Belediye meclisi için rekabeti kent adına önemsemek gerek

Gerçi… Türkiye’de çok fazla önemsenmediği gibi bir izlenim var, ama belediye meclisleri aslında demokratik sistemin yerel yönetim ayağı oldukları için çok önemli.
Çünkü…
Kentlerin kaderini belirleyen konuların görüşülüp kararların alındığı belediye meclislerinin halkın temsilcileri tarafından oluşturulması sistemin temel amacı.
Gelin görün ki…
Biraz siyasi partilerin genel yapıları, biraz da siyasetten genel beklenti belediye meclisi yapısını olması gereken gibi değil de, siyasetin ödül yeri gibi bir noktaya taşıyor.
Listeye girmeyi başaranlar sergiledikleri siyasi performans kadar, gösterdikleri siyasi vefanın da karşılığını alıyorlar.
Nitekim…
Bugün Seçim Kurulu’na verilecek olan aday listeleriyle ilgili son birkaç gündür yaşanan ve dün de doruğa çıkan tartışmalara bakıldığında bunu rahatlıkla görmek mümkün.
Listeye giremeyen sorumluluğu siyaset mekanizmalarında ararken, girenler de siyasi tercih gereği siyaseten orada olduklarını kabul ediyorlar.
Oysa…
Belediye meclisi yapısında siyasetçi kendine yakını aramak yerine, kent için üretecek ve hizmet edecek olanı tercih etmek durumunda.
O nedenle…
Hangi parti olursa olsun, belediye meclisi aday listesini hazırlarken kente katkı koyacak isimlere, kenti koruyacak isimlere, özellikle de kenti geleceğe taşıyacak donanıma sahip isimlere yer vermek zorunda.
Bunu yaparken de…
Kentin yapısının aynen belediye meclisine yansıması gerekiyor.
Daha değişik bir ifadeyle söylemek gerekirse, proje üreten teknik adam ile birlikte üretilen projenin ne sonuçlar verebileceğini gözlemleyebilen halk temsilcisi de aynı yapı içinde yer alabilmeli.
Sırf teknik adamdan belediye meclisi olmaz. Olursa meslek meclisi olur. Teknik adamsız belediye meclisi de olmaz. Olursa kenti geleceğe taşıyacak plan ve projeler üretilemez.
Yani…
O listeleri hazırlayanlar yemeği yapan aşçı gibi olmalı. Her unsuru genel bir tat verecek kıvamda kullanmalı. Birinin eksikliğinin bile yemeğin tüm tadını bozduğu unutulmamalı.