
Yıllarca… 1982 Anayasası hükmü olan yüzde 10 seçim barajı tartışıldı. Bu tartışmaların öznesini de temsilde eşitlik ilkesi oluşturdu.
Tartışmayı…
Barajı yüzde 7’ye indiren yeni seçim yasası ortadan kaldırdı. Ne var ki bu da başka siyasi hesaplar tartışmaları getirdi.
İşte…
Böyle bir ortamda, siyaset araştırmalarında ayrıntılara ilgisini bildiğimiz Sosyolog Mutlu Çınar siyasi partiler için daha kritik baraja dikkat çekti:
“İttifaklar ve seçim barajı siyasetin hep gündemindeki tartışmalar. Fakat konuşulmayan bir baraj daha var, o da seçim barajı yardımı.”
Bu barajı…
“Milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların yüzde 3’ten fazlasını alan partilere Hazine’den parti finansmanı için verilen genel bütçe gelirlerinin binde 5’i oranındaki ödenek” olarak tanımlayan Çınar, rakamlar da verdi:
“Yapılan son genel seçim olan 24 Haziran 2018 seçiminde geçerli oy sayısı 50 milyon 137 bin 175 oldu. Buna göre yüzde 3 barajını geçebilmek için en az 1 milyon 504 bin 115 oy almak gerekiyor. Bu oyu alan parti 2022 rakamlarıyla 19 milyon 353 bin 450 lira Hazine desteğine hak kazanıyor. Genel seçim olan yıllar bu yardım 3 katına çıkıyor.”
Çarpıcı bir hesap yaptı:
“Bu durumda; her geçerli oy için siyasi partiler 12 lira 86.7 kuruş Hazine desteği alıyorlar. Bir anlamda, her seçmen partisine 12 lira 86.7 kuruş kazandırıyor.”
Kısaca…
Seçim Yardımı Barajı olarak tanımladığı bu durumun “seçmen sayısı düşük partilerin önceliği” olduğunu vurgularken, 6’lı Masa’nın önceliğinin de bu olduğu düşüncesini dile getirdi ve şunu söyledi:
“Henüz seçim yaşamayan Gelecek ve DEVA partileri açısından asıl kritik olan baraj bu. Onun için, bu partilerin siyasi merkeze oturma iddiaları aynı zamanda siyaseten yaşam savaşı anlamına geliyor.”
Şunu da ekledi:
“Çünkü yüzde 3 seçim yardımı barajı aslında siyaseten var olma sınırı.”