselmiş.