Çanakkale’deki Bursa şehitleri zaferin 100. yılında yaşatılıyor!

ÇANAKKALE BURSA ŞEHİTLERİ ANI KUTUSU

Kuşku yok ki… Çanakkale Savaşı askeri tarih açısından tam bir destan özelliği taşıyor. Üstelik Çanakkale’de yalnızca bir savunma destanı yazılmadı, İstanbul’un düşmesi önlendi, Anadolu kurtarıldı.
Resmen yedi düvele karşı savaşılarak elde edilen o büyük destanda en çok şehit veren il olarak karşımıza Bursa çıkıyor. Genelkurmay’ın resmi kayıtlarına göre 4 bin 500, tarih araştırmacılarının resmi olmayan tespitlerine göreyse 6 bin 500 civarı Bursa şehidi var.
Bunda…
Bursa’dan giden ve Çanakkale’nin pek çok cephesinde savaşan Seyyar Jandarma Taburu’nun dörtte üçünü şehit vermesi en önemli etken.
İşte…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 100. yılında Çanakkale’deki Bursa şehitlerini yaşatıp ölümsüzleştirmek için harekete geçti.
Tesadüfen karşılaştığımızda elinde kırmızı bir kutu vardı. Kutuyu açıp içindekileri gösterdiğindeyse çok duygulanıp heyecanlandık.
Askerlik yapanlar bilirler…
Eğitim için kışladan içeri ilk adım atıldığında askerlere teslim edilen malzemeler arasında boyna takılan ve ucunda iki metal künye olan zincir vardır.
Künyelerden biri şehit askerin dişleri arasına sıkıştırılır, diğeri ailesine yollanır.
Altepe de söze künyeden başladı:
“Çok kişi bilmez… Türk askerinde künye ilk kez Çanakkale Savaşı’nda uygulandı. Biz de, Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Bursalılar için hazırladığımız anılarda künyeleri ortaya çıkardık.”
Söylediğine göre…
Genelkurmay’daki kayıtlarda yer alan 4 bin 500 Bursa şehidi için isimlerinden oluşan orijinalinin aynı künyeler hazırlanmış. Ayrıca, Çanakkale’deki Bursa Şehitliği’nin olduğu Kireçtepe’den asker nezaretinde şehitlik toprağı getirilmiş.
Elindeki kutuyu şöyle anlattı:
“Her şehidimizin adına olmak üzere 4 bin 500 künye hazırladık. Çanakkale’deki Bursa şehitliğinden gelen toprağı da küçük poşetlere koyduk. Tüm şehitlerin adlarının yer aldığı küçük bir kitapçık hazırladık.”
Amacını da açıkladı:
“100. yılını kutladığımız Çanakkale zaferinin önemini gelecek nesillere aktarmak için bu anı kutularını hazırladık. Böylece, kutuyla birlikte her şehit bir evde yaşamış olacak. Bir anlamda herkes bir şehidi sahiplenecek, dualarında onu yaşatacak.”