Bu tabloyu Bursa göremedi: Dağ yöresindeki ilçelerin sandıklarında Kürt oy sürprizi

HURŞİT KESKİN
HURŞİT KESKİN

Babası Rasim Keskin kendini Keles’e adamış bir siyasetçiydi. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi’nde ilçe başkanlığı yaptı, çok uzun yıllar İl Genel Meclisi’nde İl Daimi Encümeni Üyesi olarak yöreye hizmet etti.
Oğlu Hurşit Keskin de başlangıçta babasının yolundan gitti. Demokrat Parti ve DTP’de ilçe başkanlığı yaptı. Ama artık siyasette aktif değil. Buna karşın Keles’te her şeyi gözlemliyor, her adımı çok yakından izliyor.
Sohbet ederken…
11 Haziran milletvekili genel seçiminden çıkan çok özel bir sonuca işaret etti:
“Bizim dağ yöresindeki 4 ilçede sandıktan Kürt partilerine çıkan oylar fark edilemedi. Oysa dağ yöresinde Kürt kökenli seçmenin yaşamadığı bilinir.”
Şunu vurguladı:
“Üstelik, iki Kürt partisi birbiriyle yarıştı. Bu da Bursa’dan görülemedi.”
Sonra da…
Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık sandıklarından çıkan Kürt oylarını tek tek sıraladı:
“Keles’te HDP’ye 40, Hak-Par’a 80 oy çıktı. Orhaneli’nde HDP 97 oy, Hak-Par 95 oy aldı. Harmancık’ta HDP 34, Hak-Par 27 oy aldı. Büyükorhan’da 59 oya karşılık 64 oy alan Hak-Par HDP’yi geçti.”
Üzerinde durduğu şu:
“Hadi HDP’yi herkes biliyor. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ eş genel başkanları. Peki Hak-Par’ı kim biliyor da dağ yöresinde oy verdi?”
Gerçekten ilginç bir durum…
Üstelik, 4 dağ ilçesinden Keles ve Büyükorhan’da iki Kürt partisinden Hak-Par daha popüler olan HDP’den fazla oy almış. Abdülmelik Fırat’ın kurduğu, Kemal Burkay’ın genel başkanlık yaptığı Hak-Par’ın şu anki genel başkanının Bayram Bozyel olduğunu biz de internette Google’a bakarak öğrendik.
İyi de…
4 dağ ilçesinde iki Kürt partisini birbiriyle yarıştıran oylar nasıl verildi?
Hurşit Keskin’in iki tahmini var:
Bir…
“Bizim dağ köylerine zaman zaman Doğu ve Güneydoğu’dan Kürt gelinler gelir. Onlar oy vermiş olabilirler. O gelinlerin çocukları büyümüş olabilir.”
İki…
“HDP’ye oy verenler AK Parti’nin iktidardan düşmesini istemiş olabilirler. Buna karşılık, AK Parti yerine adını karıştıranlar da yanlışlıkla Hak-Par’a oy vermişler. Öyle anlaşılıyor.”
Şunu da ekledi:
“Hak-Par’ın doğan güneş olan logosu da AK Parti’nin ampulünü andırıyor.”