Liderler 29 Mart’ı bırakıp genel seçime mi hazırlanıyor?

Liderler 29 Mart’ı bırakıp genel seçime mi hazırlanıyor?  Liderlerin her kentte yalnızca yerel konuları konuşmaları elbette beklenmiyor. Ama, genel mesaj içerikli üsluplarından, 29 Mart’tan çok, sonrasına yönelik hazırlık içinde oldukları anlaşılıyor. Örneğin…

Liderlerin her ilde, hele her güne 2-3 miting sığdırdıkları şu süreçte yalnızca yerel konuları konuşmaları elbette mümkün değil. Mitingler televizyonlardan da yayınlandığı için genel kamuoyuna mesaj verme gereği duyup, konuşmalarını genel konular üzerine kuruyorlar.

Buna karşın, meydanlardaki söylemler daha farklı izlenimler bırakıyor.

Örneğin…

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yüzde 52 oy alması halinde başarılı sayılacağını söylemesi sıradan bir meydan polemiği değil.

Aynı şekilde…

AK Parti Genel Başkanı olarak meydanları gezen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da muhalefete yönelik üslubuyla seçmeni sıcak tutmak istiyor.

Buna…

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, seçim sloganı seçtiği “Türkiye için yüreğini koy” ve “Cesur ol” mesajlarını da eklemek gerekiyor.

Ortaya çıkan şu:

29 Mart’ı iktidar muhalefet için, muhalefet de iktidar için güvenoylaması görüyor ve seçmene bu yönde mesaj veriyor.

Bu da…

Liderlerin 29 Mart’tan sonra genel seçim hazırlığı içinde oldukları izlenimi veriyor. Böyle bir sürecin; AK Parti’nin oyu yükseltirse iktidar, düşerse de muhalefet tarafından başlatılacağı anlaşılıyor.

Kaldı ki…

Milletvekilliği seçimi süresi 5 yıldan 4 yıla indirildi. 4 ay sonra seçimin üzerinden 2 yıl geçmiş olacak. Türkiye’deki siyasi gelenek de ikinci yıldan sonra yeni seçimin hep konuşulduğunu gösteriyor.

CHP’de gövde gösterisi hazırlığı

Şehreküstü Meydanı’nda seçim döneminin ilk mitingini 10 gün önce Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş yaptı. Cumartesi günü de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan meydandaydı.

Çarşamba günü ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın mitingi var. Baykal Çarşamba günü saat 16.00’da Şehreküstü Meydanı’nda Bursalı seçmenle buluşacak.

Dolayısıyla…

CHP Bursa örgütünde miting hazırlıkları başlarken hedef de ortaya çıktı:

AK Parti mitinginden daha çok kalabalık toplamak ve gövde gösterisi yapmak.

Bu nedenle…

Cumartesi günü Şehreküstü Meydanı’ndaki Erdoğan mitingini izleyenler arasında CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü de vardı.

Gerçi…

Akdoğan ve Irkörücü gözlem yapmak üzere meydana gelmişlerdi ama, gazetecilerin karşılaştıkları sürpriz sorunu çözmeye uğraşmaktan kendi işlerine daha az süre ayırmak zorunda kaldılar.

Buna karşın…

Mitingden sonra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Onur Öymen’in de katılımıyla değerlendirme toplantısı yaptılar. Bu sabahtan itibaren de ilçe örgütleriyle organizasyon üzerine çalışmaya başlayacaklar.

Meteoroloji tahminleri, çarşamba günü havanın cumartesi kadar soğuk olmayacağını, ancak yağmur beklendiğini gösteriyor.

O nedenle, yağmurun katılımı olumsuz etkilememesi için de önlemler düşünüyorlar.

Seçimin gözdesi haline gelen katlı otoparklara Mustafa Bayrak’tan pratik bir öneri

Son 10 gün içinde, siyasi partilerin Büyükşehir adaylarını peş peşe dinledik. Adalet ve Kalkınma Partisi Adayı Recep Altepe de, Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Sena Kaleli de, Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Mehmet Gazioğlu da, Demokrat Parti Adayı Hikmet Şahin de, Demokratik Sol Parti Adayı Gürkan Kanbir de, Saadet Partisi Adayı Zekeriya Yılmazgöz de seçildikleri takdirde neler yapmayı planladıklarını anlattılar.

Tüm adayların proje vaadlerine baktığıımızda iki ortak nokta öne çıkıyor.

Birincisi…

Adayların hepsi de ulaşımı öncelikli konu olarak ele alıyor.

İkincisi…

Tüm adaylar ulaşım sorunlarına çözüm arayışında katlı otoparklar yapmayı vaad ediyor.

Bu noktada…

Görev yaptığı 5 yıllık süreçte, Merinos Atüatürk Kongre ve Kültür Merkezi otoparkı dışında hiç katlı otopark yapmayan Hikmet Şahin’in de yeni dönem için katlı otoparklar vaadetmesi daha da dikkat çekiyor.

Yanı sıra…

Katlı otoparklar yaparak cadde ve sokakları açık otopark olmaktan kurtarmayı vaad eden adayların yer belirttikleri ve “İşte buraya yapacağım” dedikleri bir ortak nokta var.

O da…

İnönü ve Haşim İşcan caddelerine cepheli, Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin karşısında bulunan ve halk arasında Eski Sebze Hali ya da Eski Bıçakçılar Çarşısı olarak bilinen yer.

Burası halen boş olduğundan, adaylar katlı otopark projelerinde önceliği buraya veriyorlar.

Ama…

Bunun dışında, kent merkezinde yer bulabilmek kolay değil. Çünkü boş yer yok. Kamulaştırma ile yer elde etmek ise projeye ayrı bir maliyet yüklüyor.

••••••••••

Gerçekten de…

Bursa’da ulaşımın trafik sorununa dönüşmesinde cadde ve sokaklara gelişigüzel araç parkedilmesi, yolların açık otoparka dönüşmesi çok etkili oluyor.

Yine…

Gerçekten de bu sorunu çözebilmek için gerekli katlı otoparkları yapacak pek fazla yer yok.

İşte…

Bu noktada çözüm önerisini, Bursa’nın en çok proje üreten siyasetçisi olarak da bilinen Mustafa Bayrak geliştirdi.

Bayrak’ın önerisi şu:

“Her mahallede en az bir okul var. Bu okulların geniş bahçeleri var. O bahçelerin altına katlı otoparklar yapılabilir. Üstü bahçe, altı katlı otopark…”

Söylediği şu:

“Böylece hem okulların alanları değerlenir, hem de her mahalleye otopark yapılmış olur. Okullar da otoparklardan gelir elde ederler.”

Şunu da ekliyor:

“Yaz mevsimi yaklaşıyor. Okulların kapanışıyla birlikte otoparklara başlanabilir. Kaldı ki, bugünkü inşaat teknolojisi çok kısa sürede bunları yapmaya elverişli.”

Doğrusu istenirse…

Bayrak’ın önerisi akla yatkın. Üzerinde düşünmeye değer bulduk.

Tamer Çolakoğlu’nun dönüşü

Tamer Çolaktoğlu’nu, Bursa’nın gelecek vaadeden genç siyasetçilerinden biri görüyorduk.

İlhan Parseker’in Doğru Yol Partisi İl Başkanı olduğu dönemde DYP İl Gençlik Kolu Başkanı olarak yıldızı parlayan Çolakoğlu daha sonra Burak Küntay’ın DYP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı yaptığı süreçte yardımcısıydı.

Sonra ortadan kayboldu. Daha doğrusu Bursa merkezden ayrılıp baba ocağı Yenişehir’e yerleşti. Yeri de dolmadı.

Demokrat Parti Yenişehir Belediye Meclisi Listesi birinci sırasından siyasete döndü.

Kükürtlü bahçesi halka açılıyor

Çekirge Caddesi üzerinde, abide ağaçlar altında cennet köşesi… Ortasındaki küçük havuzdan gelen su sesi… Oturup nefeslenenlere huzur veren bir ortam…

Kükürtlü Bahçesi yakın zaman öncesine kadar Bursa’nın en önemli halka açık yerlerinden biriydi. Dahası, sosyal mekanların az olduğu dönemlerde Bursa’nın buluşma noktasıydı.

İnsanlar sıcak yaz günlerinde, serinleten ağaçların altındaki bahçede huzur bulurdu. Hatta, öğrenciler gelip burada ders çalışırlardı.

Uludağ Üniversitesi’ne geçtikten sonra da Kükürtlü Bahçesi işlevini sürdürdü. Fakat geçtiğimiz yıllarda kapılarını halka kapatıp öğretim üyelerine ait oldu.

Bu önemli mekanı, Uludağ Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz yeniden Bursalılarla buluşturma kararı aldı.

Kısacası…

Bursa çok yakında Kükürtlü’ye yeniden kavuşuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 16-03-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*