Trafikte dünyada 19. sıraya çıktık… Bursa’nın en can sıkan yükselişi

BURSADA TRAFiK SIKISIKLIGI
BURSADA TRAFiK SIKISIKLIGI

Yılbaşından beri… Bursa’nın trafiğinde fazlasıyla hissedilir bir rahatlama var.
Öyle ki…
2020’nin 31 Aralık akşamı eve ulaşabilmemiz çok zaman almışken, 2021’in son gününde neredeyse hiç duraklamadan çok kısa sürede ulaştık.
Sonrasında da…
2022’nin ilk 15 gününde, özellikle yoğunluğu yüksek sabah saatlerinde kent içinde bir yerden bir yere tahminimizden kısa sürede gidebiliyoruz.
Peki…
Akaryakıt zamlarından kaynaklandığı anlaşılan rahatlama kalıcı olur mu?
Soruyu…
Bu sütunlarda yol ve ulaşım uzmanı olarak değerlendirmelerine önem verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’e sorduk.
O da…
“Trafik sıkışıklığı endeksinde dünyayı araştıran 2 kuruluşu takip ederim. Biri ABD merkezli Inrix, diğeri Hollanda merkezli Tom Tom” dedi ve önümüze çok çarpıcı bir araştırma koydu.
Araştırmayı…
2005 yılından kurulan ABD’nin başkenti Washington merkezli ulaştırma analizleri konusunda uzman Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi, yani Inrix yapmış.
7 kıtada 50 ülke ve 1.000’den fazla şehrin incelendiği kapsamlı trafik analizinde dünyada trafiği en yoğun şehirleri gösteren rapor var. Veriler de sürücülerin trafik sıkışıklığında harcadıkları ortalama saat baz alınarak hazırlanmış.
İşte…
2021 yılında dünyada en çok trafik sıkışıklığı yaşanan ilk 25 şehir arasında Bursa 19. sırada yer alıyor. 2020’deki yerimiz ise dünyada 453. sıra görülüyor.
Yani…
Bursa, trafikte kaybedilen 82 saatle 2021’de can sıkan bir sıçrama yapıp 453. sıradan 19. sıraya çıkmış.
Listede…
Londra, Paris, Brüksel ilk 3 sırada. Moskova 4, New York 5, Şikago 6, Roma 7, Bogota 8, Palermo 9, İstanbul 10. sırada yer alıyor.
Sonrası…
Bükreş, Lyon, Philadelphia, Rostow, Budapeşte, Dublin, Turin, Boston olarak sıralanıyor. 19. Bursa’nın arkasında Saint Petersburg var. Onu da Poznan, Toronto, Mexico City, Münih, Wroclow izliyor.
Listede Ankara 70, İzmir 124, Adana ise 129. sırada.