Tarih 10 Aralık 2009… Saatler akşamdan geceye doğru ilerlerken, Türkiye’yi sarsan kara haber Mustafakemalpaşa’ya bağlı Bükköy’deki maden ocağından geldi.
Bükköy’de, özel sektör tarafından işletilen ve galeri yöntemiyle yeraltında kömür üretimi yapan ocakta grizu patlaması sonucu göçük olmuştu.
O sırada, yani grizu patladığı sırada yeraltındaki ocakta bulunan 19 madenciden bir türlü haber alınamıyordu. Bursa o gece hızla Bükköy’e aktı. İlk giden siyasi ise, o gün Bursa’da bulunan ve geçtiğimiz pazar günü Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi’ne seçilen Bursa Milletvekili Abdullah Özer olmuştu.
Ardından…
Sabaha karşı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer grizu patlaması sonucu 19 madencinin yeraltında kaldığı ocağa gelmişti.
Yakınları kapıda, halk ekranları başında ocaktan gelecek umut haberini beklerken de kötü haberi milletvekili Özer vermişti:
“Maalesef madencilerin hepsini kaybettik.”
Habere herkes ağladı. İnsanlar, yoksul köylerinde geçinebilmek için güvenlik önlemleri tam alınmamış madene inerek zor koşullarda kömür üretmeye çalışan madenciler için göz yaşı döktüler.
Gece saatlerinden itibaren Bükköy’e koşan, madencilerin evlerini ziyaret edenler arasında MHP milletvekilleri ve yöneticileri de vardı.
Ancak…
Ertesi gün cenaze törenlerine yalnızca AK Parti’li milletvekilleri ve yöneticilerin katıldıkları görüldü. Bu da Bursa kamuoyunun çok tartıştığı bir konu oldu.
Bu arada…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, iş güvenliği için gerekli önlemleri almadan üretim yaptığı gerekçesiyle Bükköy’deki maden ocağının kapatıldığını açıkladı.
Ocakta yaşamlarını yitiren madencilerin aileleriyle maden şirketinin sahibi arasında sert diyaloglar yaşandı. Hatta, şirketin vermek istediği paraları aileler reddettiler ve yargılama da halen sürüyor.
İşte…
O maden faciasının üzerinden hemen hemen 5.5 ay geçti. Türkiye şu sıralar bir bayka büyük maden faciasının yasını tutuyor. Zonguldak’taki maden ocağında yitirilen canların ardından değişmeyen bir tartışma konusu var:
Türkiye’deki maden ocaklarının çalışma koşulları ve meydana gelen kazalar.
Nitekim…
Madenlerin durumu ve yaşanan kazaların tartışıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumunda siyasi partilerin grup sözcüleri iktidara yönelik sert eleştiriler yaptılar, üretimden sorumlu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile iş güvenliğinden sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in istifasını istediler.
Görüşmeler sırasında…
Daha önce TBMM bünyesinde oluşturulmuş bulunan Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu adına da Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu söz aldı.
Karapaşoğlu, komisyon adına yaptığı konuşmada, TBMM Tutanakları’na göre aynen şunları söyledi:
“Sayın Başkanım, maden ocaklarında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Cenabıhak’tan rahmet diliyoruz, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz ve maden ocaklarımızın tekrar gözden geçirilmesini de talep ediyoruz.
Zaten maden konusunda araştırma yapan Komisyonumuz bu konuları detaylı bir şekilde incelemeye almıştır.
Ancak Bursa’da Kemalpaşa’da Bükköy’deki maden ocağının kapatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Bizim talebimiz: Bu ocağın günün şartlarına, modern alet edevata ve teçhizata kavuşturularak tekrar işletmeye açılmasının hem bölgemize hem o bölgeye katkı sağlayacağını, ekonomik ve sosyal katkı sağlayacağını ifade etmek istiyorum.
Temelli kapatma değil, iyileştirdikten sonra çalışmaya açılması talebinde bulunuyoruz.”