Bu surların arkasında umut var… Hisar içindeki en eski Bursa tarihsel dönüşümle aslına uygun yenileniyor, tarih yeniden canlanıyor

BURSA TARİHİ SURLAR İÇİNDEKİ HİSAR BÖLGESİ
BURSA TARİHİ SURLAR İÇİNDEKİ HİSAR BÖLGESİ
BURSA TARİHİ SURLAR İÇİNDEKİ HİSAR BÖLGESİ

Bursa’nın, Akdeniz gibi güneşi, kumu, denizi yok. Kapadokya ya da Pamukkale gibi kültürel değer taşıyan coğrafi eserleri de yok.
Bugüne kadar…
Camilerimiz ve türbelerimizle turist çekmeye çalıştık, ama bizim camilerin daha görkemli olanları İstanbul’da var. O nedenle, cami ve türbe ziyareti üzerine kurulu turizm potansiyeli de arzu edilen düzeyde gelişemedi.
İşte…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar başlattığı geniş kapsamlı projeyle Bursa’nın bu eksiğini gidermeye hazırlanıyor.
Proje…
Surların arkasında saklı kalan en eski Bursa’yı hem yenilemeyi, hem gün yüzüne çıkarıp Bursa’nın turizm potansiyeli haline getirmeyi planlıyor.
Bir yandan…
Kentin tarihi surları yenilenirken, diğer yandan Hisar içinde yapıların dış cepheleri aslına uygun hale getiriliyor.
Değişmekte olan Hisar bölgesini birlikte gezdiğimiz Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yapılanları tek tek anlattı.
Gördük ki…
Hisar bölgesi adeta şantiye gibi.
Bir yandan cami, medrese ve türbeler onarılıyor, diğer yandan evler tarihi kimliğine göre restore ediliyor, bir yandan arkeopark kazı alanı projesi adım adım yürüyor.
Yapılan eklentilerin temizlendiği, evlerin kamulaştırıldığı tarihi surlar eski heybetine yeniden kavuşurken, Başkan Dündar da kafasındaki geniş kapsamlı yenilenen Bursa turizm potansiyelini anlattı.
Söze…
“Herkesin dilinde kentsel dönüşüm var, biz de burada tarihsel dönüşüm yapıyoruz” diye başladı ve şunu söyledi:
“Arkeopark kazı alanındaki yapıları satın alıp yıkıyoruz. Antik kent ortaya çıktığında, Hisar’ın dar sokaklarını araç trafiğine kapatacağız. Turistler tarihi sokaklarda dolaşacaklar, çarşıdan geçip Kayhan’a, oradan da Fetih Müzesi’ne kadar yürüyerek gidecekler.”
Şunu da gördük:
Tarihi yapılardaki taş duvarlar zaman içinde kireç ya da sıvayla kaplanmış. Bu ilaveler temizleniyor, duvarlar orijinal haline getiriliyor. Hisar’da taşıyla, kemeriyle, dönemindeki harcıyla çok titiz yürütülen bir çalışma var.
Başkan Dündar’la dolaşırken Bursa’yı yeniden tarih vitrinine çıkaracak bu çalışmalardan heyecanlandık.
En önemlisi…
Bursa’nın farkını fark etmesi ve değerine değer vermesi gururlandırdı.