Siyasetin değişmeyen kuralı: Ankara’da erken seçim konuşulunca, oluyor

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ

Pazar günü… Ankara’da yaşayan ve siyasetin hem ana damarlarını, hem kılcal damarlarını da iyi bilen iktidar partisinden bir dostla konuşuyorduk.
Son günlerde…
Karşılaştığımız siyasetle ilgili herkesin merak ettiği soruyu doğrudan sorduk:
“Erken seçim çok konuşulmaya başlandı… Olacak mı?”
Önce gevrek gevrek güldü, sonra şunu söyledi:
“Sen de iyi bilirsin ki, eğer Ankara’da erken seçim konuşuluyorsa o seçim olur. Bugüne kadar hep böyle oldu. Siyasetin değişmeyen kuralı bu.”
Tam bu noktada…
“Cumhurbaşkanı seçileli henüz 2 yıl oldu. Önümüzde 3 yılı ve 1 dönemi daha var. İkinci döneminde Meclis seçim kararı alırsa bir kez daha aday olabiliyor. Kalan süresini harcamak ister mi?” diye sorduk.
Bu kez…
Hafifçe düşündü ve şu cevabı verdi:
“Haklısın, ama şu anda siyasi konjonktür bambaşka bir noktada. İçeride siyaset yeniden şekillenirken, özellikle bu salgın sonrası yeni dünya düzeni planlamaları yapılacak. O sürece güçlü girmek gerekebilir.”
Şunu da anımsattı:
“Unutulmasın ki, pandemi dönemini Türkiye çok iyi yönetti. Bugün içeride bunu kabul etmeyenler olsa bile, pek çok ülke Türkiye’ye gıpta etti, hatta mücadelenin nasıl yapıldığına dair görüş aldı.”
Ardından…
“Dünya ekonomisi ve siyaseti üzerinde etkisi bulunan ülkeler dahil pek çok ülkeye Türkiye yardım malzemesi gönderdi, bunu da unutma” deyip ekledi:
“Hükümetin pandemi mücadelesindeki başarısıyla halka anlatmak için güçlü ve etkili bir hikayesi var.”
Şunun da altını çizdi:
“Ekonomi yönetimi mağduriyetleri en aza indirmek için önemli paketler hazırlayıp açıkladı. Yeni paketler de geliyor. Önümüzdeki süreçte ekonomiden iyi sinyaller geldiğinde erken seçim daha da net görülür.”
Beklentisi şu:
“Atılacak adımları göz önünde bulundurarak gerçekçi bir hesap yapmak gerekirse, bu yıl için seçim olacağını düşünmüyorum. Gelecek yıl nisan ayı pek çok açıdan seçime uygun bir tarih olabilir.”
Telefonu kapatmadan bir de uyarıda bulundu:
“Meclis çalışmaya başladı. Baroların ve Odaların seçim sistemleriyle ödünç milletvekilliğini engelleyen düzenleme Türkiye’de milat olacak.”