İMO’dan yer üstünden metroya net tavır: Geçit’i ikiye ayıracak geçiş hata olur

iMO BURSA SUBESi BASKANI ULKU KUCUKKKAYALAR
iMO BURSA SUBESi BASKANI ULKU KUCUKKKAYALAR

Gelişmeyi… 6 Nisan’da duyurduk. Bursaray’ı Emek’ten, Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak metro hattında, 2 kez mahkeme kararıyla ihale iptali yaşandı.
Projeyi üstlenen Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü güzergahın Geçit-Emek bölümünde altyapı bulunduğu ve deplasesinin uzun süreceği gerekçesiyle yerüstünden geçmek için projeyi değiştiriyor.
Biz de…
Gelişmeyi, “seçime yetiştirme amaçlı” yorumuyla duyurduk. Tartışmaya, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar da sert bir açıklamayla katıldı. Bu da İMO yeni yönetiminin ilk kent çıkışı oldu.
Açıklamasına…
“Proje revizyonunu doğru bulmadıklarını” söylerek başlayan Küçükkayalar düşüncesini “Mudanya Yolu’nun en çok tıkandığı Geçit, yer altı ile geçişin şart olduğu önemli bir kesim” diyerek ifade ediyor.
Bakışı şu:
“BursaRay Uludağ Üniversitesi’ne uzatılırken, yeraltından gitmesi gereken kesimleri tasarruf amaçlı yüzeyden geçirerek mahalleyi ikiye bölüp trafiği kilitleme noktasına getiren zihniyet aynı hatayı Geçit’te de yapmak istiyor.”
Önerisi şu:
“Altyapı deplase işleri ve Aç-Kapa tünel zaman alıyorsa, İstanbul, Ankara, İzmir’in kullandığı, ama Bursa’da hiç kullanılmayan Tünel Açma Makinesi (TBM) kullanılmalı. TBM tünellerde derinlik problem olmaz, her zeminde çalışır. Kamulaştırma ve altyapı problemi yaşanmaz, inşaat trafiği olmaz.”
Bu tünellerde aylık 300-350 metre ilerlenebileceğini vurgulayıp şu çağrıyı yapıyor:
“Geçit yeraltından geçilmeli. O bölgeyi ikiye ayıracak yüzeysel geçiş ya da silueti bozacak viyadük büyük hata olur.”
Ardından…
“Kısa vadeli ve popülist düşünceler Bursa’mızın geleceğini heba ediyor” deyip şuna dikkat çekiyor:
“İstanbul’da denizin altından raylı sistem yapılırken Bursa’nın yerin altına bile alamayıp yüzeye çıkmak istemesi büyük hata.”
Mesajı şu:
“Pahalı ulaşım yatırımlarının seçime yetiştirilme kriteri yerine, şehre sorun oluşturmadan seyahat yapabilmenin en uygun yolu amaçlanmalı.”