Hızlı trenle metro Balat’ta işte bu istasyonlarda buluşacak

HIZLI TREN BURSA GARI VE METRO BALAT ISTASYONU RAYLI SISTEMLER BOYLE BULUSACAK
HIZLI TREN BURSA GARI VE METRO BALAT ISTASYONU RAYLI SISTEMLER BOYLE BULUSACAK

Bir yanda… 1992’de fizibilite çalışmalarına başlandığını duyurduğumuz, 2012’de temeli atılan, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti Bursa’nın tam bir derviş sabrıyla beklediği hızlı tren inşaatının başlamasıyla filizlenen yeni umutlar var.
Bir yanda ise…
1986 yılında konuşulmaya başlanan, 1992 yılında ilk projesinin ortaya çıktığı, ihale iptali sonrası yeni projesiyle 1998 yılında ilk kazmanın vurulduğu, 2003 yılında ilk hattı açılan raylı sistem var.
Gerçi…
Projelendirildiğinde yolcu sayısı nedeniyle hafif raylı sistem sınıfındaydı, ama Bursaray ulaştığı yolcu sayısı nedeniyle artık metro kategorisinde.
İşte…
Bursa’nın sabır gösterdiği bu iki ray projesi Balat’ta buluşacaklar. Böylece, ulusal demiryolu ağına bağlı hızlı trenle, kent içi yolcu taşıyan metro projeleri Balat’ta entegre olacaklar.
Şunu da anımsatmakta yarar var:
Hızlı trenin projesi hazırlanırken, Bursa Garı’nın Terminal arkasına yapılması gündeme gelmişti. Hatta, dönemin Büyükşehir Belediyesi yönetimi bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’na yer önerirken, raylı sistemlerle karayolu yolcu taşımacılığını buluşturan üçlü entegrasyon düşüncesini iletmişti.
Fakat…
Demiryolları sıcak bakmamış ve Balat’ı tercih etmişti.
Dahası…
Balat tercihi sonrası istasyon projesi hazırlanırken viyadük üstü istasyon olacağı haberini de bu sütunlardan duyurduk.
Gelinen noktada…
Önümüzdeki görselde; hızlı trenin Mudanya Yolu’nun üzerinden viyadükle geçtikten sonra yüzeye ineceği, Balat’taki Bursa Garı’nın yer üstüne yapılacağı anlaşılıyor.
Yanına da…
Özdilek’i yer üstünden geçtikten sonra Geçit ortalarında yer altına inecek olan metro istasyonu yine yer altına yapılacak.
İki istasyonun yanından da bugün kullanılan Balat’a giriş yolu geçecek.  Mudanya Yolu üzerine yapılacak viyadükten de istasyonlara bağlantı olacak.
Yük treni için de ayrı istasyon yapılacak.