Başkan adayları tamam, sıra meclis adaylarında SP`nin de Büyükşehir için Zekeriya Yılmazgöz`de karar kılmasıyla partiler belediye başkan adaylarını hemen hemen belirlediler.

Başkan adayları tamam, sıra meclis adaylarında  SP`nin de Büyükşehir için Zekeriya Yılmazgöz`de karar kılmasıyla partiler belediye başkan adaylarını hemen hemen belirlediler. Sıra belediye ve il genel meclislerinde. Rekor başvuru arasından liste hazırlığı başlıyor…

Siyasi partilerin hemen hepsi, Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını büyük ölçüde belirlediler ve açıkladılar.

Yalnızca Saadet Partisi ve Demokratik Sol Parti kalmıştı.

Onlardan da…

SP, bekleyişin ardından arayışını tamamladı ve Refah Partisi döneminde il başkanlığı yapan Zekeriya Yılmazgöz’ün 29 Mart’ta Büyükşehir Adayı olmasında hemen hemen uzlaşmaya vardı.

Yanısıra…

İlçelerin tamamını açıklayıp beldelere geçen Adalet ve Kalkınma Partisi dışındaki diğer partiler ise, ilçe adaylarının büyük bölümünü belirlediler. Eksik kalan birkaç ilçe de önümüzdeki günlerde kesinleşecek.

O nedenle…

Siyasi partilerde gözler yavaş yavaş il genel meclisi ve belediye meclisleri listelerine çevriliyor.

Gördüğümüz kadarıyla…

AK Parti, CHP ve MHP’ye belediye ya da il genel meclisi üyelikleri için yapılan adaylık başvurularında bu dönem çok büyük bir artış var.

2004 yerel seçiminde, geçmişte büyük başarılar yaşamış bazı partilerin meclis aday listelerini dahi dolduramadıklarına tanıklık etmiştik.

Bu kez…

İlginin büyük olmasının da verdiği avantajla partiler listeleri hazırlamak için daha seçici davranacaklar gibi gözüküyor.

Özellikle…

Büyükşehir’i oluşturan Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel, Gemlik ve Mudanya meclislerinin ilk sıralarında yer alacak isimler aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi’ni de oluşturacağı için, buralardaki listeler biraz daha önem taşıyor.

Kısacası…

Meclisler için partilerde büyük yarış başlamak üzere.

Salondan taşan topluluk DP için bendini aşan sel mi, yalancı bahar mı?

İlk görüntü önemli… Kültürpark içindeki Altınceylan tesisi ağzına kadar dolmuş, hatta dışarıya bile taşmıştı.

İçeriye girmeye çalışırken, Demokrat Parti’de uzun süredir böylesine büyük kalabalıklar göremediğimizi anımsayıp, “Kırat, bendini aşan sel gibi coşmuş” dedik.

Fakat…

Az sonra anonslar başladığında, kalabalığın da sırrı çözüldü.

Düne kadar, DYP ya da DP’nin bayramlaşma gibi organizasyonlarda kalabalığı Demirtaş Belediye Başkanı Mümin Tüfek ile birlikte gelen Demirtaşlılar sağlardı.

Dün gördük ki, bu görevi artık Emek Belediye Başkanı Yakup Aktaş üstlenmiş.

Neredeyse salonun yarısı Yakup Aktaş adı geçtiğinde aylağa kalkıp alkışladı ve “Yakup Aktaş nerede, biz oradayız” diye tezahürat yaptı.

Sonra…

İnegöl’den gelen hatırı sayılır bir grup vardı. Ellerinde “Baba ocağına hoşgeldin” pankartı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e kucak açtılar.

En önemlisi…

İnegöl grubunu dün çok coşkulu gördük. Hikmet Şahin’le buluşmaları görülmeye değerdi.

Ayrıca…

5 yıl önce kapısından döndüğü DYP/DP’ye dün katılan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Hayri Öztetikler’i yalnız bırakmamak için de Mustafakemalpaşa’dan gelen küçük bir grup vardı.

En heyecanlı topluluk ise köşede konuşlanan gençlik kolları grubuydu..

1983’ün sonlarında Doğru Yol Partisi’nin kurulduğu günden beri Kırat toplantılarını izleriz. Oralarda karşılaşacağımız yüzlerin çoğunu biliriz.

Ama dün onların sayısı çok azdı.

Salondan dışarıya taşan kalabalığın büyük bölümünü konuklar oluşturuyordu.

DYP/DP tabanı olarak görmeye alışkın olduğumuz az sayıdaki partilinin yüzlerinde şaşkınlık vardı.  Bazıları heyecanını yansıtırken, bazılarının gözlerindeki bakış dünkü katılımın sanki pek içlerine sinmediğini gösterir gibiydi.

Eskilerin de çoğunluğu gelmemişti.

••••••••••

Katılım öncesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yıllık icraatlarını anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu.

Şahin döneminde Bursa’ya kazandırılan yatırımlara ve hizmetlere elbette söylenecek tek kelime yok.

Ama…

Bütün bunları tek başına başarmaya belediye başkanlarının gücü yeter mi acaba? Eğer yetiyorsa zaten sorun yok.

Bu konuda dikkatimizi çeken bir şey daha oldu…

Dün gösterilenler için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan pazar günü “Yüzümüzü ak çıkardı” deyip Şahin’e teşekkür etti. Aynı yatırımlar dün de DP’li Büyükşehir Belediyesi’nin icraatı olarak sunuldu.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun daha önceki gelişinde yaptığı konuşmayı çok beğenmiştik. Aynı tadı dün vermedi. Bazı değerlere fazla takılıp kaldı, bazı değerleri de eksik bıraktı.

Hele…

Şahin’in katılımından dolayı duygularını ortaya koyarken kullandığı cümlelerle “belediye başkanı adayını partinin önüne geçirdi ve yeni bir misyon” yükledi.

Buna karşın…

Konuşmasına yüksek ses tonuyla “Saygıdeğer genel başkanım” diyerek başlayan Şahin’in keyfi gördüğü ilgiden dolayı yerindeydi.

••••••••••

Görüntü olarak…

Altınceylan salonlarında dün DP adına kalabalık vardı, coşku vardı, heyecan vardı.

Ama…

Bu fotoğraf daha çok yalancı bahar gibi geldi bize.

Her şeye karşın…

Hikmet Şahin’in içinde bulunacağı bir seçim yarışının çok çekişmeli ve renkli geçeceği de bir gerçek.

Galiba…

Yeni dengeleri görmek için önümüzdeki haftayı beklemek gerekiyor.

Yaşar ve Akın’a Soylu morali

Her şeye karşın, Demokrat Parti hiç ummadığı anda Büyükşehir Belediyesi kazandı.

Kabul etmek gerekir ki…

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu bu başarıyı İl Başkanı Füsun Yaşar ile Genel Muhasip Harun Akın’a borçlu.

Gerçi…

Hikmet Şahin’in adaylığı için, Yavuz Yenidünya vazgeçirildi ve bu da dünkü konuşmalarda sık sık tekrarlanan bazı kavramlar açısından iyi bir puan değil ama, sonuçta Türkiye’deki tek DP’li Büyükşehir Belediyesi’ne sahip oldular.

Nitekim…

Soylu da, bu başarının mimarlarını dün konuşmasında onurlandırdı ve moral verdi.

Hele…

İl Başkanı Yaşar için “Bir yıldır hem partiye hem bana ablalık yapıyor, müteşekkirim” demesi başlı başına dikkat çekiciydi.

Doğrusu…

Hiçbir genel başkan, hiçbir il başkanı ya da üst yönetici için bugüne kadar böyle bir söz etmedi.

Batı Trakyalılar çok mutlu

Kuruculuğunu rahmetli Şükrü Şankaya’nın yaptığı Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Avukat Hakan Çavuşoğlu ve yönetim kurulundan Nazmi Çöl ile Halil Eren ziyaretimize geldiler.

Mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Nedenini Çavuşoğlu şöyle açıkladı:

“Adalet ve Kalkınma Partisi’nde camiamızı mutlu eden bir aday çıktı. Osmangazi Adayı Sayın Mustafa Dündar, benim görevi devraldığım Sayın Ahmet Koç’tan önceki şube başkanımızdır.”

Şöyle devam etti:

“Eski başkanımızın, başarılı milletvekilliği döneminin ardından Bursa’nın en büyük ilçesine belediye başkanı adayı olması camiamız için gerçek bir mutluluktur.”

Bu sözlerin ardından…

Mustafa Dündar’ın adaylığını camia olarak desteklediklerini, Türkiye’nin her yerindeki Batı Trakyalılar’ın da heyecanla kendilerini arayıp gönül desteği verdiklerini söyledi.

Sonra da…

Çarpıcı bir bağlantı kurdu:

“Balkanlar ile Osmangazi arasında organik bağlar vardır. Örneğin, I. Murat Balkanlar’da şehit edildi ve iç organları orada kaldı ama naaşı Osmangazi’de bulunuyor.”

Son olarak…

Mustafa Dündar’ın Osmangazi adayı olması nedeniyle AK Parti yönetimi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Beakanı Faruk Çelik’e teşekkür ettiler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 17-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*