Hedef 1 milyon Suriyeli’nin daha dönüşü: Hakan Çavuşoğlu İdlib’deydi

HAKAN CAVUSOGLU iDLiB ZiYARETi VE COCUKLAR
HAKAN CAVUSOGLU iDLiB ZiYARETi VE COCUKLAR

Cumartesi… Bursa’da AK Parti İl Başkanlığı’nın düzenlediği toplantılara katıldı. Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve  TBMM İnsan Hakları Başkanı Hakan Çavuşoğlu çeşitli ziyaretler yaptı.
Pazar günü…
AK Parti Genel Merkezi İnsan Hakları  Başkanlığı programıyla Hatay’a gitti. Dünya Mülteci Günü kapsamında da Cilvegözü’nden İdlib’e geçti.
Dönüşünde…
Sığınmacı tartışmasında tansiyonun yükseldiği bir süreçte oradaki yaşam izlenimlerini sorduk.
Söze…
“İdlib’de çok küçük bir alanda 4-5 milyon kişi yaşıyor. Çadırlarda, evlerde, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının yaptırdığı briket evlerde yaşam sürüyorlar” diyerek başladı.
77 bin briket evden 57 bininin tamamlanıp 57 bin ailenin yerleştirildiğini, briket ev sayısının 100 bine çıkması için çalışıldığını söyledi.
Şuna dikkat çekti:
“Göç konusunun kaynak ülkede çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu Birleşmiş Milletler’de ve Antalya’daki G-20 toplantısında dünyaya sunduğu güvenli bölge modeliyle ifade etti.”
Şu bilgileri verdi:
“Terör örgütlerinin ve rejiimin yaşamlarını tehdit ettiği sığınmacıların güvenle yaşayabilecekleri bölgeler oluşturuldu. Yerel meclisler çarkların dönmesini sağlayacak ticari ve sosyal ekosistem oluşturmaya başladı. Huzuru, esenliği, yaşam döngüsünü sağlayacak adımlar atıldı.”
Ardından…
“Hastaneler onarıldı, okullar açıldı” deyip şunu açıkladı:
“500 bini aşkın Suriyeli evine gönüllü olarak döndü. Şimdi 1 milyon Suriyeli sığınmacının gönüllü geri dönüşü için yeni proje başlatıldı.”
Şunun altını çizdi:
“Eve dönüş için; sağlıktan eğitime, ticaretten altyapıya, din hizmetlerinden iskana kadar sosyal ve fiziksel yaşam koşullarını oluşturup ekonomik çarkı döndürme çabaları ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla inisiyatifler desteğinde, Türkiye’nin danışmanlığında yürütülüyor.”