Gazetelerde haberleri okuyoruz… Son dönemin önemli ulaşım yatırımlarından biri olan Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesi devreye girdi, ama hız konusu başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşıyor.
Okuduklarımıza göre, Ankara’dan hareket ettikten sonra saatte 250 kilometre hıza çıkan hızlı tren, Bozüyük-Bilecik hattında 50 kilometreye kadar düşüyor.
Çünkü…
Güzergahta zemin ve bazı köprüler sıkıntılı. Tren hızlı geçtiğinde zeminde oluşacak baskı nedeniyle toprak hareketleri yaşanabileceği kaygısı var.
Teknik tartışmaları bir kenara bırakıp anımsamamız gereken bir öneri var.
Öneri…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı olduğu 2009 yılında Necati Şahin tarafından bu sayfalardan kamuoyu gündemine taşındı.
O tarihte…
İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu kapsamında yapılacak İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nden, projedeki demiryolu hatları yayınlanan bir zeyilnameyle kaldırılmıştı.
Gerekçe olarak da müteahhite getireceği maliyet gösterilmişti.
İşte…
İMO Başkanı Necati Şahin, köprünün yanı sıra yapımı başlayan Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesini de anımsatarak çok önemli uyarıda bulunmuştu.
Demişti ki:
“Körfez Köprüsü ileride bölgenin demiryolu ağı için çok önemli olacak. Bursa ve İzmir bu köprüden geçecek demiryoluyla İstanbul’a bağlanacak.”
Şuna da dikkat çekmişti:
“Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi için de bu köprü çok önemli. Hızlı tren körfezi dolaşarak değil, bu köprüye geçerek Ankara’dan İstanbul’a ulaşmalı.”
Bu uyanılar siyasi destek de buldu, ama dönemin Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım’ın düşüncesi değişmedi.
O süreçte…
Dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın, köprüden rayların kaldırılmamasını isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e söylediklerini de yine bu sütunlarda paylaştık:
“Gerekirse Körfez’e demiryolu için ikinci köprüyü yaparız.”
Bu sözlerden…
Erdoğan’ın da projede rayların yer alması gerektiğini, hatta Ankara-İstanbul Hızlı Treni’nin bu köprüden geçmesine inandığını anlıyoruz.
Ne var ki…
Sonuç değişmedi. Köprüden raylar çıkarıldı, hızlı tren için de Eskişehir-Bozuyük-Bilecik-Adapazarı-Gebze güzergahında demiryolu yapıldı.
Gelinen noktada…
Eskişehir’e kadar kendi hızında gelen hızlı tren, Bozüyük’ten itibaren yer yer bisiklet hızına iniyor. Öyle olunca da hızlı trenin cazibesi ortadan kalkıyor.
Oysa…
Bozüyük’ten sonra Bursa’ya yönelse, Körfez Köprüsü’nden, ya da bu fırsat kaçtığına göre yanına yapılacak bir demiryolu köprüsünden karşıya geçse hem yolu kısalacak, hem de bölge ekonomisi için daha yararlı hale gelecek.
Böylece…
Ankara-Bursa-İstanbul üçgeniyle üç büyük kenti hızlı trenle birbirine bağlanacak.
Bu konu…
Haritaya bakıp “Oldu bir kere” denilecek bir şey değil. Bugün bile yapılabilecek değişiklik söz konusu.
Nedeni ortada…
Hızlı trenin Ankara-İstanbul hattının kurtuluşu Bursa’da.