32 yıl baba-oğul olduk: Cavit Çağlar Demirel’i anlatırken duygulandı

Siyasetten… Pek çok lider geldi geçti. Kuşkusuz hepsi sevildi, dönemlerinde ilgi ve itibar gördü. Fakat çoğu unutuldu gitti.
Fakat…
Isparta’nın İslamköy’ünden gelip Adalet Partisi’nin başına geçen, Doğru Yol Partisi’ni kuran, 6 kez gidip 7 kez Başbakan olarak dönen, 9. Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel’in farklı yeri var.
Nitekim…
Pazar günü, 100. doğum günü nedeniyle Ülke Politikaları Vakfı ile Süleyman Demirel Anma Komitesi’nin İstanbul’daki Cevahir Otel’de düzenledikleri toplantıyı izledik.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da toplantıdaydı.
Gördük ki…
9 yıl önce vefat eden Süleyman Demirel kalplerdeki yerini ve birleştirici özelliğini koruyor. Kürsüye çıkan her konuşmacı da Demirel’in Cumhuriyete ve demokrasiye bağlılığını, hoşgörüsünü, siyaset anlayışını anlattı.
Yanı sıra…
Bursa’dan yetişen ve Demirel döneminde Çevre Bakanlığı yapan Hamdi Üçpınarlar’ın yönettiği panelde Demirel’in siyaset arkadaşları olarak Cavit Çağlar, Hüsamettin Cindoruk, Ali Naili Erdem, Prof. Dr. Mehmet Haberal duygu dolu konuşmalar yaptılar.
1991’de Çağlar’la birlikte DYP-SHP koalisyon hükümetinin mimarı olan Hikmet Çetin ve Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın anekdotları ilgi çekiciydi.
Çağlar…
Paneldeki konuşmasında Demirel’i dinleyenlere “30 yaşında Genel Müdür, 40 yaşında Başbakan olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı” diyerek tanımladı.
Ardından da…
“Barajlar Kralı, Boğaziçi Köprüsü’nü yapan, Türkiye’yi elektriğe kavuşturan, Türk insanını televizyon ve cep telefonuyla tanıştıran Başbakan” unvanlarını anımsattı.
1979’da, “siyaset Hocam” dediği İhsan Sabri Çağlayangil aracılığıyla tanıştığı Demirel’le, 1980’de yine Çağlayangil’i götürdüğüa Zincirbozan’da dostluklarının ilerlediğini anlattı.
Birlikte geçen yıllarını şöyle özetledi:
“Adeta baba-oğul olduk. Bu tam 32 yıl sürdü.”