Şevket Orhan adaylığını açıkladı… Kongreye 40 gün var ama AK Parti’de spekülasyon erken başladı

AK Parti son il kongresini 17 Mayıs 2009’da yaptı. Yani, hemen hemen 3 yıl önce.
O kongre öncesinde AK Parti Genel Merkezi yine İl Başkanı olan Sedat Yalçın’ın seçilmesini istiyordu. Cafer Yıldız da adaylıkta direniyordu. Öyle olunca, kongrenin yapılacağı sabaha karşı Nagip Vardar yatağından kaldırılıp İl Başkanı yapıldı.
İki gündür…
Parti kulislerinde Genel Merkez’in yine Sedat Yalçın’ın seçilmesini istediği spekülasyonları arttı.
Aslında…
Böyle bir isteği de anlayışla karşılamak gerekir. Çünkü her partide Genel Merkez yönetimleri eğer ciddi bir problem yoksa kongreye mevcut yönetimle girmek isterler. O bakından AK Parti Genel Merkezi’nin Yalçın’ı istemesi çok doğal.
Ne var ki…
Demokrasilerde hiçbir Genel Merkez’in “Başka aday istemem, benim işaret ettiğimi seçeceksin” deme hakkı da yok.
O bakımdan…
Kongreye 40 gün kala deneyimli bir Teşkilat Başkanı’nın kalkıp aday işaret ederek kulise bomba atması ve bu yolla spekülasyonlara yol açması siyaset mantığına uymuyor.
Aynı şekilde…
Böyle bir işaretin “Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç istediği için verildiği” spekülasyonları da gerçekçi gözükmediği gibi, Arınç’a haksızlık olur.
Aksine…
İzlenimlerimiz, 40 gün kala başlayan spekülasyonların AK Parti kulislerinde gerginliği ve inatlaşmayı arttırdığını gösteriyor ki siyasetin doğasında bu var.
Üstelik…
40 gün öncesinden ve başka bir adayın açıklamasına saatler kala kulislere baskının AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ı da rahatsız ettiğini düşünüyoruz.
Bu hengameyi atlatsa bile, dostlarının yol açtığı zararla kongreye kadar çok yıpranır.

Şevket Orhan’ın adaylığı

Kulis spekülasyonlarına karşın Şevket Orhan dün il başkanlığına aday olduğunu çok kararlı şekilde açıkladı.
Gürsu’da gençlere konferansımız uzadığı için yetişemedik. Konuştuklarımız ise çok kalabalık olduğunu söylüyorlar.
Kalabalığın ne kadarının delege olduğunu anlayabilmek kolay değil. Çünkü AK Parti delegesini tanıyan yok. Ama kongre kulisinin çok renkli ve gergin geçeceği belli.