Sisteme girmeden hafriyat döken bin kamyon için uydular takipte!

Büyük kentlerin, hele Bursa gibi sürekli büyüyüp gelişen kentlerin en ciddi çevre sorunları arasında, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının kontrollü olarak depolanması geliyor.
Nedeni ortada…
Bir yandan yeni alanlara yapılan inşaatlarla sürekli büyüyen bir Bursa var. Diğer yandan ise yerleşim alanları içinde dönüşüm yoluyla kentin kendini yenilemesi anlamında süren inşaatlar var.
İşte…
Bu inşaatların hafriyatlarının nereye nasıl döküleceği hem inşaat sahipleri için, hem belediyeler için sorun oluyor.
Bu konu…
18 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre Büyükşehir Belediyesi denetimi ve sorumluluğunda.
Büyükşehir de bu ihtiyacı karşılamak üzere daha önce merkezdeki 7 ilçede döküm alanları belirlemişti. Şimdi Büyükşehir sınırlarına yeni katılan 10 ilçede de uygun alanların belirlenmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Fakat…
Gösterilen yerler dışına hafriyat dökümü engellenemediği gibi, sektörün kendi içinde de sorunları var.
İşte…
Büyükşehir Belediyesi, bu soruna kökten çözüm için el attı.
Öncelikle de…
Hafriyat dökümlerini uydudan takip altına aldı. Gazetelerde haberleri daha önce yayınlandı, konunun ikinci adımıyla da Bursalılar yine bilbordlarda karşılaştılar.
Dev afişlerde…
“Hafriyat atıklarınızı belirlenen alanlar dışına dökmeyin, ağır cezalar ödemeyin” uyarısı yer alıyordu. Cezanın da şahıslar için 42 bin 232 lira ve şirketler için 126 bin 296 lira olduğu afişte vurgulanıyordu.
Bu da gösteriyor ki…
Büyükşehir Belediyesi çevrenin korunması ve denetimin sağlanabilmesi adına hafriyat dökümünü çok ciddiye alan bir çalışma içinde.
Denetimin yolu da, yıllık 3 trilyon liralık pastası olan hafriyat sektörünü kontrol altına almaktan geçiyor.
Bu amaçla…
Hafriyat işi yapan tüm araçlara yönelik uydudan takip sistemi kuruldu. Ayrıca Büyükşehir tarafından Çevre Koruma Dairesi bünyesinde ekipler oluşturuldu.
Tespitlere göre…
Bursa’da şu anda sektörde 210 firma çalışıyor ve toplam 1500 civarında kamyon ve kamyonet hafriyat döküyor.
Büyükşehir uydu takip sistemini kurduktan sonra kamyon ve kamyonetlere çağrı yapıp GPS cihazı taktırmalarını istedi. Cihazı taktıran 263 kamyon sisteme kayıtlı. 300’e yakın kamyonun çağrıya uyup gelmeleri bekleniyor.
Kalan bin civarındaki kamyon ise kara ekipleri yanında uydudan takibe de alındı.
Üstelik…
Dedektif gibi çalışan ekipler, yıkılan inşaatları bulup buradan çıkan hafriyatı yolda takip ediyor ve nereye döküldüğünü bizzat belirliyorlar. Kural dışı yerlere dökenlere ceza uygulanıyor.
Yanı sıra…
Belirlenen yer dışına hafriyatı döken firma, cep telefonu mesajıyla diğer firmalara da bildirilerek bir çeşit teşhir ediliyor.

Hafriyat dökümünde büyük pasta-

Hafriyat döküm sahalarında Büyükşehir Belediyesi 5 metreküpe kadar olan hafriyatlardan 15 lira, 5-10 metreküp hafriyattan 25 lira, 10-20 metreküp hafriyattan 35 lira ve 20 metreküpün üstündeki hafriyatlardan da 55 lira ücret alıyor.
Ancak…
Döküm yerindeki bedeller bu kadar düşük olmasına karşın, bazı hafriyatçılar vatandaştan yüksek ücretler talep ediyorlar. Üstelik yüksek bedel aldıkları hafriyatı belediyenin gösterdiği yere değil, yol kenarları ya da boş buldukları alanlara döküyorlar.
Yapılan tespitlere göre, Bursa’da bu sektörde yıllık 3 trilyon lirayı bulan bir pasta olduğunu ortaya koyuyor.