Erbakan, Cavit Çağlar’ı Çevik Bir’e neden gönderdi?.. 28 Şubat’ın en özel gecesi 25 yıl sonra aydınlandı

CAViT CAGLAR VE NECMETTiN ERBAKAN
CAViT CAGLAR VE NECMETTiN ERBAKAN

Bir süredir… Meslek büyüğümüz; Araştırmacı Gazeteci-Yazar Hulusi Turgut yoğun şekilde Cavit Çağlar’ın yaşamını anlatan kitap üzerinde çalışıyor. Çağlar’ın tanıklıklarını anlatan ve çok titiz çalışmanın ürünü olan,  kitap yakında yayınlanacak.
İşte…
Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk’ün bu kitaptan köşesine taşıdığı bölüm, 25 yıl geçmesine karşın tartışması süren 28 Şubat sürecindeki bilinmeyen gece ziyaretini gün ışığına çıkarıyor.
İlk adım da…
28 Şubat 1997 Cuma günü Milli Güvenlik Kurulu’nda “Türkiye’deki irticai faaliyetlerin tartışılıp kararların alınması” sonrası, dönemin Başbakanı olan rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Cavit Çağlar’ı evine davetiyle atılıyor.
Görüşmeyi Gazeteci Saygı Öztürk‘e anlatan Çağlar önce o günkü tabloyu anımsatıyor:
“Kudüs Gecesi’ne tepkiler çığ gibi büyüdü. Akşamları evlerde ışıklar yakılıp söndürülerek protesto yapılıyordu. Siyasi hava da iyice gerilmişti.”
En özel bölümü şöyle anlatıyor:
“Bir gün; akşamın ilerleyen saatlerinde Başbakan Erbakan’ın daveti üzerine Ankara Balgat’taki konutuna gittim. O gün Hoca’nın evinde Adalet Bakanı ve Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan, Devlet Bakanı ve Mardin Milletvekili Fehim Adak, 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk ile uzun süreden beri Refah Partisi Bursa Milletvekilliği yapan Altan Karapaşaoğlu da vardı.”
Ardından…
Erbakan’ın “Ortalıkta ne var ne yok?” sorusu üzerine, “Hocam, kamuoyunda siyaseten bir sıkıntı var. Bu meseleyi halletmeniz gerekiyor” diyen Çağlar’a Erbakan şu karşılığı veriyor:
“Tamam Cavit Bey, bunun halli Tansu Hanım’ın Başbakan olması. Çünkü, ben kendisine söz verdim.  Tansu Hanım’a imkan verilirse Başbakanlığı bırakırım.”
Bu sözlere karşılık Çağlar şu uyarıyı yapıyor:
“Hocam, Tansu Hanım Meclis’ten güvenoyu alamaz. Ben, partilisi olmama rağmen kendisine oy vermem.”
Sözün burasında…
“Tamam Cavit Bey, iyi de aramızda bir anlaşma var. Ben kendisine nöbet değişikliği için söz verdim. Farklı bir davranış yakışmaz” diyen Erbakan çok özel bir istekte bulunuyor:
“Cavit Bey, sana bir teklifim var. Genelkurmay’a gidip 2. Başkan Çevik Bir’le görüşür müsün?”
Teklif üzerine, “Peki, gideyim Hocam da, ne görüşeceğim?” diye soran Çağlar’a isteğini şöyle dile getiriyor:
“Onların ne istediklerini öğren bakalım.”

(NOT. Bu yazı devam edecek)