MHP, AK Parti yönetimindeki Büyükşehir’i masaya yatırdı, hem eleştirdi hem de öneri getirip yol gösterdi

Bazen hep birlikte siyasetin yalnızca polemikten ibaret olduğu sanısına kapılıveriyoruz. Oysa siyaset yalnızca polemikten ibaret değil. Aksine, siyaset tam bir ciddiyet istiyor.
Dahası…
Siyaset yalnızca karşı taraf için sonsuz iddialar ortaya koymak da değil. “Ben bir sallayayım, o da çıksın cevabını versin” anlayışı ilk anda etkili gibi gözükse de, uzun sürede söyleyenin aleyhine bir duruma dahi dönüşebiliyor.
O bakımdan…
Siyasette ortaya bir iddia koyarken, o konuyu iyi incelemek gerekiyor. Hatta, iyi incelenen konuyla ilgili görüş açıklamak da söyleneni kuvvetlendiriyor.
Nitekim…
Bu kapsamda ve özel siyaset örneği olarak gösterilebilecek bir açıklamayı bu sabah dinledik.
Milliyetçi Hareket Partisi uzun bir aradan sonra Büyükşehir kapsamındaki bazı ilçelerde belediye meclislerinde temsil ediliyor.
O bakımdan…
Belediyeleri, göreve gelişlerinin birinci yıldönümünde mercek altına aldı. Uygulama önce ilçelerden başladı. MHP İlçe Başkanları düzenledikleri basın toplantılarıyla kendi ilçelerindeki belediyeleri mercek altına aldılar.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ilk yılını anlattığı toplantının ardından da bugün sıra MHP İl Başkanı Arif Demirören’e geldi.
Demirören bu noktada…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde iki dönemi birden, yani hem bugünkü Recep Altepe dönemini, hem de ondan önceki Hikmet Şahin kapsayan genel bir yaklaşım gösterdi.
Bunun nedenini de şöyle açıkladı:
”Büyükşehir Belediyesi’ni son 2 dönemde AKP yönetiyor. O nedenle AKP’nin yönettiği iki dönemi birden ele aldık. Üstelik bu dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı, geçen dönemin en büyük ilçe belediye başkanıydı.”
Gerçi…
Uygulama anlamında, belediyelerde belediye başkanlarının kişisel vizyonu öne çıkıyor ama MHP İl Başkanı siyasal bir yaklaşım getirdiği için, hedefini de kişisel değil, siyasal olarak belirlemiş.
Belirlemekle kalmamış…
Büyükşehir Belediyesi’nin geçen dönemini ve bu dönemini çok iyi incelemiş. Ciddi tespitler yapmış. Önemli noktalara parmak basmış.
Bunu da…
29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesi 2023 Yeşil Metropol Bursa, Yavaşlatılmış Şehir ve Bursa Mutlu Olsun projelerini hazırlamış bir partinin il başkanı olarak yapmış.
Sonunda da…
Kendi deyişiyle “yapıcı muhalefet” örneği gösterip öneriler sıraladı.
••••••••••
MHP Bursa İl Başkanı Arif Demirören değerlendirmelerine, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıl gibi uzun sürede bol reklamın dışında hiçbir ciddi projeyi hayata geçiremediğini söyleyip şunu sordu:
“Seçim beyannamelerinde büyük spotlarla verilen ve Bursa seçmeninin oyuna sunulan projelerini gerçekleştirebilmek için Başkan Altepe’nin daha kaç döneme ihtiyacı var?”
Şunu ekledi:
“Bursa kamuoyu Başkan’dan sanal projeler yerine metroyu Görükle Göçmen Konutları’na, Mudanya’ya, Kestel’e, Gemlik’e götürmesini; güney çevre yolunu yapmasını; şehir içi ulaşımını rahatlatacak yeni yollar açmasını; Özlüce, Buttim, Demirtaş, Emek Köprülü Kavşakları’nı yaparak trafiğin kilitlerini çözmesini bekliyor.”
Ardından…
Altepe yönetiminin ilk yılını şahsi değerlendirmeler ve önceki dönemle hesaplaşma yaparak geçirdiğini öne sürüp şunları sordu:
“Sayın Altepe’nin seçim beyannamesinde Bursalılara büyük reklam harcamaları yapılarak sunulan dişli tren, Bursaray’ın Kestel ve Görükle hattı, tramvay vagonları, 7 ayrı tramvay hattı, çok şeritli yollar, köprülü kavşaklar, trafiği rahatlatacak otoparklar, kış turizmiyle birlikte termal ve inanç turizmi, Bursalılar’ın hararetle beklediği stadyum, spor vadisi, her ilçeye spor kompleksi, meydanlar nerede?”
Cevabı da verdi:
“Bütün projeler Sayın Altepe’nin bilbordlarında asılı kaldı.”
Gerçi…
Seçim vaadi olarak ortaya konan büyük projelerin bir yılda başlaması çok da kolay değil. Ama MHP İl Başkanı Demirören siyaseten doğru bir sorgulama yapıyor ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye birinci yıldönümünde verdiği sözleri unutturmuyor.
Yanı sıra…
Demirören bütçe konusunda da çarpıcı rakamlar verdi:
“2009 yılı bütçesi 522 milyon TL iken şu an itibariyle Büyükşehir Belediyesi’nin 541 milyon TL borcu bulunuyor. Yılda 50 milyon TL faiz ödüyor.”
Şöyle bir hesap çıkarıyor:
“Bu dönemde yanlış yatırımlar ve israflar yapılmasaydı bugün belediyenin bu borçları olmayacak ve yılda 50 milyon TL faiz de ödenmeyecekti. Ödenen bu faizlerle her yıl fazladan 5 adet kavşak veya Bursaray’ı Kestel’e uzatacak kadar metro inşaatı yapılabilirdi.”

Bunu söylerken…
Özellikle geçen dönem pahalıya mal edilen işleri anımsatıyor.
”AKP’li yöneticilerin Bursa’ya yapması gereken en önemli iyilik Bursa’nın demiryolu ağına bağlanmasıdır” diyerek genel siyasete de kısaca dokunduktan sonra ironik bir anımsatma yaptı:
“İşe bakın ki, geçen dönem bat-çık yapımını eleştiren bugünkü yönetim, ilk icraat olarak Gürsu bat-çığını yaptı.”
Belediyeye ait değerli arazilerin satılıyor olmasından da kaygılı Demirören. Bu gidişle çocuklarınıza bırakılacak sosyal donatı alanı kalmadığını düşünüyor.
6 yıllık süreçte binlerce plan değişikliği yapıldığına işaret ettikten sonra da “Bu kadar plan değişikliği yapılacaksa plan yapmanın ne anlamı kalıyor?” diye sordu.
Besob’un temeli atılacak sanayi sitesine karşı olmayı sürdürdü. Teleferik projesinde hâlâ kimin yapacağının belli olmadığını söyledi ve stadyum için öneri getirdi:
“Bize göre stadyum mevcut yerinde kalmalı, yapılabilecek en az masrafla tadilat görmeli ve çevresi meydan haline getirilmeli.”
Gerekçesi şu:
“Elbette Bursa’ya uluslar arası organizasyonlara ev sahipliği yapacak büyük bir stat yakışır. Ama Bursa’nın 100 milyon euro gibi büyük bir özkaynağını yeni stadyuma yatırması Bursa halkının çıkarına değil. Bu paralarla öncelikle ulaşım sorunu çözülmeli.”
Daha sonra…
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ni atıl olmaktan çıkarılmasını, bir bölümüne Büyükşehir Belediye Sarayı yapılması eski hal arazisinin altı kapalı pazaryeri, üstü park olarak olmasını istedi.
Devamında…
Yenişehir Havaalanı’nın canlandırılmasını, uçak seferlerinin aktarmasız olmasını isteyip Yunuseli’yi canlandırma girişimlerini eleştirdi. Demirjören’in eleştirilerinden “kentsel dönüşüm projeleri yerine siyasi ranta dönük projeler ürettiğini” ve depreme dayanıklı konut yapmadığını öne sürdüğü Toki de payını aldı.
Kapatılan beldelerdeki belediye varlıklarının satıldığını söyleyip, kentin gelecekteki yönetimi ile ilgili önemli bir öneri getirdi:
“Milliyetçi Hareket Partisi’nin önerisi, Çalı, Emek, Demirtaş ve Görükle olarak 4 yeni ilçe kurulmasıdır.”
Bu arada…
Büyükşehir’de anamuhalefet konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu için de şu eleştiriyi getirdi:
“CHP’li belediye başkanları işlerine geldiğinde AKP yönetimlerini yerden yere vuruyor, fakat çıkarları olduğunda ortak hareket etmekten kaçınmıyorlar. Örneğin, Buski yanındaki otobüs işletmesi arsasının imar değişikliği ve satış yetkisi oylamasında Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey’in olur vermesi, buna karşılık AKP’lilerin de Nilüfer Belediye arazisinin imar değişikliğine olur verdmesi gibi.”
Devamında…
Ucu Bozbey’e dayanan özel bir eleştiride bulundu:
“Tahterevalli siyasetinin iki aktörü haline getirilen AKP ve CHP her gün milli birlik ve bütünlüğümüzü zedeleyen yeni adımlar atıyorlar. Örneğin, Nilüfer Belediye Başkanı’nın geçmişte terör suçundan hüküm giymişlerin heykellerini dikmesi hangi belediyecilik anlayışına sığar?”
Gazetecilerin bu eleştiriye itirazları üzerine de “Bölmeye başlıyorsak biz de heykel dikeriz” dedi.
Sonrasında…
Siyasi çalışmaların yanında, MHP’nin olarak sosyal siyaset uygulaması şeklinde Türkiye’de ilk olacak bir projeyi tanıttı:
“Bursa’ya ulaşım, deprem riski, ekonomi ve insan gücü kriterleri de değerlendirilerek çevre illerden en uygun kardeş şehirler, ilçelerimize de kendi içlerinde aynı esaslar dahilinde kardeş ilçeler oluşturuyoruz.”
Hedefleri şu:
“Bu proje kapsamında afete maruz kalmış il veya ilçeye önceden yapılan planlama dahilinde kardeş şehirden müdahale imkanı sağlanacak. Böylece, muhtemel bir deprem veya başka bir afet halinde, kayıp ve zararların en aza indirilmesi ve arama kurtarma çalışmalarının daha etkin yapılabilmesi sağlanmış olacak.”
Verdiği bilgiye göre, MHP’nin kendi teşkilatları arasındaki bu organizasyonda Bursa’nın kardeş şehri olarak Balıkesir belirlenmiş.
Ayrıca…
Yine MHP mensuplarından arama-kurtarma timleri oluşturulmuş, MHP mensuplarından insan kaynağı ve makine parkıyla kan bankası için de hazırlık yapılmış.
MHP İl Başkanı Arif Demirören bütün bunları anlattıktan sonra “yapıcı ama eleştirel muhalefeti devam ettireceklerini” söyledi.