Herkes dijitalleşecek… Bursa’da Silikon Vadisi kurup mucit yetiştirmek istiyorlar

TÜRKiYE DÜŞÜNCE KULÜBÜ GENEL BAŞYKANI ERCAN YAKUT VE GENEL SEKRETER FATiH OKUMUŞ
TÜRKiYE DÜŞÜNCE KULÜBÜ GENEL BAŞYKANI ERCAN YAKUT VE GENEL SEKRETER FATiH OKUMUŞ

Geçerken uğradılar… Türkiye Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut ve Genel Sekreter Fatih Okumuş’la gazetede çay faslı bayramdan sonra olmak üzere sohbet ettik.
Daha çok da…
Yaşadığımız koronavirüs salgını nedeniyle değişen alışkanlıklar, yeni günlük yaşam biçimi ve gelecekte nasıl bir yaşam olacağı üzerine konuştuk.
Önce…
Yakut bugüne ilişkin gözlemlerini aktardı:
“Koronavirüs en çok alışveriş alışkanlıklarını  değiştirdi, AVM’leri vurdu. Açıklanan verilere göre e-ticaret yüzde 300 artmış. Bu da mağazacılığın ağır darbe alması demek.”
Örnek de verdi:
“Yakın bir dostum var. Bir giyim markasının Bursa şubeleri olarak AVM ve caddelerde geçen yıl 25 mağazası vardı.  2’si dışında hepsini kapatmış. 3 eleman ve 2 bin metrekarelik depoyla e-ticaretten satış yapıyor.”
Bu noktada…
Genel Sekreter Okumuş şunu ekledi:
“Sadece mağazalar değil, bankalar da benzer yola girdi. Şube bankacılığı bitiyor. Bankacıların bir bölümü evden çalışmaya başladı bile. Şubesi olmayan bankalarda her şey dijital ortamda yapılacak.”
Şunu vurguladı:
“Bugün belli bir yaşta olanlar cepten bankacılığı yapamıyor belki, ama bugünün gençlerinin yaşları ilerlediğinde her şeyi yapabilecekler. 20 yıl sonra herkes dijitalleşmiş olacak.”
Söze…
TDK Genel Başkanı Ercan Yakut girdi ve mağazacılık konusunda gelinen yeni noktaya işaret etti:
“Firmalar internet ortamından e-ticaret yoluyla satış yapıyorlar. Kendi sitesi olmayanlar da belli platformlardan sanal mağaza kiralıyorlar.”
Sonra da…
Birlikte kurdukları, merkezi Bursa olan, Enpolyteknologies Yazılım ve Mühendislik firmasıyla ilgili bilgi verirken “3D yazıcılarla her şeyi bire bir üretebildiklerini” söylediler.
Yazılım konusunun Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayıp bir de büyük hedeflerini paylaştılar:
“Bursa’da Silikon Vadisi kurup yazılımda yetenekli gençlere kapıları açacağız. Genç mucitler yetiştirip iş kurmaları için de destek olacağız.”