Her açıdan ‘büyük dönüşen’ Yıldırım’da insanı bilinçlendirme projesi öncelik

YILDIRIM BELEDiYESi iKLiM VE SIFIR ATIK SUBE MUDURU HiLMi DOGANAY SEYMA KAPLAN BASIN SORUMLUSU TURGAY AKBULUT
YILDIRIM BELEDiYESi iKLiM VE SIFIR ATIK SUBE MUDURU HiLMi DOGANAY SEYMA KAPLAN BASIN SORUMLUSU TURGAY AKBULUT

Aktopraklık kazılarına göre… Bursa’nın 8 bin 500 yıllık geçmişi var, ama son 40 yılda inanılmaz değişim yaşadı. Özellikle, planların Ankara’dan yapıldığı yıllarda eli kolu bağlı izlemek zorunda kalındığı için planlı kent olunamadı .
Bugünkü kent sorunlarının bir kısmı bundan kaynaklanıyor.
Örneğin…
Nüfus olarak ikinci büyük ilçe Yıldırım çok kimlikli.
Çekirge’den önce kent elitlerinin oturdukları Setbaşı-Namazgah-Yeşil üçgeninde ayrı, Kurtuluş Caddesi’nden Fethi Tezok Caddesi’ne kadar ayrı, sonrasında ayrı, Ankara Yolu’nun altında ayrı yaşam var.
Hepsi farklı birer Yıldırım gibi.
İşte…
Günümüzde Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bir yandan planlamayı tamamlamaya çalışırken, bir yandan kültürel dönüşüm için çalışıyor.
Bunu da, “Büyük Dönüşüyoruz” şeklinde sloganlaştırarak ifade ediyor.
Biz de…
Yıldırım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Şube Müdürü Hilmi Doğanay, Çevre Mühendisi Şeyma Kaplan ve Yıldırım Belediyesi Basın Sorumlusu Turgay Akbulut’la sohbet ederken, bilinçlenmeyi konuştuk.
Bu amaçla…
Atık dönüşümü bilinçlendirme-farkındalık çalışmalarını Doğanay şöyle anlattı:
“Atıkların geri dönüşümünü teşvik eden projeler yürütüyoruz. Farkındalık oluştururken de minik ödüllerle teşvik ediyoruz. Atık yağ toplayanlara temiz su verdik, enerji için ampul armağan ettik.”
Bu dönem de…
Yine atıklardan dönüşüm sağlayanlara teşekkür için 40 yıl hatırı olan kahve ve fincan armağan ettiklerini ekledi.
Hedefi de söyledi:
“Yıldırım’ı her açıdan dönüştürmeye çalışıyoruz. Uyumayan Kütüphane ciddi anlamda imaj değiştirdi, çevre bilinciyle geliştirmeyi hedefliyoruz.”
Sorumuz üzerine…
Atık toplayan işletmelerle ilgili şunu söyledi:
“Yıldırım’da çek-çekçilere motorlu araç dağıttık ve 70 araçlık Yıldırım Atık Dönüşüm Timi oluşturduk. Fakat işyerleriyle ilgili konuda belediyenin kapatma yetkisi yok. Bu bir kent problemi.”