Taşeron işçilerine kadro yok, ama çalışma koşullarında iyileştirme ve yeni haklar var

Aslında… Çalışma yaşamı, toplumun tümünü ilgilendiren en hassas alan. Fakat bu alanda bugüne kadar birikmiş ve dağ gibi olmuş sorunlar var.
O nedenle…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çözüm bulabilmek için sürekli çalışma yaşamında devrim özelliği taşıyan adımlar atıyor. Toplum ve ülke geleceği için doğru bir sistem oluşturmaya çalışıyor.
Üstelik…
Çalışma reformlarının tümünü uzlaşma ile yapıyor. Bir yanda işçi, bir yanda patron, bir yanda memur, bir yanda kamunun olduğu en geniş zeminde, çalışan haklarıyla ilgili yasa geçirmek, devrim yapmak hiç de kolay değil.
Çelik bildiğimiz uzlaşmacı özelliğiyle bunu başarıyor.
Son olarak…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir torba yasa gündeme geldi. O torba yasanın hazırlıkları sürecinde Bakan Faruk Çelik açıklamalarında “taşeron işçilerinin durumunun ele alınacağını” açıklamıştı.
Gelin görün ki…
Bazı kesimlerde “taşeron işçilerinin kadroya alınacağı” algısı oluştu ve öyle de yansıtıldığı için büyük bir beklenti doğdu.
Ama böyle bir ifade Çelik’ten çıkmadı.
Zaten…
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de önceki gün “taşeron işçilerin kadroya alınmaları için çalışma olmadığını” açıkladı.
Gelinen noktada…
600 bini kamuda olmak üzere toplam 1 milyon taşeron işçisini ilgilendiren düzenlemenin ayrıntıları AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin’in sosyal medya Twitter mesajlarında açıklığa kavuştu.
Plan Bütçe Komisyonu’ndaki tartışmaları nedeniyle taşeron işçiler konusuna hakim olan Şahin 5 parça halinde yayınladığı Twitter mesajında ilk olarak şunu vurguluyor:
“Çalışma Bakanlığımızın hazırladığı torba yasada taşeron çalışanlarının iş sözleşmeleri 3 yıllık olarak hazırlanacak.”
Şöyle devam ediyor:
“Torba yasada, taşeron çalışanlarının çalışma süreleri için kıdem tazminatı hakkı geliyor. Yasada taşeron çalışanlarının yıllık izin hakları da olacak.”
Şunu ekliyor:
“Yasada taşeron çalışanlarının iş tanımları yapılacak ve işe göre ücretleri belirlenecek. Çalışma saatleri de düzenlenip haksız çalışmanın önüne geçilecek.”
Gördüğümüz kadarıyla…
Bu çalışma bile kaderi taşerona teslim edilmiş çalışanlar için ciddi bir devrim. Çünkü, taşeron çalışanlarının çalışma koşulları için iyileştirmeler getirilirken başta kıdem tazminatı ve yıllık izin olmak üzere önemli haklar elde ediyorlar.