Kanser hastaları son 8 yılda iki kat arttı: Bursa’ya özel toplumsal destek modeli

HiSAR'DAKi KANSERLE SAVAŞ DERNEĞi EVi'NDE KiŞiYE ÇORBA iKRAM EDiLiYOR
HiSAR'DAKi KANSERLE SAVAŞ DERNEĞi EVi'NDE KiŞiYE ÇORBA iKRAM EDiLiYOR

Tartışmasız… Günümüzün hastalıkları arasında kanser ilk sırada. Halk arasında amansız hastalık bilinen kanserle mücadele tıbben elbette var. Fakat, yalnızca tıbbi yöntem yeterli değil.
Çünkü…
Toplumsal sosyal destek boyutu da var. Bazen kanser olduğunu öğrenince dünyaya küsen oluyor, bazen hastaların sosyalleşme gereksinimi oluyor, bazen de o zorlu tedavi sırasında moral ve desteğe ihtiyaç duyuluyor
İşte…
O desteği sağlamak amacıyla Bursa’da kurulmuş 8 dernek var. İlk kurulan Bursa Kanserle Savaş Derneği. 1973’te Emekli Tümgeneral Mehmet Ali Büyükçakmak önderliğinde kurulan Bursa Kanserle Savaş Derneği bugün 50 yaşını aştı.
Derneğin…
Onuncu başkanı olarak 8 yıldır görev yapan Ümit Ecemiş’le sohbet ederken, dünden bugüne çalışmalarına gazeteci olarak tanıklık ettiğimiz Bursa Kanserle Savaş Derneği’nin bugününü dinledik.
Özellikle…
Barakfakih Köyü’nden Yüksel Elitaş adlı hacı teyzenin bağışladığı Hisar Mahallesi’nde, Zeki Müren’in evinin karşısındaki binanın giriş katının gönüllülerin hizmetiyle kanser hastalarına yardım için kullanıldığını öğrenince heyecanlandık.
Üstelik…
Evin bir odası Yüksel Teyze için düzenlenmiş, o da Barakfakih’i bırakıp burada kanser hastaları  ve gönüllülerle yaşamaya başlamış. Eşinin de geçmişte Barakfakih’teki meyve bahçeleri ve Yeşil’deki evini Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışladığını öğrendik.
Hisar’daki evde…
Kemoterapi tedavisi alan hastalar için her gün gönüllüler tarafından çorba pişirilip yaklaşık 200 kişiye çorba servisi yapıldığını Ecemiş anlattı.
Bursa’da…
Takipte olan kanserli hastalarla ilgili bilgi notunu da Bursa Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ümit Ecemiş’ten öğrendik:
“120-150 arası çocuk ve 150-200 arası erişkin hasta kanser takibinde. Bu rakamlar son 8 yılda iki kat arttı.”
Yarın kimin başına geleceği belli değil, sosyal destek hepimizin görevi.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]