AK Parti`de kongrelerin faturasını Haluk İpek ödedi

AK Parti`de kongrelerin faturasını Haluk İpek ödedi Pazar sabahı Çelik`in köşe yazarlarıyla toplantısında, il kongresi sürecine suçlu arandı. Öğleden sonra ise, Teşkilat Başkanı olarak kongreleri yapan Haluk İpek başka göreve kaydırılınca faturayı ödemiş oldu…

Pazar sabahı, Bursa’daki gazetelerin köşe yazarlarıyla Devlet Bakanı Faruk Çelik’in kahvaltılı toplantısında, “kongreler ve kurultay sürecinin yanlışları” ana konu olarak tartışıldı.

Daha doğrusu…

Medyada, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Bursa İl kongresi sürecinde yaşananlarla kurultayda Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na Bursa’dan kimsenin girememesinde “Bursa’nın tek sorumlusu” konumunda bulunan Bakan Çelik’in sorumluluğu olduğuna inananlar var.

O nedenle…

Toplantının büyük bölümü, süreci yeniden irdeleyen soru ve cevaplarla geçti.

Ne var ki…

Pazar günü öğleden sonra ilk toplantısını yapan AK Parti MKYK’dan yeni Merkez Yürütme Kurulu çıktı. Yeni MYK yapısının ne anlama geldiği ise dün daha iyi anlaşıldı.

Bizim gördüğümüz şu:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurultaya kadar Teşkilat Başkanı olarak görev yapan Haluk İpek’i yine MYK’ya aldı ama, bu kez aynı görevi vermedi. İpek yeni dönemde Seçim İşleri Başkanı olarak görev yapacak.

Yerine ise Ekrem Erdem geldi.

Bu değişiklik…

Erdoğan’ın vazgeçememekle birlikte, Bursa dahil pek çok ilde kongrelerin karışmasından Haluk İpek’i sorumlu tuttuğu anlamına geliyor. En azından biz öyle algıladık.

Yani…

MYK’daki görev bölümüne bakarak söylemek gerekirse, AK Parti’de il kongrelerinin faturasını Haluk İpek ödedi.

Pazar sabahı keyifli görüntüler veren ve hiç yapmadığı kadar espri yapan Çelik yeni yapılanmayı biliyor muydu bilmiyoruz ama, AK Parti’de teşkilat çalışması anlamında yeni dönemin başlamakta olduğunu söylemek mümkün.

Ovalar talan ediliyor, dağlar deliniyor. Mermer ocağı da elbette gerekli ama doğayı korumuyoruz

Cuma günü Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şenol Şimşek’i dinledik. Ovanın talan edilmesinden yakındı.

Üstelik…

Bu talanın, hastane ve eğitim kampusu gibi karşı çıkılamayacak betonlaşmalarla, “hazineye ait araziler bulunarak” gerçekleştirildiğini söyledi.

Arkasından…

Bursa’da doğayı ve çevreyi koruma mücadelesinde “fedai” gibi önde koşan Adnan Önürmen’den yeni bir “doğa faciası” görüntüsü geldi.

Kısa adıyla Gümçed olarak bilinen Güney Marmara Doğa Kültür ve Çevre Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen bu kez rotayı Osmangazi’nin dağ köylerinden Dağakça’ya çevirmiş.

Aslında…

Fazla söze gerek yok, fotoğraflar her şeyi zaten anlatıyor. Mermer ocağı için başlayan çalışmalar sonucu dağ resmen delinmiş.

Bu noktada…

Mermer ocağının da gerekli olduğunu kabul ediyoruz.

Hatta…

Kent yaşamında günlük ihtiyaçlarımızın karşılanmasında vazgeçilemez yeri olan mermerin özellikle son dönemlerde Türkiye için çok önemli ihraç maddesi olduğunu da biliyoruz.

Ama…

Dağların delinmesi ve ormanların tahrip edilmesi de gerekçe ve koşullar ne olursa olsun insanın içine sinmiyor.

Bununla birlikte…

Bir süre önce bu sütunlardan görüşlerini aktardığımız Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Eyüp Kutlucan’ın şu sözleri de sürekli kulaklarımızda çınlıyor:

“Dünyada hiçbir teknoloji yok ki, doğayı bozmadan yerin altındaki madeni çıkarabilsin. Ama önemli olan, madeni çıkardıktan sonra o yeri doğanın aslına uygun yeniden düzenlemek.”

İşte sorun bu.

Yaşadığımız bölge dahil, ülkemizde bu önemli dönüşümü kimse yapmıyor. Buna ihtiyaçz bile duymuyor. Çünkü denetleyen mekanizma, bunu sözleşmeye ekleyen otorite yok.

Öyle olunca da…

Maden çıkarmak için dağlar deliniyor, doğa bozuluyor, o madeni çıkaranlar öylece bırakıp gidiyorlar.

Sonra da…

Yeraltındaki madenlerimizi, değerlerimizi gün ışığına çıkarıp ulus olarak onlardan yararlanmış oluyoruz.

İyi de, yerüstünün değerleri ne olacak?

••••••••••

Dahası…

Önürmen’in tespitine göre, ocakta mermer çıkarmak için dinamit kullanılıyor ve sürekli patlamalar oluyor.

Üstelik…

Bölgede üç ayrı mermer ve taş ocağı var. Bunların hemen hepsi dinamitleme yapıyor. Bu patlamalar Dağakça ile birlikte çevre köylerde yaşayanları korkutan sarsıntılara neden oluyor.

Gümçed Genel Başkanı da şuna dikkat çekiyor:

“Patlamalar nedeniyle yaşanan sarsıntılar, Bursa’nın yaşam kaynağı Doğancı Barajı için büyük tehlike oluşturuyor.”

Doğrusu…

Bu da işin ciddiyetini arttırıyor.

Bölgedeki incelemeleri sonrasında köylülerle toplantı yapan Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, karşılaştığı manzara nedeniyle Dağakça’daki mermer ve taş ocaklarını yargıya götürme kararı aldı.

Salgınlar öncesi önemli bir uyarı

Bir ay kadar önceydi… Mimar olarak kazandırdığı eserler yanı sıra, 1984-1989 döneminde belediye meclisi üyesi olarak Bursa’nın kaderini değiştiren projeler üreten Eser Ceyhan ziyaretimize geldi.

Sohbet ederken…

Yıllarca ilköğretim dersleri için kitaplar yazan annesi eğitimci Nurten Ceyhan’ın yeni tamamladığı bir kitaptan söz etti.

Kitap…

Resimlerle el yıkama alışkanlığı eğitimi vermeyi hedefliyor. Eser Ceyhan bunu anlatırken, “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü, aslında bu kitap için önemli bir süreç” dedi.

Açıkçası…

15 Ekim’in Dünya El Yıkama Günü olduğunu ilk kez o gün öğrendik. Dün de, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’dan aldığımız elektronik postayla ayrıntılı bilgi sahibi olduk.

Aslında…

İlk bakışta fantazi gibi gözükmesine karşın, bu süreçte el yıkamanın önemi her zamankinden daha fazla.

Nedeni ortada:

Daha bir kaç gün önce Sağlık Bakanı Recep Akdağ yeni ve daha etkili “domuz gribi salgını” beklendiğini, çok can kaybı olabileceğini söyledi.

İşte el yıkamanın önemi burada.

Ellerimiz sürekli bir yerlere dokunuyor. Eğer gün içinde sık sık ve sabunla yıkarsak, en azından riski azaltırız.

Tabii…

Salgınların tek önlemi el yıkamak değil ama, el temizliği önlemlerin ilk sırasında yer alıyor.

O bakımdan…

Salgın beklenirken 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü, çok önemli mesaj özelliği taşıyor.

BOİ arazisi için Meclis’e soru

Kamuoyu gündemine apar topar geldi ve kimse tartışamadan aynı hızla Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti.

Konu şu:

Büyükşehir Belediyesi, stadyum inşaatı finansını sağlamak amacıyla Acemler’de, Nilüfer Köprüsü’nün hemen yanında bulunan Belediye Otobüs İşletmesi arazisini turizm ve alışveriş merkezi olarak imara açıp satma kararı aldı.

Bu kararı…

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Abdullah Özer soru önergesiylle TBMM gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Özer, öncelikle, alanda nasıl bir proje düşünüldüğünü merak ediyor.

Sonra da…

İhale sürecinin ne zaman başlayacağını, kent siluetini bozabilecek yapılaşmaya bakanlığın nasıl baktığını ve satıştan elde edilecek gelirin stadyuma kullanılıp kullanılmayacağını sordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 13-10-2009

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*