
Raporu… Yükseköğrenime Geçişte Öğrenci Hareketliliği adıyla YÖK yayınladı. Ortaya da üniversite tercihlerini gösteren çok çarpıcı bir tablo çıktı.
O çarpıcı tabloyu…
Bursa Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak incelerken, önceliği Bursa’daki öğrencilerin tercihlerine.
Çıkardığı sonuç şu:
“2021’de Bursalı öğrencilerin 5 bin 835’i yine Bursa’daki Bursa Uludağ ve Bursa Teknik üniversitelerini tercih etmişler. Bu da, yüzde 24.6 yapıyor.
Tablonun bir gerçeği de şu:
“18 bin 782 Bursalı öğrenci de başka illerdeki üniversiteleri tercih etmişler. Bu da yüzde 77.4 olarak karşımıza çıkıyor. Başka illerden de 13 bin 662 öğrenci Bursa’yı tercih etmiş.”
Bu durumda…
Bursa’da üniversite yerleştirme sınavında başarılı 24 bin 617 gencimiz var.
Ne var ki…
Sınavı kazanan o 24 bin 617 öğrenciden 18 bin 782’sinin, yani yüzde 77.4’ünün başka illerdeki üniversiteleri tercih etmeleri ya da zorunda kalmaları da sınav sonucu kadar önemli.
Çünkü…
Böyle bir tablodan, Bursa’daki 2 kamu üniversitesinin artık yeterli olmadığı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.
Mudanya Üniversitesi’nin bu yıl öğrenci alacağını ve 4 bin öğrenci kapasitesine sahip olduğunu düşünürsek, YÖK’ün yayınladığı tablondan; Bursa’da daha fazla özel üniversiteye gerek olduğu sonucunu çıkarırız.
Yine…
Doç. Dr. Yüksel Okşak’ın açıklanan YÖK raporu üzerindeki incelemesi sonucu vurguladığı bir sonuç tespiti daha var.
Diyor ki:
“2021 yılında Bursa, üniversiteye yerleşen öğrenci sayısında Türkiye’de 6. sırada. Aynı yıl, yani 2021’de Bursa, üniversite sınavı başarı sıralamasında Türkiye’de beşinci sırada.”
Ardından…
“2 bin 176 engelli öğrenciden 29’u Bursa’yı tercih etmiş” deyip şu yorumu yapıyor:
“Hem Bursa’nın üniversite öğrencileri başka illere misafir olmuş, hem de Bursa başka illerin öğrencilerini misafir etmiş.”