Teşkilat karar verdi, sıra Erdoğan`da Buttim`deki temayül yoklamasında neler soruldu

Teşkilat karar verdi, sıra Erdoğan`da  Buttim`deki temayül yoklamasında neler soruldu? Teşkilatın verdiği cevaplar konusunda nasıl bir izlenim oluştu? Çıkan sonuç değerlendirilecek mi? Kimler için ne tür spekülasyonlar yapılıyor? Siyasette son durum ne?

3 Kasım 2002’de Milliyetçi Hareket Partisi’nin milletvekili adaylarını belirlemesinden buyana siyasi partilerin seçim dönemlerinde önseçim yaptığına tanık olmadık.

Ama…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 3 Kasım 2002 genel, 28 Mart 2004 yerel ve 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde önseçim yerine uyguladığı temayül yoklamaları teşkilat hareketine neden oluyor.

Yine de…

Dün Buttim’de AK Parti’nin temayül yoklamasını izlerken şöyle düşündük:

12 Eylül 1980 öncesi döneminden beri siyasi partilerin pek çok önseçimine tanıklık ettik.

Genel ve yerel seçimin bir arada yapıldığı 1999’da Doğru Yol Partisi’nde en son izlediğimiz ve sandık vukuatının yaşandığı önseçim dahil, dünkü kadar katılım oranı ve teşkilat heyecanı yüksek olanını görmedik.

Gerçekten de…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yönetimde olduğu Büyükşehir ve ilçelerde “görevdeki belediye başkanının durumunu sorgulama” şeklinde yapılan temayül yoklamasına neredeyse eksiksiz katılım oldu.

Ayrıca…

Sabah erken saatlerden itibaren, Büyükşehir’i oluşturan 7 ilçeden akın akın Buttim’e gelenlerin yüzlerindeki heyecan karşıdan belli oluyordu.

••••••••••

AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin gözetiminde yapılan dünkü temayül yoklamasında öncelikle teşkilata Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’le ilgili dört soru yöneltildi.

Bir…

Büyükşehir Belediye Başkanı’nın çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Cevap verenler…

Bu soruyla ilgili “Başarılı”, “Başarısız”, “Fikrim Yok” şıklarından birini işaretlediler.

İki…

Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında genel olarak nasıl bir kanaattesiniz?

Cevap verenler…

İki şıktan biri olarak, “Olumlu” ya da “Olumsuz” kutusuna işaret koydular.

Üç…

Büyükşehir Belediye Başkanı’nın halkla ilişkisini nasıl buluyorsunuz?

Cevap verenler…

Bir önceki soruda olduğu gibi “Olumlu” ya da “Olumsuz” şıklarını işaretlediler.

Dört…

Büyükşehir Belediye Başkanı’nın teşkilatıyla ilişkilerini nasıl buluyorsunuz?

Cevap verenler…

Yine aynı şekilde “Olumlu” ya da “Olumsuz” şıkları arasında bir tercih yaptılar.

Aynı işlem…

Yani aynı sorular, AK Parti’li ilçe belediye başkanları için de tekrarlandı.

••••••••••

Dünkü temayül yoklamasında verilen cevaplar Bursa’da Ankara’ya götürüldü.

Orada açılıp değerlendirilir mi, yoksa bir kenara atılır mı bilemiyoruz.

Değerlendirilirse…

Teşkilat görüşü aynen kabul edilir mi, yoksa yine 22 Temmuz’da olduğu gibi “teşkilat eğilimi” olmaktan öteye geçmez mi onu da bilemiyoruz.

Dün 4 soruluk ankete verilen cevaplardan nasıl bir tablo çıktığını ise hiç bilemiyoruz.

Buna karşın…

Gerek oylama öncesinde, gerek oylama sonrasında yaptığımız görüşmelerden şu izlenimi edindik:

Teşkilat, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e başarısız demedi.

Yapılan hizmetler “başarı” hanesinde kabul gördü.

Buna karşın…

Genel kanaat ile halkla ve teşkilatla ilişkilerine yönelik sorularda “olumsuz” cevabının daha fazla olduğu izlenimi edindik.

En kritik noktayı da bu oluşturuyor.

Çünkü…

Başbakan Erdoğan hafta sonu Kızılcahamam’da yaptığı konuşmada, belediye başkanlarının teşkilat ilişkilerine dikkat edileceğini söylemiş, “Seçilecek başkan değil, şehremini arıyoruz” gibisinden ilginç bir ifade kullanmıştı.

Yani…

Şehrin güvenini kazanacak ya da kazanan başkan arayışına dikkat çekmişti.

Bu durumda…

Teşkilat kararı verdi, oyunu kullandı. Şimdi sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı tercihte.

Acaba…

“Şahin’le devam” mı diyecek, yoksa “yeni bir aday” mı açıklayacak? Teşkilat heyecanla bu kararı bekliyor.

Şahin-Altepe ve yapılan yorumlar

Buttim’deki bazı görüşmelerde tanık olduğumuz ve medyaya da yansıyan bir görüş var:

“Hikmet Şahin Bursa’da çok başarılı bir 5 yıl geçirdi. Şimdi partisinin onu sorgulaması ya da karşısına aday çıkmasına izin vermesi yanlış.”

Bunu söyleyen ve yazanlar arasında, “Büyükşehir’in Recep Altepe’ye büyük geleceğini” düşünenler de var.

Şöyle bir düşündük…

Hikmet Şahin 5 yıl önce İnegöl Belediye Başkanlığı’ndan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yürürken de “İnegöl’den Bursa’ya Büyükşehir Başkanı olur mu? Bursa Şahin’e büyük gelir” diyenler olmuştu.

Hatta…

Bugün Altepe için “büyük gelir” diyenlerin bazıları o gün aynı sözü Şahin için söylüyordu.

Bakıyoruz da, 5 yıl önce “Şahin’in Bursa’da çok başarılı olacağını” söylediğimizde dudak bükenlerin bir kısmı bugün en büyük destekçiler.

Evet…

Hikmet Şahin Bursa’da başarılı oldu. Kimse “iş yapmadı” diyemez. Bursa halkı da beğeniyor.

Gelin görün ki, bu konularda tercihi halktan önce partiler yapıyor. Onun için, partinin neden arayışa girdiğini de sorgulamak gerek.

Bakan Çelik ve spekülasyonlar

Temayül yoklaması sırasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in dün gelmemesine yönelik spekülasyonlar duyunca şaşırdık.

Çelik’in, Engelliler Günü ile ilgili çok önceden yapılmış program için geleceği bu sütunlarda yer aldı. Aynı tarihte temayül yoklaması kararı alınınca, iki program çakıştı.

Faruk Çelik çok deneyimli bir siyasetçi. Teşkilattan geliyor, particiliği iyi biliyor. Üstelik pozisyonu “tarafsızlık” gerektiriyor.

Dün gelmemesi tamamen, “tarafsız kalma ve etkilememe” arzusundan.

Ekmekçi neden düşünülmüyor?

Buttim’deki temayül yoklaması sırasında bir ara, Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Recai Ekmekçi ile sohbet ettik.

Ekmekçi bilgi birikimi, önemli özellikleri, sakin yönetim anlayışı ve beyefendi kişiliğiyle Bursa siyasetinin önemli isimlerinden.

Üstelik…

29 Mart 2009’da sona erecek bu dönemde, Büyükşehir Belediye Başkanvekili olarak hem denge sağladı, hem de deneyim kazandı.

Dünkü sohbetimiz sırasında aklımıza geldi… Nilüfer’de aday arayışı içinde olan AK Parti acaba neden Recai Ekmekçi’yi düşünmüyor?

Ya da…

Nilüfer’deki arayışların devam ettiği şu süreçte, Recai Ekmekçi gibi bilgili, sevilen, deneyimli ve beyefendi biri neden akla gelmiyor?

Demokratlar, Pehlivan ve izlemeye alınanlar

22 Temmuz seçimleri öncesinde birleşme girişiminde bulunup da başaramayan Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin bu yerel seçimde birlikte hareket edip ortak aday çıkarmak için yaptıkları girişimlere ilk bu sütunlarda yer verdik.

Dün ise…

Bursa Hakimiyet’te meslektaşımız Mustafa Özdal’ın köşesinde, bu işbirliğinin başlamadan sona erdiğini okuduk.

Mustafa ayrılık nedenini DP’nin seçime kendi adıyla ve tek başına girme isteği ile Anavatan’ın 4 ilçede adaylık istemesi olarak yorumlamış.

Aktardığına göre…

Anavatan İl Başkanı Ahmet Kömbe önceki gün Demokrat Parti İl Başkanı Füsun Yaşar’la yaptığı görüşmede, adaylarına inandıkları Mudanya, Orhangazi, Karacabey ve Keles’i istemiş. DP Genel Merkezi karşı çıkmış.

Siyaseten günden güne eriyen bir partinin, gelecek tek bir damla katkıya bile ihtiyacı varken, üstelik seçim kazanabilecek adaylar söz konusuyken kapı kapatması gerçekten çok ilginç.

Gördüğümüz kadarıyla, 22 Temmuz sendromu tekrarlanıyor.

Ancak…

Bu kez Anavatan’la yerelde yapılacak işbirliğinde ortak adaylığı gündeme gelen Feridun Pehlivan’ın durumunun da riske girdiği izlenimi edindik.

AK Parti’nin Büyükşehir için yaptığı temayül yoklaması sonuçlarının DP’de çok yakından izleniyor olması bunda ne kadar etkilidir bilemiyoruz ama, siyaset gerçekten her an her sürprize gebe.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 04-12-2008