Hasan Ertürk Hoca’dan “bütünşehir” uygulamasına farklı bakış

Yıllarca Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak konuştuğumuz Prof. Dr. Hasan Ertürk’ü dün, emekli olduktan sonra adım attığı siyasette CHP İl Başkan Yardımcısı olarak ağırladık.
CHP İl Sekreteri Engin Saban’ın da katıldığı keyifli sohbetin konularından biri, yeni Büyükşehir Yasası ile gelen bütünşehir uygulamasıydı.
Hasan Hoca şuna dikkat çekti:
“Bütünşehir uygulamasının daha önce İstanbul ve Kocaeli’de başarılı olduğu söyleniyor. Olabilir… Fakat Kocaeli’nin yüzölçümü 3 bin, İstanbul’un 5 bin, Bursa’nın 11 bin kilometrekare. Bursa’ya eşit değiller.”
Şu nokta önemli:
“İstanbul’un neredeyse tamamı birleşmiş. Oysa Bursa’da tarım yapılan alanlar var.  Yalnızca bu bile iki şehri farklı kılıyor.”
Şunu anımsattı:
“Osmanlı’da eyalet sistemi vardı, 1864’te il sistemine geçildi. 1913’te ise İl Özel İdaresi geldi. 150 yıl sonra yeniden eyalet sistemine dönüyoruz.”
Kaygısı ise şu:
“Dünya yerel yönetimlerini güçlendirirken biz yerinden yönetim diyoruz ama tüm yetkiyi merkeze veriyoruz.”

Hasan Hoca’ya göre, siyaset üretim demek

Prof. Dr. Hasan Ertürk 1987’de Ekrem Barışık döneminde Büyükşehir Belediyesi reorganizasyonunu hazırladı. Uludağ Üniversitesi bünyesinde Ketam ve Busiad Düşünce Kulübü ile çeşitli derneklerin başkanlığını yaptı.
Metin Çelik’in kazandığı kongrede CHP İl Yönetim Kurulu’na girerek aktif siyasete adım attı.
Siyaseti tanımlarken de “Bana göre siyaset sanattır, sanat da üretimdir” diyor.