Böyle Bursa arşivi kimsede yok: 51 yıl önce başlayan merak eve sığmaz oldu

Her şey… 1973 yılında, İstanbul Cağaloğlu’ndaki küçük kitapçı dükkanında karşısına çıkan 1903 yılına ait Bursa Broşürü’yle başladı.
İşte…
Fransızca olan kitap Bursa’da yaşayan ve 40 yılı aşkın süre çeşitli sanayi kuruluşlarında Kimya Mühendisi olarak çalışan Erdoğan Serinçay’ın gençlik yıllarını değiştirdi.
Bunu da…
“Bursa üzerine kitap ve belge toplamak bana görev oldu” diyerek anlatan Erdoğan Serinçay bugün 73 yaşında.
O günden beri…
Çoğunluğu Bursa üzerine fotoğraflar, gazete kupürleri, kitaplar biriktirmeye başladı. 1990’lardarn itibaren bu arşive videolar eklendi.
Nitekim…
Arşivinde 2 bini Bursa ve bini Anadolu kentleri olmak üzere 3 bin fotoğraf var. Büyük bölümünü farklı kentlerde bizzat çektiği, bir bölümü kaydedilmiş 120 saatlik bin Beta video kaset de arşivinde.
Belgeler arasında…
Osmanlı tapuları yer alıyor. Ankara’daki Zafer Çarşısı’nda karşısına çıkan Bursa Kapalıçarşı yangını fotoğraflarını da alıp arşivine eklemiş.
Sohbet ederken…
Erdoğan Serinçay bazı materyallerle karşılaşmasını da anlattı:
“1875 yılı basımı Malumat Dergisi’nin 5 cildi arşivimde. Yalnızca 4 adet olan Bursa Salnamesi’nin de biri bende. Yine, İnan Kıraç’ın bastırdığı Gabriel fotoğraflarının iki cildi arşivimde yer alıyor.”
Bütün bunları…
Büyük bölümü kolilere konmuş olarak Mudanya’daki evinde ve deposunda saklayan Erdoğan Serinçay’la sohbetimizde “Zor olmuyor mu?” diye sorduk.
Şunu söyledi:
“Topladığım Bursa kitapları, fotoğrafları, belgeleri, videoları, dijital materyaller artık eve sığmıyor. Dostlarım, bunların bir kütüphnaneye dönüşmesini söylüyorlar.”
Onun söylemediğini de biz aktaralım:
Erdoğan Serinçay’ın evindeki Bursa arşivinin kütüphaneye dönüşmesi ve toplumun yararlanabilmesi için başta Büyükşehir olmak üzere belediyeler ya da vakıfların desteğine ihtiyacı var.
Gerçekten de böyle bir arşiv kimsede yok.