Seçim havası, ekonomideki sıkıntıların üstünü örttü

Seçim havası, ekonomideki sıkıntıların üstünü örttü  Bursa`nın 5 ana caddesinde 30 dükkan kepenk indirdi. İşyerleri kapanıp, işsiz kalan insanların umutları azalırken seçim havası sıkıntıların üstünü örttü. İktidara giden yolda elbette seçim önemli. Ama…

Televizyonda Tüsiad Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ı izliyoruz. Ekonomideki olumsuzluklara dikkat çekiyor.

Sonra da…

İçinde bulunduğumuz seçim atmosferinin öne çıktığını, ekonomik krize karşı önlem geliştirilmediğini vurguluyor ve şunu söylüyor:

“Seçimin neden bu kadar önemsendiğini anlayamıyoruz.”

Öncelikle…

Bize ait olmasa bile, dünyada başgösteren bir kriz olsa bile, Türkiye ekonomisinin tehlikede olduğu doğru.

İşyerlerinin kapandığı, insanların işsiz kaldığı ve umutların azaldığı da doğru.

Hatta…

Cep telefonumuza Semih Pala’nın gönderdiği mesaja göre; 3 Mart günü Cumhuriyet Caddesi’nde 12, Altıparmak’ta 14, Gazcılar’da 30, Darmstadt Caddesi’nde 11, Uluyol’da 19 dükkanın boşaldığı da doğru.

Yine…

Krizin gelmekte olduğu herkes tarafından görülmesine karşın, hükümetin tatmin edici önlemler geliştiremediği de doğru.

Görünen şu:

Türkiye seçim atmosferine girince siyasi tansiyon yükseldi, bu da ekonomide yaşanan sıkıntıların üstünü örttü.

Ancak…

Yalçındağ’ın “seçimin neden bu kadar önemsendiğini anlayamaması” da çok ilginç.

Nedeni ortada:

Türkiye demokratik bir ülke ve iktidarları seçimlerin sonuçları belirliyor.

Öyle olunca…

İktidardaki siyasi otoritenin seçimi önemsememesi mümkün değil. Çünkü, varlığının devamı seçimdeki başarısına bağlı.

Buna karşın…

“İktidar hem seçimi önemseyebilir, hem ekonomik krizden toplumun daha az etkilenmesini sağlayabilirdi” diyenler de çok haklı.

Milletvekilleri de sahaya çıkıp çalışmaya başladı, seçim kampanyalarının rengi değişti

Türkiye Büyük Millet Meclisi, şubat ayı sonunda yasama faaliyetlerine seçim bitene kadar ara verdi.

Gerçi…

Ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle Meclis’in seçim çalışmaları için tatile çıkmasına tepki gösterenler var ama, seçimler de milletvekilleri devreye girmeden olmuyor.

Nitekim…

Aralarında gelemeyenler olmakla birlikte, 3 partinin Bursa milletvekilleri çoğunlukla hafta sonu geldiler ve hemen seçim çalışmalarına başladılar.

Üstelik…

Gazetelere yansıyan haberlere göre, milletvekillerinin sahaya çıkıp çalışmaya başlamalarıyla birlikte seçim kampanyalarına da renk geldi.

Örneğin…

İlk polemik Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak ile Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Necati Özensoy arasında yaşandı.

İlk atışını da Çakmak yaptı.

Yerel gazetelerde dün vardı…

AK Parti Milletvekili Çakmak, partisinin Osmangazi Adayı Mustafa Dündar ile birlikte kısa adı Müsiad olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ni ziyaret etmiş.

Ziyaret sırasında da…

“Tek rakibimiz CHP” deyip, polemiğin fitilini ateşlemiş:

“Rakiplerimiz geleneklerinden gelen adaylarla karşımıza çıkmış değiller. İkinci el piyasadan aday topluyorlar.”

Bu kapsamda…

CHP’nin ya sıfırdan adaylar, ya da kendi gelenlerinden gelenlerle AK Parti’nin karşısına çıktığını söylemiş.

Çakmak’ın ifadesinden…

3 Kasım 2002 genel, 28 Mart 2004 yerel ve 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde AK Parti’nin uyguladığı “CHP’nin dışındaki partilerle muhatap olmama” stratejisini bu yerel seçimler için de devreye soktuğu anlaşılıyor.

Zaten…

MHP Milletvekili Özensoy’dan dün gelen sert karşılığın nedeni de bu.

O da…

Partisinin Yıldırım Adayı Cüneyt Karlık ile birlikte esnaf ziyaretleri sırasında “Mozaik diye, Türkiyelilik diye, bu ülkenin geleneklerini alt üst edenler bu gün çıkmış gelenekten bahsediyor” diye başlamış ve seçimin tansiyonunu da bir anda yükseltmiş:

“Bu gün bizim adaylarımıza dil uzatanlar kendi geleneklerini kamuoyuna açıklasınlar, genel merkezlerine baksınlar, bakanlarına baksınlar il teşkilatlarının yönetim kurullarına baksınlar kendilerinin kaçıncı el adaylarla siyaset yapıyorlar bir gözden geçirsinler.”

Karşılıklı bu sözler…

Bugüne kadar adayların koşturmaları ve ziyaretleriyle sakin geçen seçim kampanyasının bundan sonra polemiklerle canlanacağının göstergesi.

Yani…

Anlaşılan o ki, seçimin o alışılmış polemik kampanyası ortamı daha yeni başlıyor.

Bu arada…

Milletvekillerinin sert başlangıcından, kampanyaların biraz daha sertleşeceği de anlaşılıyor.

Osmangazi’de sessiz ama derinden yarış

Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi. Aslında en şiddetli seçim yarışının burada olması gerekiyor. Ama Yıldırım ve Nilüfer’de nefes kesen bir yarışı olurken Osmangazi’den sessizlik yansıyor.

Bu durumun en önemli nedeni, Büyükşehir’e aday olan Recep Altepe’nin arkasında bıraktığı olumlu imaj ve güçlü rüzgar.

Nitekim…

Adalet ve Kalkınma partisi Osmangazi Adayı Mustafa Dündar, bu rüzgarın avantajını kullandığı için çok fazla şey yapmasına gerek kalmıyor.

Sakin kişiliğini kampanyaya yansıtırken, insan ilişkilerine ağırlık veriyor.

Buna karşın…

Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Denizhan Sezgin’in, Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Basri Sönmez’in ve Demokrat Parti Adayı Yakup Aktaş’ın seçim yarışında oldukları gözleniyor. Son olarak Demokratik Sol Parti Adayı Kemal Müezzinoğlu da bu yarışa renk kattı.

Fakat…

Dört aday arasından Basri Sönmez ve Yakup Aktaş’ın seçim yarışında Dündar’a karşı daha öne çıktıkları gözleniyor.

Kaldı ki…

1994-1999 döneminde Anavatan Partisi’nden Osmangazi Belediye Başkanlığı yapan Basri Sönmez bu konuda çok deneyimli. Ayrıca, gittiği mahallelerde tanıyanları daha çok olduğundan, kendini daha rahat anlatıyor.

Aktaş ise iddiası ve çalışma azmiyle Osmangazi seçimine en büyük enerjiyi katıyor. Hatta Aktaş için, Osmangazi seçiminin dinamosu demek bile mümkün.

5 yılın ardından gelen siyasi jest

Recep Altepe 5 yıl süreyle Osmangazi Belediye Başkanlığı yaptı. Bu süreçte Osmangazi Belediye Meclisi’nden olumsuz görüntü hiç yansımadı.

Meclis kararları genelde oybirliğiyle alındı.

Altepe şimdi Büyükşehir’e aday. Dün de Osmangazi Meclisi’nin son toplantısı vardı. Geçen 5 yılın bilançosunun yapıldığı Meclis toplantısında CHP Grubu adına Ramazan Doğan’ın yaptığı değerlendirme, siyasette alışık olmadığımız bir jest özelliği taşıyordu:

“Sayın Başkan, sizin başkanlığınızda çok iyi bir dönem geçirdik. Sizi hiçbir zaman başka bir partinin belediye başkanı olarak görmedik, hep içimizden biri olarak hissettik. Ayrıca, çok iyi bir Bursalı olduğunuzu çok iyi biliyoruz. 5 yıldır yakanızdan hiç çıkarmadığınız Bursaspor rozeti nedeniyle sizi ayrıca kutluyoruz.”

Aday araçlarının cadde rekabeti

Sabahları Haşim İşcan Caddesi’nden geçenler, seçimin rengi görüntüyle karşılaşıyorlar.

Şehreküstü’den girildiğinde, sağ tarafta Demokrat Parti İl Başkanlığı’nın olduğu bina var. Önüne de yeşil zemin üzerine Hikmet Şahin posterleri giydirilmiş minibüsler park ediyor.

Çaprazında ise Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı’nın bulunduğu bina var. Önünde de beyaz zemine kırmızı baskılı Recep Altepe posterleri giydirilmiş minibüsler duruyor.

Üstelik hepsi aynı marka, aynı model.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 05-03-2009

İlgili Reklamlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*