Büyükşehir Belediyesi’nden çelik bariyer yerine Bursa için ilk uygulama: Yerinde kayar kalıplı beton bariyerli refüj sistemi

KENT İÇİ ANA YOL GÖKDERE KENT MEYDANI ARASI BETON KORKULUKLAR
KENT İÇİ ANA YOL GÖKDERE KENT MEYDANI ARASI BETON KORKULUKLAR

Bugün ana yol haline dönüşen ve kenti doğudan batıya geçen yol 1970’li yıllarda transit geçiş için, bir çeşit çevre yolu olarak yapılmıştı. Yolu yapan Karayolları orta refüjü o günün standartlarında çelik bariyerlerle çevrelemişti.
Fakat…
Yolun işlevi değişti, trafik yoğunluğu en fazla olan yol haline geldi. Öyle olunca güvenlik uygulamalarında da farklı yöntemler ortaya çıktı.
Nitekim…
Bu sütunlarda yol uzmanı olarak görüşlerine sık sık başvurduğumuz M. Tözün Bingöl çelik bariyerli orta refüjleri kent içi yollar için tehlikeli buluyor.
Tehlikeye de…
“Çarpma anında çelik bariyerler aracı ok gibi aracı delip geçiyor, sürücü ve yolcular için yaşamsal riske dönüşüyor” diyerek dikkat çekiyor. Gökdere-Kent Meydanı arasında başlayan orta refüj düzenlemesini de bu yaklaşımla değerlendiriyor.
Refüjü…
Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda olduğu gibi botanik yapıda değiştirecek düzenlemede çelik bariyerlerin yerini beton korkuluk aldı.
Tözün Bingöl’ün yorumu şu:
“Ofset uygulamalı yerinde kayar kalıplı beton bariyer trafik güvenliği açısından bugünün koşularında en doğru uygulama. Üstelik bakımı da daha kolay ve ekonomik. Nitekim gelişmiş ülkeler de bunu tercih ediyor.”