Kızılcahamam`da en çok Alevi açılımı konuşuldu AK Parti`nin Kızılcahamam Kampı`nda ilk gün Devlet Bakanı Faruk Çelik, ikinci gün Dışişleri Bakanı Davutoğlu öne çıktı. Milletvekilleri Alevi açılımını önemseyince, Çelik 1.5 saat konuşma süresini 45 dakika aştı.
Yaşadığımız yoğun gündem trafiği nedeniyle ayrıntılara değinemedik. Fakat, yaygın medyadaki haber ve değerlendirmeler, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin milletvekilleriyle gelenekselleştirdiği Kızılcahamam Kampı’nın gündemdeki yerini koruduğunu gösteriyor.
Televizyonların da yayınladığı gibi, kamp çalışmaları geçen cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla başladı.
Ardından…
Basına kapalı bölümde 30 civarında milletvekili söz aldı. Konuşanların kimi bakanları eleştirdi, kimi sitem etti, kimi şikayet etti, kimi de sorunlarını söyledi.
Verilen aradan sonra kürsüye Devlet Bakanı Faruk Çelik geldi ve Diyanet yasası, Tika çalışmaları, Alevi açılımı adlı 3 başlık altında konuşma yaptı.
Onu…
Avrupa Birliği ilişkileri hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın konuşması izledi. Akşam da hep birlikte maç ve Nefes adlı sinema filmi izlendi,.
Pazar sabahı program Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay demokratik açılımı anlattı.
Program gereği…
Konuşmacılar bir saat sunum yapacaklar, sonraki yarım saat ise milletvekillerinin sorularını cevaplandıracaklardı.
Fakat…
5 bakanın konuşma yaptığı toplantıda yalnızca Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu süreyi aştılar.
Özellikle Çelik, 1.5 saatlik süreden sonra 45 dakika daha sorulara cevap verdi.
Üstelik…
Divan Başkanı’nın sürenin bittiği uyarısına karşın, milletvekilleri devam edilmesini istediler.
Bir anlamda…
Kızılcahamam’ın yıldızları Çelik ve Davutoğlu oldular.
••••••••••
Bu ortamda…
Devlet Bakanı Faruk Çelik’in konuşması biraz daha öne çıktı.
Çünkü…
Milletvekilleri Alevi açılımıyla ilgili gelişmelere daha çok ilgi gösterdiler.
Çelik de, net bilgiler verip milletvekillerinin meraklarını giderdi.
Alevi çalıştaylarıyla ilgili şunu söyledi:
“Biz bunları şov olsun diye yapmıyoruz. Bugüne kadar 5 çalıştay yapıldı. Ocak ayı içinde, büyük bölümü siyasetçilerden oluşan tanınmış Alevi isimlerle 6. çalıştayı düzenleyeceğiz. Sonrasında çalışmalarımız yine devam edecek.”
Sonrasında…
“Alevi konusunu kesinlikle çözme kararlılığındayız” dedi ve devam etti:
“Çalıştaylara başlayınca gördük ki, Aleviler bile kendi aralarında görüş birliğine sahip değiller. Onlar da ilk kez bu çalıştaylarla geniş kapsamda bir araya gelmiş oldular.”
Şuna işaret etti:
“Başlangıçta önyargılı yaklaşımlar vardı. Fakat samimi olduğumuz görüldü. Aramızda güven duygusu oluşturduk.”
Bu noktada…
Milletvekilleri ısrarla, çalıştaylarda alınan kararlarla ilgili ayrıntıları öğrenmek istediler. Çelik ise bu isteklere karşılık, “Şu anda ayrıntıya girersek süreci zora sokarız” uyarısında bulundu.
Ama…
Genel yaklaşımı şöyle değerlendirdi:
“Aleviliği kimi bir mezhep olarak görüyor, kimi din kabul ediyor, kimi bunun bir kültür olduğunu düşünüyor. Bir de Anadolu’da bağımsız olarak faaliyet gösteren Dede oluşumları var. Biz tüm farklılıkları kapsayan bir çalışmanın içindeyiz.”
••••••••••
Sonuçta…
Yaptığı sunuş, gördüğü ilgi, soru-cevap bölümünde gündeme gelen konular ve sergilediği performans şu izlenimi bıraktı.
AK Parti’nin Kızılcahamam kampında ilk gününün yıldızı kesinlikle Devlet Bakanı Fariuk Çelik’ti.
İkinci gün ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öne çıktı.
Kayyum CHP Osmangazi’yi teslim aldı, kongre hesabı başladı ama eski defterler de fena açıldı
Bursa Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Cumhuriyet Halk Partisi Osmangazi İlçe’yi eski delegelerle olağanüstü kongreye götürmek üzere atadığı ve Mehmet Çalım, Nazmi Gürbüz Yücel Taşkın’dan oluşan kayyum heyeti dün akşam saatlerinde Nöbetçi İcra Müdürlüğü gözetiminde partiye gelip görevi devralarak işbaşı yaptı.
Yasa gereği…
Kayyum heyeti en geç 45 gün içinde CHP Osmangazi’nin olağanüstü delege yapmasını sağlayacak.
Ancak…
Olağanüstü kongre yapılması için partiyi kayyuma teslim eden Bursa Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yargılama sürecinde verdiği bir karar var.
Mahkeme…
Üye olmadıkları gerekçesiyle bazı delegelerin delegeliklerini iptal etmişti.
İşte…
Bu karar nedeniyle CHP Osmangazi’nin 414 olan seçilmiş delege sayısı 337’ye inmiş durumda.
Yani…
3 kişilik kayyum heyeti, 337 seçilmiş delegeyle olağanüstü kongre toplayacak.
Bu arada…
Yeri gelmişken bir konuyu da açıklamak gerekiyor.
Olağanüstü kongrelerde yönetim kurulu seçimi yapılabiliyor. Fakat bir üst kurul delegeliği seçimi yapılamıyor.
O nedenle…
Osmangazi İlçe’nin 337 delegeyle yapacağı olağanüstü kongrede yeni ilçe başkanı ve yönetim kurulu seçilecek ama, kongre gündeminde il delegeliği seçimi olmayacak.
Bunun yol açabileceği sıkıntıyı dün bu sütunlarda dile getirdik.
Osmangazi İlçe’nin yapılacak İl kongresinde temsil edilebilmesi için, olağanüstü kongrede göreve gelecek yeni yönetim kurulunun çok hızlı bir şekilde partiyi kongreye götürmesi ve aralık ayı sonuna kadar da olağan kongreyi yetiştirmesi gerekiyor.
Bu yapılamazsa İl kongresi Osmangazi delegeleri olmadan toplanacak.
Gerçi…
Süre olarak imkansız değil bunu yapabilmek ama işin bir başka boyutu daha var:
CHP Genel Merkezi olağanüstü kongrenin ertesi günü, seçilecek yeni yönetim kurulunu görevden alabilir.
Kaldı ki…
CHP İl Yönetim Kurulu’nun da Bursa Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Osmangazi’ye kayyum ataması ve olağanüstük ongre kararını temyize götürmek üzere hukuki hzırlıklarını tamamladığını eklemekte yarar var.
••••••••••
Konunun bir siyasi boyutu daha var:
Önceki gün bu sütunlarda, Osmangazi’deki delege seçimleri sırasında, ilçe başkanlığı görevini kayyuma devreden Kurtuluş Akdeniz’in aynı anda hem partide Doğanevler Mahallesi, hem de Dürdane Köyü Kahvesi’nde Dürdane delege seçimi yaptığına dair tutanaktan söz ettik.
Akdeniz aradı ve Dürdane Köyü delege seçiminin partide yapıldığını söyledi.
Gerçi…
Akdeniz tutanakta parti yazdığını söylüyor ama, İlçe Seçim Kurulu’na verilen tutanakta Dürdane Köyü Kahvesi yazıyor.
Buna da “tutanağı değiştirmişler” yorumu yapılıyor.
Yanı sıra…
Dün konuştuğumuz kimi CHP yöneticilerinin ifadelerinden eski defterlerin açıldığını anladık.
Çünkü…
Onların elinde de 2007’deki kongre öncesi yapılan delege seçimlerinin tutanakları var. Partideki o eski tutanaklar şimdi mercek altında.
Örneğin…
6 Kasım 2007 günü saat 09.00-19.30 arası ve 8 Kasım 2007 günü saat 08.30-18.30 arası partide toplam 45 mahalle için delege seçimi yapılmış. Tamamını da dönemin ilçe başkanı olarak Sabit Şerbetçioğlu gerçekleştirmiş.
İzlenimimiz şu:
CHP’de eski defterler açıldığına göre, tarafların birbirleri hakkında söyleylecekleri daha çok söz var gibi gözüküyor.
Kısacası…
Yargı sürecinin ardından CHP’de bir de polemik süreci başlıyor. Kime ne sağlar bilemeyiz ama, bu sürecin çok sert ve çok yıpratıcı geçeceğini söylemeye gerek bile yok.
Bayramlaşmalar eksik kadroyla
Adalet ve Kalkınma Partisi’nde hem Grup Başkanvekili olduğu süreçte, hem Bakan olarak hükümette aldığı dönemde bayramlaşmalarda ilgi Faruk Çelik üzerinde yoğunlaştı.
Fakat…
Çelik bu bayramı hacda geçirecek. O nedenle, AK Parti teşkilatı kuruluşundan buyana ikinci kez Faruk Çelik olmadan bayramlaşma yapacak.
Buna karşın…
22 Temmuz 2007 seçimlerinden beri Cumhuriyet Halk Partisi bayramlaşmalarında da Bursa Milletkvekili ve Genel Başkan Yardımcısı olarak Onur Öymen öne çıktı.
Ne var ki…
Meclis’teki konuşmasından sonra yaşadığı Dersim krizi nedteniyle Öymen’in bu bayramlaşmaya katılma olasılığı hayli düşük.
Ayrıca…
Doktorları, üst solunum yollarında sorunu nedeniyle CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’e de 10 gün evden çıkmayı yasakladılar. O da bu bayramlaşmaya katılamayacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 26-11-2009